Στόχος και Σκοπός του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού του Δήμου Κερύνειας

Το 1997, ο Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός καθιερώθηκε από το Δήμο Κερύνειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας με  στόχο να διατηρούμε τις μνήμες ζωντανές και να μη ξεχνούμε τη πόλη που μας γέννησε και μας μεγάλωσε. Το χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας, στη νέα γενιά, τους συνεχιστές του αγώνα μας είναι να μεταδώσουμε όλη την αγάπη και όλα τα συναισθήματα που κρύβουμε μέσα μας για την κατεχόμενη πόλη μας, για να νιώσει την απέραντη αγάπη που νιώθουμε εμείς για τη σκλαβωμένη πόλη μας

Σκοπός είναι να διαδοθεί ο διαχρονικός στόχος «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ», που καθιέρωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ειδικότερα για το Δήμο Κερύνειας το μήνυμα «Δεν Ξεχνώ την Κερύνεια» μεταξύ των μαθητών και να θυμόμαστε τα σχολεία, τις εκκλησίες, τα σπίτια μας, να θυμόμαστε την πόλη μας ζωντανή, όπως ήταν πριν μας ξεριζώσουν από αυτή με τόση βία, τόση αδικία και τόσο θράσος. Πρέπει οι νέοι μας να μυηθούν και να πιστέψουν ότι, χωρίς αγώνες τίποτε δεν κερδίζεται, χωρίς αγώνες όλα χάνονται.

Η Επιτροπή Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού αποτελείται από τρεις επιτροπές. Η Επιτροπή Λυκείων  με τη  συγγραφή Δοκιμίου ή  διηγήματος, η Επιτροπή Γυμνασίων με Διαγωνισμό Ζωγραφικής και η Επιτροπή Δημοτικών Σχολείων συμμετέχει με τη συγγραφή έκθεσης Ιδεών

Διαγωνισμός Δοκιμίου

Η έγκριση δίδεται από τη Μέση Εκπαίδευση με σχετική εγκύκλιο. Η εγκύκλιος καθώς και οι όροι συμμετοχής (επισυν. σχετική προκήρυξη) αποστέλλεται στα σχολεία από το Δήμο Κερύνειας.

Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, των Τεχνικών και των Ιδιωτικών Σχολών από όλη την Κύπρο.

Διαγωνισμός Έργων Ζωγραφικής

Η έγκριση δίδεται από τη Μέση Εκπαίδευση με σχετική εγκύκλιο. Η εγκύκλιος καθώς και οι όροι συμμετοχής (επισυν. σχετική προκήρυξη) αποστέλλεται στα σχολεία από το Δήμο Κερύνειας.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου, από όλη την Κύπρο.

Διαγωνισμός Έκθεσης Ιδεών

Η έγκριση δίδεται από τη Δημοτική Εκπαίδευση με σχετική εγκύκλιο. Η εγκύκλιος καθώς και οι όροι συμμετοχής (επισυν. σχετική προκήρυξη) αποστέλλεται στα σχολεία από το Δήμο Κερύνειας.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/τρεις της Ε΄ και Στ΄ τάξης των Δημοτικών σχολείων της Κύπρου.

Λειτουργούν τρεις επιτροπές αξιολόγησης. Συμμετέχουν σ’ αυτές, εθελοντές Κερυνειώτες. Κάθε Επιτροπή αποτελείται από δικό της Πρόεδρο και Μέλη και  αποφασίζει το θέμα του διαγωνισμού. Επιλέγει όπου κρίνει αναγκαίο, βιβλιογραφία, ως βοήθημα για τους μαθητές και τους όρους συμμετοχής.

Στην επιτροπή των Λυκείων συμμετέχουν συνταξιούχοι Καθηγητές, εν ενεργεία Καθηγητές και Ακαδημαϊκοί. Στην Επιτροπή των Γυμνασίων, εικαστικοί και στην επιτροπή των Δημοτικών, συνταξιούχοι δάσκαλοι, διευθυντές και δάσκαλοι εν ενεργεία.

Σε όλες τις επιτροπές, συμμετέχει εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού.

Εισηγήσεις από τις επιτροπές αποστέλλονται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όλα τα σχετικά του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού (προκήρυξη και έγκριση Υπουργείου Παιδείας) βρίσκονται αναρτημένα στην Ιστοσελίδα του Δήμου Κερύνειας, καθώς και στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Προκήρυξη του 26ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Μέση Εκπαίδευση

Προκήρυξη 26ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού για τα Δημοτικά Σχολεία

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ και η Π.Ο.Ε.Δ. ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
προκηρύσσουν τον
26ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό
για τα Δημοτικά Σχολεία τη Σχολική Χρονιά 2022 – 2023

ΘΕΜΑ:
«Τα παιδιά ζωντανεύουν την Κερύνεια!»

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

Τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν μέσα από δικό τους εικαστικό έργο:

 1. Την αγάπη τους για την κατεχόμενη Επαρχία της Κερύνειας που αποτελεί μέρος της πατρίδας τους.
 2. Την ανάγκη για διατήρηση της μνήμης και του μέλλοντος των κατεχόμενων χωριών, των πολιτιστικών και των εκκλησιαστικών μας μνημείων.
 3. Την πίστη τους για απελευθέρωση από τον Τούρκο εισβολέα, για επανένωση του λαού και της πατρίδας τους και επιστροφή στην αγαπημένη, γραφική, όμορφη πόλη της Κερύνειας.

Οι εργασίες των παιδιών πρέπει να είναι αποτέλεσμα δημιουργικής εργασίας στο πλαίσιο του διαθεματικού και διαχρονικού στόχου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) «Γνωρίζω – Δεν Ξεχνώ – Διεκδικώ»

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

Α. Δικαίωμα συμμετοχής:

1. Μετά τη σχετική ενημέρωση και ενθάρρυνση από τους/τις εκπαιδευτικούς, στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι/ες οι μαθητές/τριες των Δ΄, Ε’ και Στ’ τάξεων των Δημοτικών σχολείων.

2. Κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει με μία εργασία.

3. Κάθε σχολείο μπορεί να στείλει απεριόριστο αριθμό συμμετοχών, σε κλειστό – ομαδικό – φάκελο.

4. Το κάθε έργο υποβάλλεται σε ξεχωριστό φάκελο, όπου θα περιλαμβάνεται το τετράστιχο και τα στοιχεία του παιδιού, όπως φαίνονται στο έντυπο που επισυνάπτεται.

5. Τα έργα θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι την Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023 στη διεύθυνση:
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ – ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία (παρά το Λήδρα Πάλας)

Β. Περιεχόμενο: Δημιουργία εικαστικού έργου που να συνοδεύεται από ένα τετράστιχο.

Τα παιδιά στα έργα τους θα πρέπει:

1. Να παρουσιάζουν ένα τοπίο της πόλης ή της Επαρχίας της Κερύνειας που να εμπίπτει στις πιο κάτω κατηγορίες:
α. Χαρακτηριστικοί τόποι ή χωριά: π.χ. Το λιμάνι της Κερύνειας, το Πέντε Μίλι, η Λάπηθος, ο Καραβάς, ο Άγιος Αμβρόσιος, το Μπέλλαπαϊς, το Κάρμι, ο Άγιος Γεώργιος, η Όρκα, ο Άγιος Επίκτητος, η Καλογραία, η Χάρτζια, ο Κοντεμένος, το Δίκωμο, η Βασίλεια, ο Κορμακίτης κ.ά.
β. Εκκλησίες / μνημεία πολιτισμού: π.χ. Το Κάστρο της Κερύνειας, το Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, το Κάστρο του Βουφαβέντο, το Αββαείο του Μπέλλαπαϊς, η εκκλησία της Παναγίας της Γλυκιώτισσας, η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια, το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου, η Εκκλησία του Αντιφωνητή στην Καλογραία, την Εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο κ.ά.
Διαστάσεις έργου: Δισδιάστατο έργο Α3 (29,7Χ42 εκ.)
Υλικά: Μολύβια, χρωματιστά μολύβια, πενάκια, λαδοπαστέλ και νερομπογιές. (επιτρέπεται ο συνδυασμός υλικών).

2. Να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για το τοπίο που θα παρουσιάσουν (αγάπη για τον τόπο, νοσταλγία, πόθος για απελευθέρωση και επιστροφή, κ.ά) μέσα από ένα τετράστιχο που θα συνοδεύει το έργο τους. Το τετράστιχο δεν πρέπει να φαίνεται στο έργο αλλά να το συνοδεύει σε ξεχωριστή σελίδα.

Γ. Προετοιμασία έργου:

Γ1. Μπορούν να συνεργαστούν οι εκπαιδευτικοί της τάξης με τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Τέχνη για την ολοκλήρωση του έργου.

Δ. Κριτική Επιτροπή:

Η Κριτική Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία έχει οριστεί θα αξιολογήσει τα έργα των παιδιών και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς 2022-2023.

(α) Θα ενημερώσει τα παιδιά που θα βραβευθούν και τους/τις διευθυντές/ριες των σχολείων τους, μέσω επιστολών και τηλεφωνικά, για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

(β) Θα οργανώσει τη βράβευση των σχολείων και των παιδιών που θα διακριθούν σε ειδική τελετή, σε ημερομηνία και χώρο που θα οριστούν από τον Δήμο Κερύνειας και την ΠΟΕΔ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ.

(γ) Τα πρώτα δώδεκα έργα που θα διακριθούν θα συνθέσουν ένα ημερολόγιο για τη χρονιά 2024.

(δ) Θα απονείμει τα ακόλουθα βραβεία στα παιδιά που θα βραβευτούν:
Πρώτο Βραβείο: 150 ευρώ
Δεύτερο Βραβείο: 100 ευρώ
Τρίτο Βραβείo: 75 ευρώ
Έπαινοι: Θα απονεμηθούν στα παιδιά των οποίων τα έργα θα συμπληρώνουν τα δώδεκα πρώτα έργα του ημερολογίου.

 • Στα παιδιά που θα διακριθούν θα δοθεί και το ημερολόγιο που θα τυπωθεί.
 • Στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς των σχολείων που θα διακριθούν, θα δοθούν πιστοποιητικά διάκρισης και αναμνηστικά δώρα.

Ε. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή πρέπει να επισυνάπτεται σε κάθε εργασία το ”Έντυπο Συμμετοχής παιδιού” (επισυνάπτεται)

ΣΤ. Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ και η Π.Ο.Ε.Δ. ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ πιθανόν να χρησιμοποιήσουν τα έργα ζωγραφικής των μαθητών για οποιαδήποτε νόμιμη χρήση, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά: τη δημοσίευση και/ή στο περιοδικό και/ή ημερολόγιο και/ή ιστοσελίδα και/ή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ και της Π.Ο.Ε.Δ. ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ.

Ανακοινώσεις

Αρχειο Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού

25ος Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός
24ος Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 24ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Ποιήματος για τα Δημοτικά Σχολεία

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2020 – 2021

Ο Δήμος Κερύνειας προκηρύσσει τον 24ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποιήματος για τα Δημοτικά Σχολεία για τη Σχολική Χρονιά 2020 – 2021  με θέμα:

ΘΕΜΑ:
«Ένα ποίημα θέλω να γράψω για την Κερύνεια που αγαπώ, κλείνω τα μάτια σ’ αναζητάω, τη λευτεριά σου προσδοκώ!»

Γενικός Σκοπός του Διαγωνισμού:

Τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν με ποιητικό λόγο:

 1. Την πεποίθηση τους ότι η πατρίδα τους είναι ολόκληρη η Κύπρος κατεχόμενη και μη.
 2. Την πίστη τους για απελευθέρωση από τον Τούρκο εισβολέα, για επανένωση του λαού και της πατρίδας τους και επιστροφή στην αγαπημένη, γραφική, όμορφη πόλη της Κερύνειας.
 3. Τη θέλησή τους να αγωνιστούν για μια πατρίδα ελεύθερη από την τουρκική κατοχή με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και με συνθήκες αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα ποιήματα των παιδιών πρέπει να είναι αποτέλεσμα δημιουργικής εργασίας στο πλαίσιο του διαθεματικού και διαχρονικού στόχου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) «Γνωρίζω –  Δεν Ξεχνώ –  Διεκδικώ»

Περιεχόμενο ποιήματος:

Το θέμα του διαγωνισμού είναι κυρίως η έκφραση της αγάπης για την κατεχόμενη πόλη της Κερύνειας, του πόθου για απελευθέρωση ολόκληρης της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή, για επανένωση του τόπου και των ανθρώπων και τη διατήρηση της ειρήνης στον τόπο μας μέσα από ποιητικό λόγο.

Το ποίημα πρέπει να έχει δικό του τίτλο και μπορεί να είναι έμμετρο με ομοιοκαταληξία ή με ελεύθερο στίχο, έως είκοσι (20) στίχους.

Τα παιδιά μέσα από τον ποιητικό τους λόγο μπορούν:

 • Να αφήσουν τις αισθήσεις τους να λειτουργήσουν, για να κάνουν αναφορές στην Κερύνεια (χωριά, σημαντικοί τόποι: λιμάνι, κάστρο, κάστρα, Πενταδάκτυλος, φυσικό τοπίο: θάλασσα, κυκλάμινα, ελιές, χαρουπιές, λεμονόδεντρα),
 • Να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την κατεχόμενη πόλη, τον πόθο τους για ελευθερία, επιστροφή και επικράτηση της ειρήνης.
 • Να διατυπώσουν το όνειρο τους, το όραμά τους για την πατρίδα τους δηλώνοντας παράλληλα και την προσωπική τους ευθύνη για την πραγματοποίησή του.
 • Να εντάξουν σχετικό λεξιλόγιο (π.χ. Κερύνεια, λιμάνι, καράβι της Κερύνειας, Κηφέας, Αρχάγγελος Μιχαήλ, Άγιος Γεώργιος, Μπέλλαπαϊς, Καραβάς Λάπηθος, ελευθερία, επιστροφή, ειρήνη, όνειρο, αγώνας, φιλιά, αγάπη κ.α).
 • Να χρησιμοποιήσουν διάφορα εκφραστικά μέσα (εικόνες, μεταφορές, παρομοιώσεις, προσωποποίηση, επανάληψη κ.ά)

Προετοιμασία έργου – Στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών:

 1. Μετά την επεξήγηση του σκοπού του διαγωνισμού από τους/τις εκπαιδευτικούς, μπορεί να αναπτυχθεί και επεξεργασία του θέματος π.χ. με εικόνες, προβολές, κείμενα γραπτές ή και ζωντανές πηγές (kyreniamunicipality.com).
 2. Στη συνέχεια, αναμένεται ότι τα παιδιά, σε διδακτικό χρόνο ή μη θα ολοκληρώσουν το ποίημά τους.

Όροι διαγωνισμού:

 1. Μετά τη σχετική ενημέρωση και ενθάρρυνση από τους εκπαιδευτικούς, στον
  διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι/ες οι μαθητές/τριες των Δ΄, Ε’ και Στ’ τάξεων των Δημοτικών σχολείων.
 2. Όλα τα έργα των παιδιών είναι αποδεκτά για συμμετοχή. Κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει με ένα ποίημα.
 3. Κάθε σχολείο μπορεί να στείλει απεριόριστο αριθμό συμμετοχών, σε κλειστό – ομαδικό – φάκελο.
 4. Το κάθε ποίημα υποβάλλεται χειρόγραφα σε πλαστική θήκη, όπου θα περιλαμβάνεται και κλειστός φάκελος με τα στοιχεία του παιδιού, όπως φαίνονται στο έντυπο που επισυνάπτεται.
 5. Στα καλύτερα έργα θα απονεμηθούν βραβεία ως εξής:
  Α. Πρώτο βραβείο, χρηματικό ποσό: 150 €
  Β. Δεύτερο βραβείο, χρηματικό ποσό: 100 €
  Γ. Τρίτο βραβείο, χρηματικό ποσό: 75 €
  Δ. Έπαινος:  (βιβλία)
 6. Τα έργα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τη Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 στη διεύθυνση:
  ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
  ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία (παρά το Λήδρα Πάλας)
 7. Τα έργα θα κριθούν από επιτροπή που θα ορισθεί από το Δήμο Κερύνειας. Η Κριτική Επιτροπή Αξιολόγησης, θα αξιολογήσει τα έργα των παιδιών και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, μέσω του ημερήσιου Τύπου, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2020-2021.
  Θα ενημερώσει τα παιδιά που θα βραβευθούν και τους/τις  διευθυντές/ ντριες των σχολείων τους, μέσω επιστολών και τηλεφωνικά, για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
  Θα οργανώσει τη βράβευση των παιδιών σε ειδική τελετή, σε ημερομηνία και χώρο που θα οριστούν από τον Δήμο Κερύνειας.
 8. Όλοι οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, μπορούν να παραλάβουν τα έργα τους, μετά την τιμητική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος Κερύνειας για την επίδοση των βραβείων του διαγωνισμού, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα έργα των μαθητών θα φυλάσσονται στο Δημαρχείο Κερύνειας για περίοδο ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ μετά το πέρας της εκδήλωσης. Μετά από αυτή την ημερομηνία και εάν οι μαθητές δεν περάσουν να τα παραλάβουν, ο Δήμος Κερύνειας δεν είναι υποχρεωμένος να κρατήσει τα έργα και έχει το δικαίωμα να τα αξιοποιήσει όπως αυτός θεωρεί σωστό.

Βιβλία, ιστοσελίδες και βίντεο που μπορεί να βοηθήσουν:

 1. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: http://laografikosomiloskeryneias.com/
 2. Βρείτε μας στο youtube στο κανάλι «ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ KYRENIAMUNICIPALITY»

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kyreniamunicipality.com

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 24ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής για τα Γυμνάσια

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2020 – 2021

Ο Δήμος Κερύνειας προκηρύσσει τον 24ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τα Γυμνάσια για τη Σχολική Χρονιά 2020 – 2021  με θέμα:

ΘΕΜΑ:

«Χειμώνας στην Αγαπημένη μας Κερύνεια»

Γενικός Σκοπός του Διαγωνισμού:

Τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν με τη Ζωγραφική:

 1. Την πεποίθηση τους ότι η πατρίδα τους είναι ολόκληρη η Κύπρος κατεχόμενη και μη.
 2. Την πίστη τους για απελευθέρωση από τον Τούρκο εισβολέα, για επανένωση του λαού και της πατρίδας τους και επιστροφή στην αγαπημένη, γραφική, όμορφη πόλη της Κερύνειας.
 3. Τη θέλησή τους να αγωνιστούν για μια πατρίδα ελεύθερη από την τουρκική κατοχή με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και με συνθήκες αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα έργα των παιδιών πρέπει να είναι αποτέλεσμα δημιουργικής εργασίας στο πλαίσιο του διαθεματικού και διαχρονικού στόχου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) «Γνωρίζω –  Δεν Ξεχνώ –  Διεκδικώ»

Εισαγωγή για το φετινό θέμα:

Όταν χιονίζει στα βουνά της Τουρκίας-της Καραμανιάς όπως τη λέγαμε-και φυσά ο Βοριάς, η Τραμουντάνα, το κρύο είναι τσουχτερό στην Κερύνεια.

Τα κύματα είναι τόσο τεράστια, που φθάνουν μέχρι την κορυφή του Φάρου και καλύπτουν την Προκυμαία.

Όποιος πλησιάσει πιτσιλίζεται.

Οι βάρκες σκαμπανεβάζονται στο Λιμανάκι και ο κόσμος κουκουλωμένος τρέχει να καλυφθεί.

Τα καφενεία και τα εστιατόρια του Λιμανιού είναι άδεια από πελάτες και αρκετές καρέκλες αναποδογυρισμένες.

Γενικά το τοπίο έχει μια άγρια ομορφιά.

Προετοιμασία έργου – Στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών:

 1. Μετά την επεξήγηση του σκοπού του διαγωνισμού από τους/τις εκπαιδευτικούς, μπορεί να αναπτυχθεί και επεξεργασία του θέματος π.χ. με εικόνες, προβολές, κείμενα γραπτές ή και ζωντανές πηγές (kyreniamunicipality.com).
 2. Στη συνέχεια, αναμένεται ότι τα παιδιά, σε διδακτικό χρόνο ή μη θα ολοκληρώσουν το έργο τους.

Όροι του διαγωνισμού:

 1. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου, από όλη την Κύπρο.
 2. Το μέγεθος των έργων θα πρέπει να είναι Α2 και Α3 και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν να είναι παστέλ ή νερομπογιές.
 3. Σε κλειστό ξεχωριστό φάκελο, ο οποίος θα τοποθετηθεί μέσα στο φάκελο που θα τοποθετηθεί το έργο του μαθητή, να γραφτούν τα εξής στοιχεία:
  Α. Όνομα μαθητή / μαθήτριας
  Β. Τάξη – Τμήμα
  Γ. Σχολείο
  Δ. Διεύθυνση / τηλέφωνο μαθητή/τριας
  Ε. Όνομα διδάσκοντος
  Στ. Στο πίσω μέρος του έργου να αναγράφετε το όνομα του σχολείου και ένας τυχαίος αριθμός, o οποίος θα αναγράφεται και εξωτερικά πάνω στον κλειστό φάκελο
 4. Στα καλύτερα έργα θα απονεμηθούν βραβεία ως εξής:
  Α. Πρώτο βραβείο, χρηματικό ποσό: 200 €
  Β. Δεύτερο βραβείο, χρηματικό ποσό: 150 €
  Γ. Τρίτο βραβείο, χρηματικό ποσό: 100 €
  Δ. Έπαινος: (βιβλία)
 5. Τα έργα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τη Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 στη διεύθυνση:
  ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
  ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ
  Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία (παρά το Λήδρα Πάλας)
 6. Τα έργα θα κριθούν από επιτροπή που θα ορισθεί από το Δήμο Κερύνειας. Η Κριτική Επιτροπή Αξιολόγησης, θα αξιολογήσει τα έργα των παιδιών και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, μέσω του ημερήσιου Τύπου, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2020-2021.
  Θα ενημερώσει τα παιδιά που θα βραβευθούν και τους/τις  διευθυντές/ ντριες των σχολείων τους, μέσω επιστολών και τηλεφωνικά, για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
  Θα οργανώσει τη βράβευση των παιδιών σε ειδική τελετή, σε ημερομηνία και χώρο που θα οριστούν από τον Δήμο Κερύνειας.
 7. Όλοι οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, μπορούν να παραλάβουν τα έργα τους, μετά την τιμητική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος Κερύνειας για την επίδοση των βραβείων του διαγωνισμού, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα έργα των μαθητών θα φυλάσσονται στο Δημαρχείο Κερύνειας για περίοδο ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ μετά το πέρας της εκδήλωσης. Μετά από αυτή την ημερομηνία και εάν οι μαθητές δεν περάσουν να τα παραλάβουν, ο Δήμος Κερύνειας δεν είναι υποχρεωμένος να κρατήσει τα έργα και έχει το δικαίωμα να τα αξιοποιήσει όπως αυτός θεωρεί σωστό.

Βιβλία, ιστοσελίδες και βίντεο που μπορεί να βοηθήσουν:

 1. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: http://laografikosomiloskeryneias.com/
 2. Βρείτε μας στο youtube στο κανάλι «ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ KYRENIAMUNICIPALITY»

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kyreniamunicipality.com

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 24ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Δοκιμίου για τα Λύκεια, τις Τεχνικές και Ιδιωτικές Σχολές

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2020 – 2021

Ο Δήμος Κερύνειας προκηρύσσει τον 24ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου για τα Λύκεια, τις Τεχνικές και Ιδιωτικές Σχολές για τη Σχολική Χρονιά 2020 – 2021  με θέμα:

ΘΕΜΑ:

«Τη συμμετοχή της πόλης και της επαρχίας της Κερύνειας στην επανάσταση του 1821»

 

Γενικός Σκοπός του Διαγωνισμού:

Τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν με τη Συγγραφή Δοκιμίου:

 1. Την πεποίθηση τους ότι η πατρίδα τους είναι ολόκληρη η Κύπρος κατεχόμενη και μη.
 2. Την πίστη τους για απελευθέρωση από τον Τούρκο εισβολέα, για επανένωση του λαού και της πατρίδας τους και επιστροφή στην αγαπημένη, γραφική, όμορφη πόλη της Κερύνειας.
 3. Τη θέλησή τους να αγωνιστούν για μια πατρίδα ελεύθερη από την τουρκική κατοχή με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και με συνθήκες αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα δοκίμια των παιδιών πρέπει να είναι αποτέλεσμα δημιουργικής εργασίας στο πλαίσιο του διαθεματικού και διαχρονικού στόχου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) «Γνωρίζω –  Δεν Ξεχνώ –  Διεκδικώ»

Εισαγωγή για το φετινό θέμα:

Επειδή φέτος κλείνουν τα διακόσια χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού(1821-2021), ζητούμε από τους μαθητές μας του Λυκείου να γράψουν ένα δοκίμιο με θέμα τη συμμετοχή της πόλης και της επαρχίας της Κερύνειας στην επανάσταση του 1821.

Μπορείτε να αντλήσετε  θέματα από τη ζωντανή προφορική παράδοση των χωριών μας, για αγωνιστές που πέρασαν από την Κύπρο ή για Κύπριους που ταξίδεψαν στην Ελλάδα και εντάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις του Έθνους, ή τέλος για Κύπριους που σκοτώθηκαν, απαγχονίστηκαν, ή σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.

Προετοιμασία έργου – Στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών:

 1. Μετά την επεξήγηση του σκοπού του διαγωνισμού από τους/τις εκπαιδευτικούς, μπορεί να αναπτυχθεί και επεξεργασία του θέματος π.χ. με εικόνες, προβολές, κείμενα γραπτές ή και ζωντανές πηγές (kyreniamunicipality.com).
 2. Στη συνέχεια, αναμένεται ότι τα παιδιά, σε διδακτικό χρόνο ή μη θα ολοκληρώσουν το δοκίμιο τους.

Όροι του διαγωνισμού:

 1. Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, των Τεχνικών και των Ιδιωτικών Σχολών από όλη την Κύπρο. Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με ένα δοκίμιο.
 2. Το δοκίμιο θα πρέπει να είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα, να είναι προσωπική και αυθεντική εργασία των ίδιων των μαθητών (κείμενα τα οποία είναι προϊόν αντιγραφής ή λογοκλοπής θα αποκλείονται αυτόματα από τον διαγωνισμό), να μην έχουν δημοσιευθεί σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, να μην έχουν υποβληθεί σε άλλο διαγωνισμό.
 3. Tο δοκίμιο να είναι δακτυλογραφημένο και να έχει τίτλο.
 4. Στο πάνω μέρος κάθε δοκιμίου, αντί του ονόματος, θα αναγράφεται ένας τετραψήφιος αριθμός και ένα ρητό. Το όνομα, η διεύθυνση και το τηλέφωνο επικοινωνίας με τον μαθητή, θα είναι εσώκλειστα σε φάκελο, που εξωτερικά θα έχει τον ίδιο αριθμό και το ίδιο ρητό που υπάρχει στη μελέτη. Καλό είναι να αναγράφεται και το σχολείο και η τάξη του μαθητή.
 5. Στα καλύτερα δοκίμια, σε ειδική τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο Κερύνειας (για την ημερομηνία της εκδήλωσης θα ενημερωθούν έγκαιρα οι συμμετέχοντες) θα απονεμηθούν τα ακόλουθα βραβεία:
  Α. Πρώτο βραβείο: € 300
  Β. Δεύτερο βραβείο: € 200
  Γ.  Τρίτο βραβείο:€ 150
  Δ. Έπαινος: δίπλωμα συμμετοχής και ενθύμιο
 6. Παρακαλούμε να μην εμφανίζεται πάνω στην εργασία του μαθητή ή στο φάκελό της
  ό,τιδήποτε δηλωτικό της ταυτότητας του μαθητή ή του σχολείου.
 7. Τα δοκίμια θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι τη Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 στη διεύθυνση:
  ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
  ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ
  Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία (παρά το Λήδρα Πάλας)
 8. Τα δοκίμια θα κρίνει επιτροπή που θα ορισθεί από τον Δήμο Κερύνειας. Η Κριτική Επιτροπή Αξιολόγησης, θα αξιολογήσει τα δοκίμια των παιδιών και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, μέσω του ημερήσιου Τύπου, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2020-2021.
  Θα ενημερώσει τα παιδιά που θα βραβευθούν και τους/τις  διευθυντές/ ντριες των σχολείων τους, μέσω επιστολών και τηλεφωνικά, για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
  Θα οργανώσει τη βράβευση των παιδιών σε ειδική τελετή, σε ημερομηνία και χώρο που θα οριστούν από τον Δήμο Κερύνειας.
 9. Όλοι οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, μπορούν να παραλάβουν τα έργα τους, μετά την τιμητική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος Κερύνειας για την επίδοση των βραβείων του διαγωνισμού, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα έργα των μαθητών θα φυλάσσονται στο Δημαρχείο Κερύνειας για περίοδο ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ μετά το πέρας της εκδήλωσης. Μετά από αυτή την ημερομηνία και εάν οι μαθητές δεν περάσουν να τα παραλάβουν, ο Δήμος Κερύνειας δεν είναι υποχρεωμένος να κρατήσει τα έργα και έχει το δικαίωμα να τα αξιοποιήσει όπως αυτός θεωρεί σωστό. Η επιτροπή έχει δικαίωμα να προτείνει την έκδοση των δοκιμίων σε έντυπη μορφή, την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Δήμου Κερύνειας κ.λπ..
 10. Το κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με 2 (δύο) μέχρι 5 (πέντε) εργασίες.
 11. Η συμμετοχή είναι προαιρετική.
 12. Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Δήμου Κερύνειας για επιπρόσθετες πληροφορίες προς τους διαγωνιζoμένους ως εξής: http://kyreniamunicipality.com/mathitikosdiagonismos/

Α. Eνδεικτική βιβλιογραφία (προαιρετική):

 1. Αρχείον Ροδίωνος Π. Γεωργιάδη, τ. Γ΄, Ιερά  Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Η συμβολή της Κύπρου στην ελληνική Επανάσταση(έγγραφα των  γενικών αρχείων του ελληνικού κράτους). Λευκωσία 2008.
 2. Καραβιώτικα Δρώμενα, τ.6/ 2013.
  Καλλιόπη Πρωτοπαπά: Η περιοχή Λαπήθου Καραβά το 1821. Σελ.14-18.
 3. Καραβιώτικα Δρώμενα, τ.11/ 2018.Περιγραφή από ένα αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων στον Καραβά(από άρθρο του Πηγασίου σε εφημερίδα της εποχής).σελ. 12-13.

Β. Διαδικτυακές πηγές/χρήσιμες συνδέσεις:

 1. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: http://laografikosomiloskeryneias.com/
 2. Βρείτε μας στο youtube στο κανάλι «ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ KYRENIAMUNICIPALITY»
23ος Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ TOY 23ου ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2019 – 2020

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ προκηρύσσει τον 23ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισµό Συγγραφής Διηγήµατος για τα Λύκεια, τις Τεχνικές και Ιδιωτικές Σχολές µε θέµα:

ΘΕΜΑ:
«Η ονειρεµένη µέρα της επιστροφής στα άγια χώµατα της Κερύνειας µας!»

Εισαγωγή:

Φανταστείτε ότι επέρχεται µια ειρηνική λύση και ανοίγει ο δρόµος για να εγκατασταθούµε στην Κερύνεια µας. Στο διήγηµά σας να γράψετε τις σκέψεις, τα συναισθήµατά σας, να αξιοποιήσετε τις µνήµες των ανθρώπων του περιβάλλοντός σας, τα διαβάσµατά σας, για να δώσετε εικόνα ή εικόνες της Κερύνειας. Ο Ιστότοπος του Δήµου Κερύνειας σας προσφέρει ενδεικτική βιβλιογραφία που µπορείτε να χρησιµοποιήσετε για την ανάπτυξη του θέµατος (Για να τη δείτε κάνετε κλικ πάνω στο PDF).

Όροι του διαγωνισμού

 1. Στο διαγωνισµό µπορούν να πάρουν µέρος µαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, των Τεχνικών και των Ιδιωτικών Σχολών από όλη την Κύπρο. Κάθε µαθητής µπορεί να συµµετάσχει στο διαγωνισµό µε ένα διήγηµα.
 2. Το Διήγηµα θα πρέπει να είναι γραµµένο στην ελληνική γλώσσα, να είναι προσωπική και αυθεντική εργασία των ίδιων των µαθητών (κείµενα τα οποία είναι προϊόν αντιγραφής ή λογοκλοπής θα αποκλείονται αυτόµατα από τον διαγωνισµό), να µην έχουν δηµοσιευθεί σε έντυπη ή ηλεκτρονική µορφή, να µην έχουν υποβληθεί σε άλλο διαγωνισµό.
 3. Tο Διήγηµα να είναι δακτυλογραφηµένο και να έχει τίτλο.
 4. Στο πάνω µέρος κάθε Διηγήµατος, αντί του ονόµατος, θα αναγράφεται ένας τετραψήφιος αριθµός και ένα ρητό. Το όνοµα, η διεύθυνση και το τηλέφωνο επικοινωνίας µε τον µαθητή, θα είναι εσώκλειστα σε φάκελο, που εξωτερικά θα έχει τον ίδιο αριθµό και το ίδιο ρητό που υπάρχει στη µελέτη. Καλό είναι να αναγράφεται και το σχολείο και η τάξη του µαθητή.
 5. Στα καλύτερα Διηγήµατα, σε ειδική τελετή η οποία θα πραγµατοποιηθεί από το Δήµο Κερύνειας (για την ηµεροµηνία της εκδήλωσης θα ενηµερωθούν έγκαιρα οι συµµετέχοντες) θα απονεµηθούν τα ακόλουθα βραβεία:
  Α. Πρώτο βραβείο……………… € 300
  Β. δεύτερο βραβείο.…………… € 200
  Γ.  τρίτο βραβείο..………………. € 150
  Δ. Έπαινος: δίπλωμα συμμετοχής και ενθύμιo
 6. Παρακαλούµε να µην εµφανίζεται πάνω στην εργασία του µαθητή ή στο φάκελό της ό,τιδήποτε δηλωτικό της ταυτότητας του µαθητή ή του σχολείου.
 7. Τα Διηγήµατα θα πρέπει να αποσταλούν µέχρι την Παρασκευή, 8 Μαίου 2020.
 8. Στο φάκελο εξωτερικά να αναγράφεται:
  «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ» Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία.
 9. Τα Διηγήµατα θα κρίνει επιτροπή που θα ορισθεί από τον Δήµο Κερύνειας  και αυτά θα παραµείνουν στον Δήµο. Η επιτροπή έχει δικαίωµα να προτείνει την έκδοση των διηγηµάτων σε έντυπη µορφή, την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Δήµου Κερύνειας κ.λπ..
 10. Δεν υπάρχει περιορισµός στον αριθµό διηγηµάτων που θα αποστείλει το κάθε σχολείο.
 11.  Η συµµετοχή είναι προαιρετική.
 12. Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Δήμου Κερύνειας για επιπρόσθετες πληροφορίες προς τους διαγωνιζoμένους ως εξής: https://kyreniamunicipality.com/mathitikos-diagonismos/

Α. Eνδεικτική βιβλιγραφία (προαιρετική):

Ρήνας Κατσελλή «Πρόσφυγας στον τόπο µου» PDF
Δηµήτρη Λεβέντη «Ιστορίες της Αµµοχώστου». Διαβάστε µε προσοχή  το τελευταίο διήγηµα «Οι πόλεις» σελ. 125-133 PDF
Kυριάκου Χαραλαµπίδη, Θόλος. «Στα στέφανα της κόρης του», σελ. 44 PDF
Kυριάκου Χαραλαµπίδη, Δοκίµιν. «Γλυκό του κουταλιού», σελ. 185-186 PDF
Kυριάκου Χαραλαµπίδη, Δοκίµιν. «Τρεις πόρτες», σελ. 187-188 PDF
Το υλικό που είναι αναρτηµένο στην ιστοσελίδα του Διαγωνισµού PDF
Γνώσεις για το τι είναι  το διήγηµα PDF

Β. Διαδικτυακές πηγές/χρήσιμες συνδέσεις:

 1. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 23ου ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ)

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2019 – 2020

Ο Δήµος Κερύνειας προκηρύσσει τον 23ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισµό Ζωγραφικής για τα Γυµνάσια µε θέµα:

ΘΕΜΑ:

«Ανατολή και Δύση στην Όµορφη Κερύνεια»

Εισαγωγή:

Η τοποθεσία της Κερύνειας, έχει το πλεονέκτηµα να µπορείς να απολαύσεις όχι µόνο την Ανατολή, αλλά και τη Δύση του Ηλίου.

Όταν ανατέλλει αντικρυζει όχι µόνο το κάστρο και το λιµάνι, αλλά χαιρετά και όλα τα κάστρα του Πενταδακτύλου δηλ. του Αγίου Ιλαρίωνα, της Καντάρας και του Βουφαβέντο µπαίνοντας από τις πολεµίστρες, καθώς και τα καµπαναριά των εκκλησιών και τα παράθυρα των σπιτιών.

Το απόγευµα µπορείς να απολαύσεις τον Ήλιο να δύει στο αγαπηµένο εκκλησάκι της Παναγίας της Γλυκιώτισσας, καθισµένος στη γραφική Προκυµαία.

Όροι διαγωνισµού:

 1. Στο διαγωνισµό µπορούν να λάβουν µέρος µαθητές των τριών τάξεων του Γυµνασίου, από όλη την Κύπρο.
 2. Το µέγεθος των έργων θα πρέπει να είναι Α2 και Α3 και τα υλικά που θα χρησιµοποιηθούν να είναι παστέλ ή νεροµπογιές.
 3. Σε κλειστό ξεχωριστό φάκελο, ο οποίος θα τοποθετηθεί µέσα στο φάκελο που θα τοποθετηθεί το έργο του µαθητή, να γραφτούν τα εξής στοιχεία:
  Α. Όνοµα µαθητή / µαθήτριας
  Β. Τάξη – Τµήµα
  Γ. Σχολείο
  Δ. Διεύθυνση / τηλέφωνο µαθητή/τριας
  Ε. Όνοµα διδάσκοντος
  Στ. Στο πίσω µέρος του έργου να αναγράφετε το όνοµα του σχολείου και ένας τυχαίος αριθµός, o οποίος θα αναγράφεται και εξωτερικά πάνω στον κλειστό φάκελο
 4. Στα καλύτερα έργα θα απονεµηθούν βραβεία ως εξής:
  Α. Πρώτο βραβείο, χρηµατικό ποσό 200 €
  Β. Δεύτερο βραβείο, χρηµατικό ποσό 150 €
  Γ. Τρίτο βραβείο, χρηµατικό ποσό 100 €
  Δ. Έπαινος (βιβλία)
 5. Τα έργα πρέπει να παραδοθούν µέχρι τη Παρασκευή, 8 Μαίου 2020 στη διεύθυνση:
  ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ:  ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία (παρά το Λήδρα Πάλας)
 6. Τα έργα θα κριθούν από επιτροπή που θα ορισθεί από το Δήµο Κερύνειας.
 7. Όλοι οι µαθητές που θα λάβουν µέρος στο διαγωνισµό, µπορούν να παραλάβουν τα έργα τους, µετά την τιµητική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήµος Κερύνειας για την επίδοση των βραβείων του διαγωνισµού (κατά το µήνα Ιούνιο). Τα έργα των µαθητών θα φυλάσσονται στο Δηµαρχείο Κερύνειας για περίοδο ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ (Ιούλιο & Αύγουστο). Μετά από αυτή την ηµεροµηνία και εάν οι µαθητές δεν περάσουν να τα παραλάβουν, ο Δήµος Κερύνειας δεν είναι υποχρεωµένος να κρατήσει τα έργα ζωγραφικής και έχει το δικαίωµα να τα αξιοποιήσει όπως αυτός θεωρεί σωστό.

Βιβλία, ιστοσελίδες και βίντεο που µπορεί να βοηθήσουν:

Δηµαρχείου Κερύνειας: Της Κερύνειας µας – Ιστορία της Πόλης µας PDF
Mητρόπολη Κερύνειας: Περιδιάβαση στα Μνηµεία της πόλης και επαρχίας Κερύνειας PDF
Kλέας Στρογγυλού, Πίνακας ζωγραφικής, στην προκυµαία της Κερύνειας PDF
Yπουργείου Παιδείας και Πολιτισµού «Η Κατεχόµενη Γη µας» PDF
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
Βρείτε µας στο youtube στο κανάλι «ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ KYRENIAMUNICIPALITY»

Προκήρυξη του 23ου Παγκύπριου Μαθητικού – Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Δήμου Κερύνειας για τα Δημοτικά Σχολεία Σχολική Χρονιά: 2019 – 2020

Ο Δήμος Κερύνειας προκηρύσσει τον 23ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό για τα Δημοτικά Σχολεία τη Σχολική Χρονιά 2019 – 2020  με θέμα:

ΘΕΜΑ:

«Χαιρετίσματα από την Ελεύθερη Κερύνεια»

 

Σκοπός του Διαγωνισµού:

Αφού τα παιδιά πάρουν ως δεδομένα ότι (επικοινωνιακό πλαίσιο):

(α) Έχει ήδη έρθει η ευλογημένη ώρα που περιμένουν για χρόνια όλοι οι Κύπριοι: Μετά από μια δημοκρατικά συμφωνημένη δίκαιη λύση του Κυπριακού, η Κερύνεια έχει ελευθερωθεί (όπως και οι υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές) και έχει ολοκληρωθεί η ειρηνική επιστροφή στην ελεύθερη πλέον Κερύνεια,  για μόνιμη εγκατάσταση όλων των νόμιμων κατοίκων στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

(β) Aποφασίζουν να επικοινωνήσουν με ένα πρόσωπο για να του εκφράσουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματα τους, μέσω μιας κάρτας/ επιστολής, με τίτλο «Χαιρετίσματα από την Ελεύθερη Κερύνεια».

(γ) Η ημερομηνία αποστολής της κάρτας θα μπορεί να είναι η πρώτη μέρα της επιστροφής ή μεταγενέστερη (π.χ. μετά από μερικές μέρες, εβδομάδες, μήνες ή χρόνια) και να απευθύνεται σε συγγενικό ή φιλικό ή άγνωστο πρόσωπο (εν ζωή ή μη, υπαρκτό ή μη).

Θα πρέπει στο κείμενο της κάρτας τους και/ή στα σχέδια που θα τη στολίζουν:

 1. Να εκφράζονται με τρόπο που να δείχνουν ότι πατρίδα τους ήταν πάντα, είναι και θα είναι, ολόκληρη η Κύπρος.
 2. Να αναφέρονται σε πρόσωπα δικά τους τα οποία, πριν τη χαρμόσυνη μέρα, πάντα εξέφραζαν την πίστη τους για απελευθέρωση από τον Τούρκο εισβολέα, για επανένωση του λαού και της πατρίδας τους και επιστροφή στην Κερύνεια.
 3. Να υπάρχουν στοιχεία για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης της Κερύνειας, τα οποία έγιναν κτήμα τους μετά από σχετική έρευνα, στο σχολείο, στο οικογενειακό περιβάλλον, στο Διαδίκτυο κ.ά.
 4. Να αναφέρονται στους πολύχρονους αγώνες, που προηγήθηκαν, για διεκδίκηση μιας πατρίδας ελεύθερης από τον τουρκικό στρατό κατοχής, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και με συνθήκες αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συμβίωσης όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κάρτες/ επιστολές «Χαιρετίσματα από την Ελεύθερη Κερύνεια» πρέπει να είναι αποτέλεσμα δημιουργικής εργασίας στο πλαίσιο του διαθεματικού και διαχρονικού στόχου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) «Γνωρίζω –  Δεν Ξεχνώ –  Διεκδικώ» και μπορεί να αποτελέσει μια από τις δράσεις της Εβδομάδας Κατεχομένων  (που γίνεται στα σχολεία  τον μήνα Νοέμβριο) ή και σε άλλο χρόνο.

Όροι διαγωνισμού:

Α. Δικαίωμα συμμετοχής:

Α1. Μετά τη σχετική ενημέρωση και ενθάρρυνση από τους εκπαιδευτικούς, στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι/ες οι μαθητές/τριες των Δ΄, Ε’ και Στ’ τάξεων των Δημοτικών σχολείων της ελεύθερης Κύπρου.

Α2. Όλα τα έργα των παιδιών είναι αποδεκτά για συμμετοχή.

Α3. Κάθε σχολείο μπορεί να στείλει απεριόριστο αριθμό συμμετοχών, σε κλειστό – ομαδικό – φάκελο, με επισυναπτόμενο σε κάθε έργο το (συνημμένο) ”Έντυπο συμμετοχής παιδιού”.

Α4. Οι κάρτες/ επιστολές «Χαιρετίσματα από την Ελεύθερη Κερύνεια» θα πρέπει να σταλούν σε κλειστό φάκελο μέχρι την Παρασκευή 16 Μαΐου 2020, στην προσωρινή διεύθυνση του Δήμου Κερύνειας:

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ, Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία.

Β. Περιεχόμενο έργου:

Β1. Κάθε εργασία πρέπει να γίνει σε χαρτονάκι μεγέθους Α4, και στις δύο όψεις, το οποίο, όταν διπλωθεί στη μέση, θα πάρει τη μορφή κάρτας.

Β2. Φιλοτέχνηση Κάρτας (εξώφυλλο, εσωτερικό, οπισθόφυλλο): Ελεύθερη τεχνοτροπία με σκίτσα και/ή απλά σχέδια και κείμενα, με τη χρήση π.χ. πένας, χρωματιστών μολυβιών,  λεπτών μαρκαδόρων, παστέλ, κολλάζ, κ.λπ.

Β2.1 Στο εξώφυλλο,  πρέπει να φαίνεται η φράση «Χαιρετίσματα από την Ελεύθερη Κερύνεια», με όποιον τρόπο κριθεί καλύτερος από το κάθε παιδί. Επιπρόσθετα το εξώφυλλο μπορεί να φιλοτεχνηθεί από τον/ τη μαθητή/ μαθήτρια με ζωγραφική, σκίτσο, κολλάζ, κ.λπ., με θέμα/τα που να αντιστοιχεί/ ούν στο περιεχόμενο της επιστολής (π.χ. τοπία Κερύνειας, φυσικό τοπίο, ελευθερία και ειρήνη στην Κύπρο, συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας σε μια ελεύθερη πατρίδα με ειρηνικό μέλλον).

Β2.2 Στο εσωτερικό της κάρτας θα περιέχεται επιστολή (σύντομη ή εκτεταμένη) του μαθητή/ της μαθήτριας, που κατοικεί πλέον στην ελεύθερη Κερύνεια, προς ένα αγαπημένο του/της πρόσωπο. Επίσης: Β2.2.1. Θα πρέπει να φαίνονται ξεκάθαρα η μελλοντική ημερομηνία αποστολής, ο αποστολέας και ο/η  παραλήπτης.

Β2.2.2. Στο περιεχόμενο της επιστολής, που θα είναι χειρόγραφο και ευανάγνωστο, θα πρέπει:

 • Να υπάρχει αφήγηση καθημερινών δραστηριοτήτων του παιδιού ως μόνιμου πλέον κατοίκου της Κερύνειας (π.χ. βόλτα στο λιμάνι, ψάρεμα με τον παππού στο Πέντε Μίλι, ποδηλασία στα στενά δρομάκια, εκδρομή στο Αββαείο του Μπέλλαπαϊς, κ.ά.) με παράλληλη αναφορά σε στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού της Κερύνειας (Κάστρο της Κερύνειας, Καράβι της Κερύνειας, Χρυσοκάβα, έθιμα, παιχνίδια, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Αθλητικοί Σύλλογοι, Στάδια, Μητρόπολη, Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Εκκλησία Αγ. Γεωργίου, Λιμάνι της Κερύνειας, Κάστρο Αγίου Ιλαρίωνα, έθιμα κατακλυσμού κ.ά.).
 • Να εκφράζονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού για την επιστροφή στην ελεύθερη Κερύνεια, την απαλλαγή από τα δεινά που επέφερε η τουρκική κατοχή και στο ειρηνικό μέλλον της Κύπρου (σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελεύθερη διακίνηση, ασφαλής διαμονή, ελευθερία έκφρασης, απελευθέρωση, επανένωση του τόπου και του λαού, ειρηνική συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας).
 • Το θέμα να εξελίσσεται με συνοχή και ορθή διατύπωση, και (αν κριθεί σκόπιμο) να φιλοτεχνηθεί από τον/ τη μαθητή/ μαθήτρια με παρόμοια προσέγγιση όπως το εξώφυλλο.

Β1.3  Στο οπισθόφυλλο, πρέπει να φαίνεται στο κάτω μέρος, διακριτικά και χειρόγραφα, η φράση:

«ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Τυπογραφείο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Οδός Ελλάδος* 7, ΚΕΡΥΝΕΙΑ».

Το οπισθόφυλλο μπορεί να φιλοτεχνηθεί από τον/ τη  μαθητή/ μαθήτρια όπως και η υπόλοιπη κάρτα, με σκίτσο, ζωγραφιά κ.λπ., και με θέμα που να αντιστοιχεί στο περιεχόμενο της επιστολής.

*Πραγματική κεντρική οδός της  πόλης της Κερύνειας.

Γ. Προετοιμασία έργου – Στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών:

Γ1. Μετά την επεξήγηση του σκοπού του διαγωνισμού από τους/τις εκπαιδευτικούς, μπορεί να αναπτυχθεί και επεξεργασία του θέματος π.χ. με εικόνες, προβολές, κείμενα και γραπτές πηγές (www.kyreniamunicipality.com).

Γ2. Στη συνέχεια, αναμένεται ότι τα παιδιά, σε χρόνο δικό τους, θα δημιουργήσουν ελεύθερα τις κάρτες τους, με το πνεύμα στο μέλλον, ζώντας σε μέρες ελευθερίας και ειρήνης στην Κερύνεια.

Γ3. Στο σχολείο μπορούν να κληθούν κερυνειώτες ή μη που έζησαν στην Κερύνεια, ώστε να αξιοποιηθούν ως ζωντανές πηγές (συγγενείς μαθητών, συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί,  μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, δημοτικοί σύμβουλοι Κερύνειας, κ. ά.).

Γ4. Για τη φιλοτέχνηση των επιστολών των παιδιών μπορούν να αξιοποιηθούν από τα σχολεία, στον βαθμό που είναι δυνατόν, άνθρωποι της τέχνης σχετικοί με το θέμα (εκπαιδευτικοί τέχνης, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες γραφίστες, χαράκτες, ζωγράφοι, σκιτσογράφοι,  διακοσμητές, κ.ά.).

Γ5. Οι εργασίες των παιδιών μπορούν να γραφτούν μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών/ διηγήσεων των ενηλικών (εκπαιδευτικών, γονέων, κ.ά.). Εννοείται ότι δεν γίνονται αντιγραφές από βιβλία, περιοδικά, το διαδίκτυο ή άλλα κείμενα.

Δ. Κριτική Επιτροπή: Η Κριτική Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία έχει οριστεί από τον Δήμο Κερύνειας: 

(α) Θα αξιολογήσει τελεσίδικα τα έργα των παιδιών, με μέγιστες βαθμολογίες:

 1. Περιεχόμενο, διατύπωση, έκφραση, μηνύματα κειμένου: 75 μονάδες
 2. Φιλοτέχνηση Κάρτας: 25 μονάδες

(β) Θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, μέσω του ημερήσιου Τύπου, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2019 – 2020.

(γ) Θα ενημερώσει τα παιδιά που θα βραβευθούν και τους/τις  διευθυντές/ ντριες των σχολείων τους, μέσω επιστολών και τηλεφωνικά, για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

(δ) Θα οργανώσει τη βράβευση των παιδιών σε ειδική τελετή, σε ημερομηνία και χώρο που θα οριστούν από τον Δήμο Κερύνειας.

(ε) Θα δώσει δε, τα ακόλουθα βραβεία:
Πρώτο Βραβείο: 150 ευρώ
Δεύτερο Βραβείο: 100 ευρώ
Τρίτο Βραβείο: 75 ευρώ

ΕΠΑΙΝΟΣ: Στο σχολείο με τις περισσότερες συμμετοχές.

Ε. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή πρέπει να επισυνάπτεται σε κάθε εργασία το ”Έντυπο Συμμετοχής παιδιού” Μπορείτε να το κατεβάσετε από την προκύρηξη που ακολουθεί σε μορφή pdf

22ος Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ TOY 22ου ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018 – 2019

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ προκηρύσσει τον 22ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Ποιήματος για τα Λύκεια, τις Τεχνικές και Ιδιωτικές Σχολές με θέμα:

ΘΕΜΑ: «Να γράψετε ένα ποίημα εμπνευσμένο από τη ζωή, τους ανθρώπους
και γενικά την Κερύνεια πριν την τουρκική εισβολή του 1974»

Εισαγωγή:

Ο Δήμος Κερύνειας προκηρύσσει φέτος λογοτεχνικό διαγωνισμό ποιήματος στον οποίο καλείστε να συμμετάσχετε, για να αναπαραστήσετε δημιουργικά τη νοσταλγική ανάμνηση της Κερύνειας, της πόλης και της επαρχίας, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο Ιστότοπος του Δήμου Κερύνειας σας προσφέρει ενδεικτική βιβλιογραφία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ανάπτυξη του θέματος (Για να τη δείτε κάνετε κλικ πάνω στο PDF)

Όροι του διαγωνισμού

 1. Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, των Τεχνικών και των Ιδιωτικών Σχολών από όλη την Κύπρο. Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με ένα ή περισσότερα ποιήματα.
 2. Τα ποιήματα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, να είναι προσωπική και αυθεντική εργασία των ίδιων των μαθητών (κείμενα τα οποία είναι προϊόν αντιγραφής ή λογοκλοπής θα αποκλείονται αυτόματα από τον διαγωνισμό), να μην έχουν δημοσιευθεί σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, να μην έχουν υποβληθεί σε άλλο διαγωνισμό.
 3. Tα ποιήματα να είναι γραμμένα σε παραδοσιακό ή σε ελεύθερο στίχο, να είναι δακτυλογραφημένα και να έχουν τίτλο.
 4. Στο πάνω μέρος κάθε ποιήματος, αντί του ονόματος, θα αναγράφεται ένας τετραψήφιος αριθμός και ένα ρητό. Το όνομα, η διεύθυνση και το τηλέφωνο επικοινωνίας με τον μαθητή, θα είναι εσώκλειστα σε φάκελο, που εξωτερικά θα έχει τον ίδιο αριθμό και το ίδιο ρητό που υπάρχει στη μελέτη. Καλό είναι να αναγράφεται και το σχολείο και η τάξη του μαθητή.
 5. Στα καλύτερα ποιήματα, σε ειδική τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο Κερύνειας (για την ημερομηνία της εκδήλωσης θα ενημερωθούν έγκαιρα οι συμμετέχοντες) θα απονεμηθούν τα ακόλουθα βραβεία:
  Α. Πρώτο βραβείο………………    € 300
  Β. δεύτερο βραβείο.……………    € 200
  Γ.  τρίτο βραβείο..……………….   € 150
  Δ. Έπαινος: δίπλωμα συμμετοχής και ενθύμιo
 6. Παρακαλούμε να μην εμφανίζεται πάνω στην εργασία του μαθητή ή στο φάκελό της ό,τιδήποτε δηλωτικό της ταυτότητας του παιδιού ή του σχολείου.
 7. Τα ποιήματα θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι τη Δευτέρα, 6 Μαίου 2019.
 8. Στο φάκελο εξωτερικά να αναγράφεται,
  «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ»
  Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία.
 9. Τα ποιήματα θα κρίνει επιτροπή που θα ορισθεί από τον Δήμο Κερύνειας και αυτά θα παραμείνουν στον Δήμο. Η επιτροπή έχει δικαίωμα να προτείνει την έκδοση των ποιημάτων σε έντυπη μορφή, την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Δήμου Κερύνειας κ.λπ..
 10. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ποιημάτων που θα αποστείλει το κάθε σχολείο.
 11. Η συμμετοχή είναι προαιρετική.
 12. Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Δήμου Κερύνειας για επιπρόσθετες πληροφορίες προς τους διαγωνιζoμένους ως εξής: https://kyreniamunicipality.com/mathitikos-diagonismos/

Α. Eνδεικτική βιβλιγραφία (προαιρετική):

Α.1.ΒΙΒΛΙΑ
Η κατεχόμενη γη μας, Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Υπουργείο Παιδείας, Λευκωσία, 1997 PDF
Γ. Μαυροκορδάτου, Δίκωμο: Το χθές και το σήμερα, Λευκωσία, 2003
Α. Ταπάκη, Βουνό, Συγχαρί, Κουτσοβέντης: άσβηστες μνήμες, προσδοκίες επιστροφής. Λευκωσία, 1988, σσ. 14-16, 23-26, 29-32, 56-61 PDF
Κ. Φράγκου – Αναστασιάδου, Νάμαν Αγίου Επικτήτου Κερύνειας, Λευκωσία, 2002
Κ. Χατζηκύρου, Ο Άγιος Αμβρόσιος (Κερύνειας), Β’ Έκδοση, Λεμεσός, 1999
Φιλόκυπρος, εγκυκλοπαίδεια
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  ΓΑΛΑΖΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:   ΚΕΡΥΝΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΑΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:   ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΑΣ, Θαλασσινή και Τουριστική Κερύνεια
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:   ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΑΣ, Κρανιδιώτες – Νίκος, Γιάννος , Νικόλας
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ Φ.  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ:ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΖΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ  Β΄ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, Ο ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ
ΘΕΟΦΑΝΩ ΚΥΠΡΗ:  ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ, ΜΕΛΕΤΕΣ, ΑΡΘΡΑ, ΟΜΙΛΙΕΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΤΟ ΔΙΑΒΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΑΝΤΡΕΑ ΚΕΛΕΣΙΗ: ΜΑΪΣΤΡΟΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  Ο ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΕΛΛΗΣ, ο Άνθρωπος και ο Τόπος.
Α.2. ΑΡΘΡΑ:
1. A. Διονυσίου, Η Χάρτζια, Λεμεσός, 1993. σσ. 93-98, σσ. 111-124 PDF
2. Σ. Ξιουρή, Το χωριό Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας, Λευκωσία, 2015, σσ.189-191 PDF
3. Γ.Παπαϊωάννου, Ο επαναπατρισμός της εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρόμου
της Εκκλησίας Αγίας Παρασκευής Παλιοσόφου, περ. Καραβάς, έκδοση Προσφυγικό Σωματείο «Καραβάς», Τόμος Τέταρτος, 1992-93 σσ.58-61
PDF
4. Π. Πολυβίου, Μύρτου….γη που αγαπώ, Λευκωσία, 2014, σσ.248-260 PDF
5. Α. Π. Πολυδώρου, Το χωριό Άγιος Ερμόλαος, Βιβλιοδετική (εκδ.),
Λευκωσία, 2010, σσ. 89-93
PDF
6. Γ. Χατζηγεωργίου, Η Καλογραία, Λευκωσία 2014, σσ. 114-115 PDF
7. Χ. Χριστοδουλίδη, Πέλλα-Παϊς, Λεμεσός, 1999, σσ. 19-22, σσ.28-36 PDF
8. Άγιος Γεώργιος Κερύνειας, περιοδικό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας, Δεκέμβρης,
1990, σσ. 13-25
PDF
9. Αδούλωτη Κερύνεια, περιοδικό του σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, χρονιά Δ΄, Νοέμβριος, 1982, τεύχος 10. σ. 37 PDF
όπ.π., τεύχος 11, σσ.5-6 PDF
όπ.π., χρονιά Στ΄ 1984, τεύχος 14, σ. 19 PDF
10. όπ.π., Η΄, Γενάρης 1986, τεύχος 16, σσ. 12‐16 PDF
11. όπ.π.,  Η΄, Μάης 1986, τεύχος 17, σσ. 8-9, σσ. 22-23, σ. 28 PDF
12. όπ.π.,  Θ΄, Φεβρουάριος 1987, τεύχος 18, σσ. 8-17 PDF
13. όπ.π., Ι΄, Ιούνιος 1988, τεύχος 19, σσ. 10-11, σ. 14, σσ. 24-25 PDF
14. όπ.π., ΙΑ΄, Οκτώβρης 1988, τεύχος 20, σσ. 17-25, σσ. 28-37 PDF
15. περ. Καραβάς, έκδοση Προσφυγικό Σωματείο «Καραβάς», Τόμος Πρώτος,
1989 ,σσ. 52-53, 54-55, 162-163, 190
PDF
16. όπ.π.,Τόμος Δεύτερος, 1990, σσ. 63-67 PDF
17. όπ.π.,Τόμος Πέμπτος, 2002, σσ. 78-80 PDF
18. όπ.π.,Τόμος Έκτος, 2014, σσ. 130-133 PDF
19. Χρονικά της Λαπήθου, 1978-1981, Τόμος V, σσ. 24-25, σσ. 41-42 PDF

Β. Διαδικτυακές πηγές/χρήσιμες συνδέσεις:

 1. ΕΝΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
 2. ΚΑΡΜΙ, ΤΡΙΜΙΘΙ, ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 3. ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ

Γ. Ενδεικτικά Ποιήματα:

1. Nίκου Κρανιδιώτη, Το χώμα PDF
2. Nίκου Κρανιδιώτη, Γενέθλια πόλη PDF
3. Nίκου Κρανιδιώτη, Κερύνεια PDF
4. Nίκου Κρανιδιώτη, Μνήμη Κερύνειας PDF
5. Περικλέους – Παπαδοπούλου Ευρυδίκη, Κερύνεια PDF
6. Ορφανίδης Νίκος, Κερύνεια PDF
7. Ορφανίδης Νίκος, Ο Ανδρέας Κάλβος τις νύχτες στους δρόμους της Κερύνειας PDF
8. Χαραλαμπίδης Κυριάκος, Τρεις πόρτες PDF
9. Χριστόφορος Χριστοφορίδης, Κερύνεια PDF
10. Ρήνας Κατσελλή: Κερύνεια εκ στόματος γερόντων, Κερύνεια μετά το 1974 PDF
11. Ρήνας Κατσελλή: Γαλάζια φάλαινα, Ρωμιοσύνη PDF
12. Χρυσάνθης Κύπρος, Το καράβι της Κερύνειας PDF
13. Χρυσάνθης Κύπρος, Κερήνεια μου PDF
14. Χρυσάνθης Κύπρος, Κερύνεια Ι – Κερύνεια ΙΙ PDF
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 22ου ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ
(ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ)
ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018 – 2019

Ο Δήμος Κερύνειας προκηρύσσει τον 22ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τα Γυμνάσια με θέμα:

ΘΕΜΑ: «Η Λαϊκή Τέχνη της επαρχίας Κερύνειας»

Εισαγωγή:

Η Επαρχία μας φημιζόταν για τους αξιόλογους Τεχνίτες της. Η ομορφιά του τοπίου ενέπνεε τους Καλλιτέχνες μας.
Κάθε σπίτι ήταν ένα μικρό Μουσείο, από όμορφα υφαντά κεντήματα, ξυλόγλυπτα μπαούλα, καρέκλες του τόρνου και ωραία κεραμικά. PDF
Οι γυναίκες κεντούσαν ή δούλευαν με το βελονάκι ωραία σιεμέν, τραπεζομάντηλα, σεντόνια, κουρτίνες και κλινοσκεπάσματα. Παλαιότερα έβγαζαν το μετάξι και ύφαναν PDF
Οι άντρες Τεχνίτες σκάλιζαν από τέμπλη μέχρι έπιπλα. Οι αγγειοπλάστες έφτιαχναν από πιθάρια μέχρι πιατικά ωραία διακοσμημένα. PDF
Οι χρυσοχοί ασημένια αντικείμενα και χρυσαφικά και οι μεταλλουργοί εργαλεία. PDF

Όροι διαγωνισμού:

 1. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου, από όλη την
  Κύπρο.
 2. Το μέγεθος των έργων θα πρέπει να είναι Α2 και Α3 και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν να είναι
  παστέλ ή νερομπογιές.
 3. Σε κλειστό ξεχωριστό φάκελο, ο οποίος θα τοποθετηθεί μέσα στο φάκελο που θα τοποθετηθεί το έργο
  του μαθητή, να γραφτούν τα εξής στοιχεία:
  Α. Όνομα μαθητή / μαθήτριας
  Β. Τάξη – Τμήμα
  Γ. Σχολείο
  Δ. Διεύθυνση / τηλέφωνο μαθητή/τριας
  Ε. Όνομα διδάσκοντος
  Στ. Στο πίσω μέρος του έργου να αναγράφετε το όνομα του σχολείου και ένας
  τυχαίος αριθμός, o οποίος θα αναγράφεται και εξωτερικά πάνω στον κλειστό φάκελο
 4. Στα καλύτερα έργα θα απονεμηθούν βραβεία ως εξής:
  Α. Πρώτο βραβείο………………    € 200
  Β. δεύτερο βραβείο.……………    € 150
  Γ.  τρίτο βραβείο..……………….   € 100
  Δ. Έπαινος..………………………   (βιβλία)
 5. Τα έργα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τη Δευτέρα, 6 Μαίου 2019 στη διεύθυνση:
  ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία (παρά το Λήδρα Πάλας)
 6. Τα έργα θα κριθούν από επιτροπή που θα ορισθεί από το Δήμο Κερύνειας.
 7. Όλοι οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, μπορούν να παραλάβουν τα έργα τους, μετά
  την τιμητική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος Κερύνειας για την επίδοση των βραβείων του
  διαγωνισμού (κατά το μήνα Ιούνιο). Τα έργα των μαθητών θα φυλάσσονται στο Δημαρχείο Κερύνειας
  για περίοδο ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ (Ιούλιο & Αύγουστο). Μετά από αυτή την ημερομηνία και εάν οι μαθητές
  δεν περάσουν να τα παραλάβουν, ο Δήμος Κερύνειας δεν είναι υποχρεωμένος να κρατήσει τα έργα
  ζωγραφικής και έχει το δικαίωμα να τα αξιοποιήσει όπως αυτός θεωρεί σωστό

Βιβλία, ιστοσελίδες και βίντεο που μπορεί να βοηθήσουν:

 1. Τέχνες και Τεχνίτες του Καραβά, της Ελένης Παπαδημητρίου
 2. Αλειφτά κεραμικά βυζαντινής τεχνοτροπίας
 3. Δήμος Καραβά
 4. Δήμος Λαπήθου
 5. Κυπριακή Μεσαιωνική Εφυαλωμένη Κεραμική (Βίντεο YouTube)
 6. Λάπηθος: Μνήμες Αγγειοπλαστών (Βίντεο YouTube)
 7. Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας
 8. Λεβέντειο Μουσείο

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kyreniamunicipality.com

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 22ου ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018 – 2019

Ο Δήµος Κερύνειας προκηρύσσει τον 22ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισµό για τα Δηµοτικά
Σχολεία 2018-2019 µε θέµα:

ΘΕΜΑ: «Είδα όνειρο τον Κηφέα
και µε ρωτούσε να του πω
γιατί δεν κατοικώ στην Κερύνεια
που είναι το σπίτι των δικών µου
και τόσο το θέλω και τόσο πολύ αγαπώ»

Σκοπός του Λογοτεχνικού Διαγωνισµού είναι:

 • Να ερευνήσουν τα παιδιά για την πόλη της Κερύνειας και την ιστορία της (από ποιον κτίστηκε κτλ.)
 • Να περιγράφουν το αίσθηµα της νοσταλγίας που διακατέχει τον κάθε πρόσφυγα.
 • Να µάθουν όλοι ότι, όσοι έχουν καταγωγή την Κερύνεια έχουν δικαίωµα να ζήσουν στον τόπο τους και να µπορούν να απολαµβάνουν τα δικαιώµατα που απολαµβάνει ο κάθε άνθρωπος στον τόπο καταγωγής και κατοικίας του

Όροι διαγωνισμού:

 1. Στο διαγωνισµό µπορούν να λάβουν µέρος µαθητές/τριες της Ε΄και Στ΄τάξης των Δηµοτικών σχολείων της Κύπρου.
 2. Κάθε σχολείο µπορεί να στείλει από δύο µέχρι πέντε εργασίες από την Ε΄ ή τη Στ΄ τάξη ή από τις δύο τάξεις µαζί. Όχι περισσότερες των πέντε εργασιών από το ίδιο σχολείο.
  Σχολείο που θα στείλει πέραν των πέντε εργασιών θα αποκλειστεί από το Διαγωνισµό.
 3. Αποκλείονται επίσης εργασίες που στέλλονται ατοµικά από παιδιά χωρίς την υπογραφή του δασκάλου/ας, του Διευθυντή/Διευθύντριας και χωρίς σφραγίδα του σχολείου.
 4. Κάθε εργασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 (τρεις) σελίδες και όχι περισσότερες των 5 (πέντε) αλλά πυκνογραµµένες σελίδες µε το χέρι (όχι δακτυλογραφηµένες) σε κόλλα Α4.
 5. Το θέµα πρέπει να εξελίσσεται µε συνοχή και ορθή διατύπωση, ωραίες φράσεις και έκφραση συναισθηµάτων.
 6. Καλό, χρήσιµο και απαραίτητο, πριν δοθεί το θέµα στα παιδιά, να γίνεται στην τάξη ανάγνωση των όρων του διαγωνισµού και επεξεργασία του θέµατος µε εικόνες, διηγήσεις ανθρώπων που έζησαν στην Κερύνεια. Καλό είναι να προσκληθούν στο σχολείο συγγενικά πρόσωπα των παιδιών ή µέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Λογοτεχνικού Διαγωνισµού από το Δήµο Κερύνειας ή Κερυνειώτες και άλλοι που έζησαν στην πόλη πριν την εισβολή. Βοηθά πολύ γιατί µε τις διηγήσεις και τις εµπειρίες τους, δίνουν παραστατικές περιγραφές.
 7. Να χρησιµοποιήσουν λέξεις και φράσεις όπως: επιθυµία, νοσταλγία, ελεύθερη διακίνηση, ασφάλεια, ελευθερία έκφρασης, απελευθέρωση.
 8. Να γίνει αναφορά στα ακόλουθα: Kάστρο της Κερύνειας, Kαράβι της Κερύνειας, Χρυσοκάβα, έθιµα, παιχνίδια, Δηµοτικό Σχολείο, Γυµνάσιο, Aθλητικοί Σύλλογοι, Στάδια, Μητρόπολη, Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Εκκλησία Αγ. Γεωργίου, λιµάνι, ψαράδες κ.ά.
 9. Οι εργασίες των παιδιών πρέπει να γράφονται χωρίς καµιά παρέµβαση του δασκάλου/ας, των γονέων ή άλλου προσώπου (εκτός από πληροφορίες ή διηγήσεις) και να µην υπάρχουν αντιγραφές από βιβλία, περιοδικά, το διαδίκτυο ή άλλα κείµενα, αλλά να είναι αποτέλεσµα δηµιουργικής εργασίας µαθηµάτων όπως το «Δεν ξεχνώ και Αγωνίζοµαι», των Ελληνικών και άλλων µαθηµάτων.
 10. Ο τίτλος της εργασίας αυτής µπόρεί να χρησιµοποιηθεί ως παρότρυνση για ανάπτυξη του θέµατος, σαν έκφραση επιθυµίας και περαιτέρω επεξεργασίας.
 11. Δυνατό σηµείο στην εργασία που λαµβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από την επιτροπή αξιολόγησης είναι η έκφραση επιθυµίας για απελευθέρωση και επιστροφή.
 12. Για να είναι έγκυρη η συµµετοχή πρέπει να γραφεί στο πίσω µέρος της εργασίας το όνοµα του δασκάλου/λας που δίδαξε το θέµα, η υπογραφή του/της Διευθυντή/ντριας, το τηλέφωνο και η σφραγίδα του σχολείου.
  Α. Ονοµατεπώνυµο µαθητή/µαθήτριας
  Β. Τάξη/ Τµήµα
  Γ. Διεύθυνση/ τηλέφωνο µαθητή/τριας
  Δ. Τηλέφωνο/φαξ σχολείου
  Ε. Όνοµα δασκάλου/λας που δίδαξε το θέµα
  Στ. Υπογραφή Διευθυντή/ Διευθύντριας
  Ζ. Σφραγίδα σχολείου

  Οι εργασίες πρέπει να σταλούν µέχρι τη Δευτέρα, 6 Μαίου 2019 στη διεύθυνση:
  ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία

  και θα κριθούν από επιτροπή αξιολόγησης που θα οριστεί από το ΔΗΜΟ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ. Τα
  αποτελέσµατα του διαγωνισµού θα ανακοινωθούν στον ηµερήσιο τύπο και οι βραβευθέντες θα ειδοποιηθούν µε τηλεφώνηµα ή επιστολή.
  Θα δοθούν τα εξής βραβεία:
  Α. Πρώτο βραβείο………………    € 150
  Β. δεύτερο βραβείο.……………    € 100
  Γ.  τρίτο βραβείο..……………….   € 75
  Δ. Έπαινος..………………………   (βιβλία)

  Είναι στην κρίση τη επιτροπής αξιολόγησης να απονείµει κάποιο βραβείο σε δύο εργασίες, όχι όµως σε περισσότερες ή να µην απονείµει κάποιο βραβείο.
  Η βράβευση θα γίνει σε ειδική τελετή που θα καθοριστεί από το Δήµο Κερύνειας.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ TOY 21ου ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 – 2018

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ προκηρύσσει τον 21ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Διηγήματος για τα Λύκεια, τις Τεχνικές και Ιδιωτικές Σχολές με θέμα:

ΘΕΜΑ: «Να γράψετε ένα διήγημα εμπνευσμένο από τη ζωή, τους ανθρώπους και γενικά τον κόσμο της Κερύνειας.»

Εισαγωή:
Ο Δήμος Κερύνειας προκηρύσσει φέτος διαγωνισμό διηγήματος στον οποίο καλείστε να συμμετάσχετε, για να αναπαραστήσετε δημιουργικά τη νοσταλγική ανάμνηση της ζωής των Κερυνειωτών, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο Ιστότοπος του Δήμου Κερύνειας σας προσφέρει ενδεικτική βιβλιογραφία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ανάπτυξη του θέματος (Για να τη δείτε κάνετε κλικ πάνω στο PDF).

Γενικές οδηγίες:
Αναζητήστε πληροφορίες για τη ζωή των Κερυνειωτών, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, κάνοντας αναφορά σε προσωπικές μνήμες και βιώματα, τοπικά ήθη και έθιμα με αναδρομή στη σχετική βιβλιογραφία ή/και παίρνοντας συνεντεύξεις.

Καλείστε: (α) να αξιοποιήσετε προσωπικότητες ή φυσιογνωμίες που σημάδεψαν τη ζωή και την ιστορία της Κερύνειας για (β) να συνθέσετε ένα ηθογραφικό διήγημα με ένα τουλάχιστον πρωταγωνιστή/ήρωα/κεντρικό πρόσωπο με σκηνικό το γνώριμο περιβάλλον της Κερύνειας και με πλοκή που (γ) να περιγράφει φανταστικά γεγονότα ή να αναφερέται σε αξιομνημόνευτα ή ιστορικά γεγονότα του τόπου μας.

Ως προς τη δομή, η εργασία σας αναμένεται ότι θα αποτελείται από τα εξής μέρη: Έκθεση (Εισαγωγή, Αρχή, Πρόλογος), Πλοκή (Κυρίως θέμα, Μέση, Ανάπτυξη του Θέματος), Λύση (Έκβαση, Τέλος, Επίλογος).
Η έκταση της εργασίας σας να μη ξεπερνά τις δέκα (10) σελίδες γραπτού κειμένου με γραμματοσειρές Arial σε μέγεθος 12.

Α. Eνδεικτική βιβλιγραφία (προαιρετική):

Α.1.ΒΙΒΛΙΑ
Η κατεχόμενη γη μας, Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Υπουργείο Παιδείας, Λευκωσία, 1997 PDF
Γ. Μαυροκορδάτου, Δίκωμο: Το χθές και το σήμερα, Λευκωσία, 2003
Α. Ταπάκη, Βουνό, Συγχαρί, Κουτσοβέντης: άσβηστες μνήμες, προσδοκίες επιστροφής. Λευκωσία, 1988, σσ. 14-16, 23-26, 29-32, 56-61 PDF
Κ. Φράγκου – Αναστασιάδου, Νάμαν Αγίου Επικτήτου Κερύνειας, Λευκωσία, 2002
Κ. Χατζηκύρου, Ο Άγιος Αμβρόσιος (Κερύνειας), Β’ Έκδοση, Λεμεσός, 1999
Φιλόκυπρος, εγκυκλοπαίδεια
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  ΓΑΛΑΖΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:   ΚΕΡΥΝΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΑΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:   ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΑΣ, Θαλασσινή και Τουριστική Κερύνεια
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:   ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΑΣ, Κρανιδιώτες – Νίκος, Γιάννος , Νικόλας
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ Φ.  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ:ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΖΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ  Β΄ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, Ο ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ
ΘΕΟΦΑΝΩ ΚΥΠΡΗ:  ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ, ΜΕΛΕΤΕΣ, ΑΡΘΡΑ, ΟΜΙΛΙΕΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΤΟ ΔΙΑΒΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΑΝΤΡΕΑ ΚΕΛΕΣΙΗ: ΜΑΪΣΤΡΟΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ
ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ:  Ο ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΕΛΛΗΣ, ο Άνθρωπος και ο Τόπος.
Α.2. ΑΡΘΡΑ:
1. A. Διονυσίου, Η Χάρτζια, Λεμεσός, 1993. σσ. 93-98, σσ. 111-124 PDF
2. Σ. Ξιουρή, Το χωριό Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας, Λευκωσία, 2015, σσ.189-191 PDF
3. Γ.Παπαϊωάννου, Ο επαναπατρισμός της εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρόμου
της Εκκλησίας Αγίας Παρασκευής Παλιοσόφου, περ. Καραβάς, έκδοση Προσφυγικό Σωματείο «Καραβάς», Τόμος Τέταρτος, 1992-93 σσ.58-61
PDF
4. Π. Πολυβίου, Μύρτου….γη που αγαπώ, Λευκωσία, 2014, σσ.248-260 PDF
5. Α. Π. Πολυδώρου, Το χωριό Άγιος Ερμόλαος, Βιβλιοδετική (εκδ.),
Λευκωσία, 2010, σσ. 89-93
PDF
6. Γ. Χατζηγεωργίου, Η Καλογραία, Λευκωσία 2014, σσ. 114-115 PDF
7. Χ. Χριστοδουλίδη, Πέλλα-Παϊς, Λεμεσός, 1999, σσ. 19-22, σσ.28-36 PDF
8. Άγιος Γεώργιος Κερύνειας, περιοδικό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας, Δεκέμβρης,
1990, σσ. 13-25
PDF
9. Αδούλωτη Κερύνεια, περιοδικό του σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, χρονιά Δ΄, Νοέμβριος, 1982, τεύχος 10. σ. 37 PDF
όπ.π., τεύχος 11, σσ.5-6 PDF
όπ.π., χρονιά Στ΄ 1984, τεύχος 14, σ. 19 PDF
10. όπ.π., Η΄, Γενάρης 1986, τεύχος 16, σσ. 12‐16 PDF
11. όπ.π.,  Η΄, Μάης 1986, τεύχος 17, σσ. 8-9, σσ. 22-23, σ. 28 PDF
12. όπ.π.,  Θ΄, Φεβρουάριος 1987, τεύχος 18, σσ. 8-17 PDF
13. όπ.π., Ι΄, Ιούνιος 1988, τεύχος 19, σσ. 10-11, σ. 14, σσ. 24-25 PDF
14. όπ.π., ΙΑ΄, Οκτώβρης 1988, τεύχος 20, σσ. 17-25, σσ. 28-37 PDF
15. περ. Καραβάς, έκδοση Προσφυγικό Σωματείο «Καραβάς», Τόμος Πρώτος,
1989 ,σσ. 52-53, 54-55, 162-163, 190
PDF
16. όπ.π.,Τόμος Δεύτερος, 1990, σσ. 63-67 PDF
17. όπ.π.,Τόμος Πέμπτος, 2002, σσ. 78-80 PDF
18. όπ.π.,Τόμος Έκτος, 2014, σσ. 130-133 PDF
19. Χρονικά της Λαπήθου, 1978-1981, Τόμος V, σσ. 24-25, σσ. 41-42 PDF

Β. Διαδικτυακές πηγές/χρήσιμες συνδέσεις:
ΕΝΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: http://www.ekk.org.cy/keryneia.shtm
ΚΑΡΜΙ, ΤΡΙΜΙΘΙ, ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ:  https://www.youtube.com/watch?v=O7DtikVsYmI
ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ: http://www.kypros.org/Occupied_Cyprus/epiktitos/greek/people/people.htm

Όροι του διαγωνισμού

 1. Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, των Τεχνικών και των Ιδιωτικών Σχολών από όλη την Κύπρο.
 2. Οι μελέτες πρέπει να είναι πρωτότυπες και η έκτασή τους να μην υπερβαίνει τις δέκα (10) σελίδες. Οπωσδήποτε είναι απαραίτητο το περιεχόμενο να ανταποκρίνεται στον τίτλο του θέματος.
 3. Στο πάνω μέρος κάθε μελέτης, αντί του ονόματος, θα αναγράφεται ένας τετραψήφιος αριθμός και ένα ρητό. Το όνομα, η διεύθυνση και το τηλέφωνο επικοινωνίας με το μαθητή, θα είναι εσώκλειστα σε φάκελο, που εξωτερικά θα έχει τον ίδιο αριθμό και το ίδιο ρητό που υπάρχει στη μελέτη. Καλό είναι να αναγράφεται και το σχολείο και η τάξη του μαθητή.
 4. Στις καλύτερες μελέτες, σε ειδική τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο Κερύνειας (για την ημερομηνία της εκδήλωσης θα ενημερωθούν έγκαιρα οι συμμετέχοντες) θα απονεμηθούν τα ακόλουθα βραβεία:
  Α. Πρώτο βραβείο………………    € 300
  Β. δεύτερο βραβείο.……………    € 200
  Γ.  τρίτο βραβείο..……………….   € 150
  Δ. Έπαινος: δίπλωμα συμμετοχής και ενθύμιo
 5. Παρακαλούμε να μην εμφανίζεται πάνω στην εργασία του μαθητή ή στο φάκελό της ό,τιδήποτε δηλωτικό της ταυτότητας του παιδιού ή του σχολείου.
 6. Οι μελέτες πρέπει να αποσταλούν μέχρι την Τρίτη, 17 Aπριλίου 2018.
 7. Στο φάκελο εξωτερικά να αναγράφεται,
  «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ»
  Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία.
 8. Τις μελέτες θα κρίνει επιτροπή που θα ορισθεί από το Δήμο Κερύνειας και αυτές θα παραμείνουν στο Δήμο.
 9. Το κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με 2 (δύο) μέχρι 5 (πέντε) εργασίες.
 10. Η συμμετοχή είναι προαιρετική.
 11. Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Δήμου Κερύνειας για επιπρόσθετες πληροφορίες προς τους διαγωνιζoμένους ως εξής: https://kyreniamunicipality.com/mathitikos-diagonismos/
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ TOY 20ου ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 – 2017ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ για τα Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές και Ιδιωτικές Σχολές της ελεύθερης Κύπρου

Σας πληροφορούμε ότι, έχει δοθεί παράταση για το Μαθητικό Διαγωνισμό του Δήμου μας.
Τελευταία ημερομηνία υποβολής Εκθέσεων Ιδεών, για τα Δημοτικά Έργων Ζωγραφικής,
για τα Γυμνάσια και Δοκιμίων για τα Λύκεια είναι:

ΤΡΙΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ, 2017


Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ προκηρύσσει τον 20ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισµό Δοκιµίου για τα Λύκεια, τις Τεχνικές και Ιδιωτικές Σχολές µε θέµα:

ΘΕΜΑ: Νοερή περιδιάβαση στην κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας, για να ανακαλύψετε τους θησαυρούς της ιστορίας και της παράδοσής μας

Εισαγωγή:

Ο Δήμος Κερύνειας προκηρύσσει και φέτος διαγωνισμό δοκιμίου στον οποίο καλείστε να συμμετάσχετε για να γνωρίσετε την κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας. H επαρχία Κερύνειας αποτελείται από 48χωριά: 27 αμιγώς ελληνοκυπριακά (ε/κ), 7 αμιγώς τουρκοκυπριακά (τ/κ), 11 μεικτά (ε/κ – τ/κ) και 3 αμιγώς μαρωνίτικα χωριά (βλ. ενδεικτικά πιο κάτω το χάρτη.jpg από το βιβλίο Η“ Κατεχόμενη Γη μας”, Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Υπουργείο Παιδείας, Λευκωσία, 1997).

Ο Ιστότοπος του Δήμου Κερύνειας σας προσφέρει: Α. Ενδεικτική βιβλιογραφία, Β. Διαδικτυακές πηγές/χρήσιμες συνδέσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ανάπτυξη του θέματος (για να δείτε τα Α, Β κάνετε κλικ πάνω στο PDF και διαδικτυακή σύνδεση αντίστοιχα). Επίσης, μπορείτε να  ερευνήσετε το θέμα παίρνοντας συνεντεύξεις.

Γενικές οδηγίες:

Αναζητήστε πληροφορίες για τη ζωή των συγγενών σας ή/και άλλων συντοπιτών τους πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 κάνοντας αναφορά σε προσωπικές μνήμες και βιώματα, τοπικά ήθη και έθιμα. Ακολουθήστε τα ίχνη της ιστορίας και της παράδοσης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τόπο καταγωγής των συγγενών σας ή/και άλλων προσφύγων που εσείς γνωρίζετε.

Καλείστε: (α) να ονομάσετε τα χωριά που γειτονεύουν με τον τόπο καταγωγής των συγγενών σας ή/και άλλων προσφύγων που εσείς γνωρίζετε, για να αποκτήσετε χωροταξική αντίληψη της κατεχόμενης πατρίδας μας, (β) να καταγράψετε τους ιστορικούς δεσμούς των προσφύγων με τους τόπους τους, και να (γ) επισημάνετε τη σχέση της εντοπιότητας (της ιδιότητας του ντόπιου) και  πολιτισμικής ταυτότητας.

Ως προς τη δομή, η εργασία σας αναμένεται ότι θα αποτελείται από τα εξής μέρη: Πίνακας Περιεχομένων, Εισαγωγή (Πρόλογος), Κυρίως Θέμα (Ανάπτυξη του Θέματος), Συμπεράσματα (Επίλογος), Παραπομπές στη Βιβλιογραφία.

Η έκταση της εργασίας σας να μην ξεπερνά τις δέκα (10) σελίδες γραπτού κειμένου με γραμματοσειρές Arial σε μέγεθος 12.

Α. Eνδεικτική βιβλιγραφία (προαιρετική):

Α.1.ΒΙΒΛΙΑ
Η κατεχόμενη γη μας, Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Υπουργείο Παιδείας, Λευκωσία, 1997 PDF
A. Μαυροκορδάτου, Δίκωμο: Το χθές και το σήμερα, Λευκωσία, 2003
Α. Ταπάκη, Βουνό, Συγχαρί, Κουτσοβέντης: άσβηστες μνήμες, προσδοκίες επιστροφής.
Λευκωσία, 1988, σσ. 14‐16, 23‐26, 29‐32, 56‐61
PDF
Κ. Φράγκου -­ Αναστασιάδου, Νάμαν Αγίου Επικτήτου Κερύνειας, Λευκωσία, 2002
Κ. Χατζηκύρου, Ο Άγιος Αμβρόσιος (Κερύνειας), Β’ Έκδοση, Λεμεσός, 1999 Φιλόκυπρος, εγκυκλοπαίδεια
Α.2. ΑΡΘΡΑ:
1. A. Διονυσίου, Η Χάρτζια, Λεμεσός, 1993. σσ. 93-­98, σσ. 111-‐124 PDF
2. Σ. Ξιουρή, Το χωριό Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας, Λευκωσία, 2015, σσ.189-­191 PDF
3. Γ.Παπαϊωάννου, Ο επαναπατρισμός της εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρόμου της Εκκλησίας Αγίας Παρασκευής Παλιοσόφου, περ. Καραβάς, έκδοση Προσφυγικό Σωματείο «Καραβάς», Τόμος Τέταρτος, 1992‐93 σσ.58‐61 PDF
4. Π. Πολυβίου, Μύρτου….γη που αγαπώ, Λευκωσία, 2014, σσ.248‐260 PDF
5. Α. Π. Πολυδώρου, Το χωριό Άγιος Ερμόλαος, Βιβλιοδετική (εκδ.), Λευκωσία, 2010, σσ. 89‐93 PDF
6. Γ. Χατζηγεωργίου, Η Καλογραία, Λευκωσία 2014, σσ. 114‐115 PDF
7. Χ. Χριστοδουλίδη, Πέλλα-Παϊς, Λεμεσός, 1999, σσ. 19‐22, σσ.28‐36 PDF
8. Άγιος Γεώργιος Κερύνειας, περιοδικό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας, Δεκέμβρης, 1990, σσ. 13‐25 PDF
9. Αδούλωτη Κερύνεια, περιοδικό του σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, χρονιά Δ΄, Νοέμβριος, 1982, τεύχος 10. σ. 37 PDF
10. όπ.π., τεύχος 11, σσ.5‐6 PDF
11. όπ.π., χρονιά Στ΄ 1984, τεύχος 14, σ. 19 PDF
12. όπ.π., Η΄, Γενάρης 1986, τεύχος 16, σσ. 12‐16 PDF
13. όπ.π., Η΄, Μάης 1986, τεύχος 17, σσ. 8‐9, σσ. 22‐23, σ. 28 PDF
14. όπ.π., Θ΄, Φεβρουάριος 1987, τεύχος 18, σσ. 8‐17 PDF
15. όπ.π., Ι΄, Ιούνιος 1988, τεύχος 19, σσ. 10‐11, σ. 14, σσ. 24‐25 PDF
16. όπ.π., ΙΑ΄, Οκτώβρης 1988, τεύχος 20, σσ. 17‐25, σσ. 28‐37 PDF
17. περ. Καραβάς, έκδοση Προσφυγικό Σωματείο «Καραβάς», Τόμος Πρώτος, 1989 ,σσ. 52‐53, 54‐55, 162‐163, 190 PDF
18. όπ.π.,Τόμος Δεύτερος, 1990, σσ. 63‐67 PDF
19. όπ.π.,Τόμος Πέμπτος, 2002, σσ. 78‐80 PDF
20. όπ.π.,Τόμος Έκτος, 2014, σσ. 130‐133 PDF
21. Χρονικά της Λαπήθου, 1978-1981, Τόμος V, σσ. 24‐25, σσ. 41‐42 PDF

Β. Διαδικτυακές πηγές/χρήσιμες συνδέσεις:

ΕΝΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: http://www.ekk.org.cy/keryneia.shtm

ΚΑΡΜΙ, ΤΡΙΜΙΘΙ, ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ: https://www.youtube.com/watch?v=O7DtikVsYmI

ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ: http://www.kypros.org/Occupied_Cyprus/epiktitos/greek/people/people.htm

Όροι του διαγωνισµού

 1. Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, των Τεχνικών και των Ιδιωτικών Σχολών από όλη την Κύπρο.
 2. Οι μελέτες πρέπει να είναι πρωτότυπες και η έκτασή τους να μην υπερβαίνει τις δέκα (10) σελίδες. Οπωσδήποτε είναι απαραίτητο το περιεχόμενο να ανταποκρίνεται στον τίτλο του θέματος.
 3. Στο πάνω μέρος κάθε μελέτης, αντί του ονόματος, θα αναγράφεται ένας τετραψήφιος αριθμός και ένα ρητό. Το όνομα, η διεύθυνση και το τηλέφωνο επικοινωνίας με το μαθητή, θα είναι εσώκλειστα σε φάκελο, που εξωτερικά θα έχει τον ίδιο αριθμό και το ίδιο ρητό που υπάρχει στη μελέτη. Καλό είναι να αναγράφεται και το σχολείο και η τάξη του μαθητή.
 4. Στις καλύτερες μελέτες θα απονεμηθούν τα ακόλουθα βραβεία:

Α. Πρώτο βραβείο………………    € 300

Β. δεύτερο βραβείο.……………    € 200

Γ.  τρίτο βραβείο..……………….   € 150

Δ. Έπαινος: δίπλωμα συμμετοχής και ενθύμιo

 1. Παρακαλούμε να μην εμφανίζεται πάνω στην εργασία του μαθητή ή στο φάκελό της ό,τιδήποτε δηλωτικό της ταυτότητας του παιδιού ή του σχολείου.
 2. Οι μελέτες πρέπει να αποσταλούν μέχρι την Παρασκευή, 21 Aπριλίου 2017.
 3. Στο φάκελο εξωτερικά να αναγράφεται,

«ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ»

Λεωφ. Μάρκου Δράκου 8, 1102 Λευκωσία.

 1. Τις μελέτες θα κρίνει επιτροπή που θα ορισθεί από το Δήμο Κερύνειας και αυτές θα παραμείνουν στο Δήμο.
 2. Το κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με 2 (δύο) μέχρι 5 (πέντε) εργασίες.
 3. Η συμμετοχή είναι προαιρετική.
 4. Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Δήμου Κερύνειας για επιπρόσθετες πληροφορίες προς τους διαγωνιζoμένους ως εξής: https://kyreniamunicipality.com/gr/math-contest-lgr