ΚΟΠΙΑΣΤΕ  ΝΑ  ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ:

Το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Δήμου Κερύνειας

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:

Απο τα πρώτα στάδια της προσφυγιάς του, ο Δήμος Κερύνειας αισθανόταν την τεράστια υποχρέωση να τιμήσει την μνήμη των πεσόντων μαρτύρων και αγνοουμένων της πόλης της Κερύνειας. Με πρωτοβουλία του πρώην Δήμαρχου Γλαύκου Καριόλου  και με την στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου 2012 – 2016 έχει υλοποιηθεί το έργο.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ

Για τον σκοπό αυτό το Δημαρχείο δημιούργησε ταμείο και έδωσε μετά απο διαγωνισμό σε δύο έμπειρους Αρχιτέκτονες τους Βάσο Χρίστου και Άγγελο Κτωρίδη, το δύσκολο έργο του σχεδιασμού του Μνημείου. Εργολάβος του έργου ήταν ο Κερυνειώτης Πανίκος Πάρπας. Την μελέτη, εύρεση, βιογραφικά για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους διεξήγαγε κυρίως η Κερυνειώτισσα Δρ.Έρση Δημητριάδου.

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΘΕΣΗ

Με απόφαση του ημερομηνίας 11/3/2013, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας, γνωστοποίησε στην Επιτροπή Μνημείων της Κ.Δ, την πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν με  την ανέγερση Μνημείου των 61 Πεσόντων και Αγνοουμένων δημοτών, 1940-1974, σε τεμάχιο γής εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Έγκωμης, στην Βόρεια γωνία της συμβολής των πολύ συμβολικών ονομάτων δρόμων, δηλαδή,  της Λεωφόρου Ηρώων με την οδό Ελευθερίας, (Γεωγραφικές Συντεταγμένες: Πλάτος=35.09,405Β, Μήκος=33.18,561Α), μόλις 250 μέτρα βορείως της εισόδου του πλέον ιερού και ιστορικού σημείου της σύγχρονης Κύπρου δηλαδή του στρατιωτικού κοιμητηρίου του Τύμβου της Μακεδονίτισσας. Το τεμάχιο του μνημείου, παραχωρήθηκε ευγενώς για τον σκοπό αυτό από τον αδελφό Δήμο Εγκωμης.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια συμπληρώθηκαν και ενεκρίθησαν απο το Δημοτικό Συμβούλιο το 2013. 

Η συντήρηση του Μνημείου γίνεται από το Δήμο Κερύνειας με τη στήριξη και του Δήμου Έγκωμης. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις που γίνονται στο Μνημείο είναι το Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων και Αγνοουμένων και η πορεία της Αντικατοχικής Εκδήλωσης από το Μνημείο στο Τύμβο της Μακεδονήτησας.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: Το σύμπλεγμα του μνημείου παρουσιάζει συμβολικά  τον συμπαγή κοινωνικό ιστό ή την κοινότητα των Δημοτών της πόλης της Κερύνειας, σε βασικό τρισδιάστατο σχήμα ισόεδρου κύβου από ανοξείδωτο ατσάλι, με πλευρές δύο μέτρων.

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: Τα 100 χιλιόμετρα παραλίας περίπου, της επαρχίας Κερύνειας συμβολίζονται με 100 κύβους σε κάθε μία από τις 4 κάθετες πλευρές. Από τον μεγάλο Κύβο του συνόλου της κοινωνίας Κερυνειωτών ελλείπουν 61 μικρότεροι κύβοι (τετράγωνες οπές/ ανοίγματα) όπου σε κάθε άνοιγμα που αναλογεί σε κάθε ελλείποντα κύβο, αναγράφεται σε ειδικό εξαιρετικής ανθεκτικότητας καθαρό γυαλί, το ονοματεπώνυμο του πεσόντα/Μάρτυρα/αγνοούμενου Κερυνειώτη μαζί με το έτος γέννησης και το έτος θανάτου εάν φυσικά το τελευταίο είναι διακριβωμένο την στιγμή της ανέγερσης. Στην άνω πλευρά ο Κύβος διαθέτει είσοδο στο εσωτερικό για συντήρηση και επιδιορθώσεις ενώ στην κάτω πλευρά στηρίζεται σε “πόδια” ώστε κάποτε να μπορεί να μετακινηθεί σε μια απελευθερωμένη Κερύνεια.

Για την αναγραφή των 61 ονομάτων χρησιμοποιούνται και οι τέσσερεις κάθετες πλευρές του κύβου.

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: Ο Κύβος στηρίζεται και μεταφέρεται  πάνω στο κατάστρωμα του συνδετικού και πλέον αναγνωρίσιμου κρίκου των πεσόντων και αγνοουμένων αγαπημένων μας, με την πόλη τους. Δηλαδή βρίσκεται στο κατάστρωμα του συμβόλου αγώνα και ελπίδας Επιστροφής, δηλαδή του αρχαίου καραβιού της Κερύνειας.

Το καράβι απο μπετόν-αρμέ, σε απλή λιτή αφαιρετική γραμμική μορφή, ξεχωρίζει από το πρωραίο μέλος και τον αρχαϊκό οφθαλμό.

ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ Ο ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΗΣ: Το βουνό της Επαρχίας Κερύνειας, ο Πενταδάκτυλος συμβολίζεται με τα 5 μαδέρια που μόνα τους αυτά καθορίζουν την γάστρα του καραβιού όπως και ο Πενταδάκτυλος καθορίζει την Επαρχία μας.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ: Το σύνολο του μνημείου, δηλαδή ο κύριος άξονας του Μνημείου-Καραβιού και πολύ συγκεκριμένα η πλώρη του καραβιού έχει αληθή πορεία-αζιμούθιο  003 μοιρών, δηλαδή  Βόρεια σε ακριβή συμβολική πορεία Επιστροφής. Ο άξονας και η  πλώρη του καραβιού έχουν τοποθετηθεί σε νοητή ευθεία, κατευθείαν στην είσοδο του λιμένα Κερύνειας και τον πράσινο δεξιό φάρο εισόδου, στον κυματοθραύστη «Κώστα Γαλακτίου». Τα βράδια με έναστρο ουρανό ο Πολικός αστέρας στεφανώνει την πλώρη του καραβιού!

Η ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: Η σωστή πρόσβαση στο κατάστρωμα του Καραβιού και στο μνημείο επιτυγχάνεται ΜΟΝΟ δια μέσου της γνωστυ δύο αρχιτεκτόνων θαχααπο βράδυοποUBLIC OF CYPRUS  DR. HEBA ELMARASSI WITH DEEP APPRECIATION AND GRATITUDE FOR RESPONDING TO THής στους «βιωματικούς» Κερυνειώτες, «αποβάθρας του τελωνείου της Κερύνειας» κατασκευασμένης απο ξύλινα μαδέρια μεγάλης αντοχής.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓEIΣ  ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΘΡΑ  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!: Επομένως ο επισκέπτης για να επισκεφθεί τον Κύβο του Μνημείου, του επιβάλλεται οπωσδήποτε να ακολουθήσει την «αποβάθρα» σε ακριβή πορεία Επιστροφής στην πατρώα γή, ενώ καθώς πλησιάζει ελαφρά ανηφορίζοντας, ξεχωρίζει τα σκουρόχρωμα κύματα της Κερυνειώτικης Θάλασσας κάτω από τα πόδια του, να χαϊδεύουν την βάση του Κύβου.

ΤΟ ΙΩΔΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ  ΣΤΗΝ «ΠΕΤΡΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ»:

Η αποβάθρα είναι κατασκευασμένη από  131 μαδέρια/κομμάτια ξύλου ώστε ο αριθμός να θυμίζει το ιώδιο της Κερυνειώτικης θάλασσας (από το ραδιενεργό ιώδιο 131!) και τον Ψαλμό 131 παραλληλίζοντας τους Κερυνειώτες και την Κύπρο γενικά με τον Δαβίδ που είχε να αντιμετωπίσει τον Γολιάθ δηλαδή την Τουρκία.

ΟΙ 14 ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 14 ΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ: Ο Διάδρομος, δηλαδή η αποβάθρα ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ, λάμπει, φωτίζεται το βράδυ με  14 λαμπτήρες τοποθετημένους μέσα στα 131 δυνατά ξύλινα μαδέρια της «αποβάθρας του τελωνείου του λιμανιού της Κερύνειας. Τα 14 αυτά φώτα φωτίζουν μια δύσκολη διαδρομή Επιστροφής και συμβολίζουν τις 14 στάσεις του Εσταυρωμένου με άλλα λόγια η οδός Επιστροφής είναι ανάλογη της οδού του Μαρτυρίου της Σταύρωσης. Κάθε λαμπτήρας και ένας μαρτυρικός συμβολισμός!

Όπως ίσως θυμάστε η  Οδός του Μαρτυρίου/Επιστροφής  έχει κατά διαστήματα 14 Στάσεις συνδεδεμένες με τα γεγονότα του Μαρτυρίου και του Πάθους. Από αυτές οι πρώτες δυο βρίσκονται στο χώρο του Πραιτορίου, οι επόμενες επτά στη διαδρομή μέσα στη πόλη της Ιερουσαλήμ και οι υπόλοιπες πέντε μέσα στο χώρο του Ναού της Αναστάσεως!.

Οι  συμβολισμοί των 14 λαμπτήρων, στις 14 φωτεινές στάσεις στην δική μας «αποβάθρα» Επιστροφής είναι:

1η. Ο Λιθόστρωτος δρόμος και η καταδίκη του Χριστού από τον Πιλάτο. Η στάση των εγγυητριών και ιδιαίτερα των Μεγάλων δυνάμεων και τα Η.Ε,  κατά το πραξικόπημα, την εισβολή και ιδιαίτερα στα χρόνια που έχουν περάσει μετά την εισβολή απο τότε μέχρι και σήμερα.

2η. Η παραλαβή του Σταυρού. Ο Εγκλωβισμός στο «Κατσελλής DΟΜΕ» και η μεταφορά αιχμαλώτων στην Τουρκία.

3η. Η πρώτη πτώση του Χριστού (κατά παράδοση). Οι πρώτες δολοφονίες στο 5 μίλι της οικογένειας Πορφύρη Οικονομίδη , της οικογένειας  Χαρίτας Μάντολες και άλλων στο 6 μίλι.

4η. Ο Χριστός συναντά τη μητέρα Του ( κατά παράδοση). Η μικρή ελπίδα με την απόφαση Τιτίνας Λοϊζίδου Εναντίον Τουρκίας.

5η. Ο Σταυρός δίνεται στο Σίμωνα τον Κυρηναίο (κατά Ευαγγελική μαρτυρία:

(Ματθ. 27: 32. Μαρκ. 15: 21. Λουκ. 23: 26). Η διαχρονική συμπαράσταση: Ελλάδος, Ρωσσίας Γαλλίας Κίνας και όλων που μας στηρίζουν , στα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ κ.α.

. Η Βερονίκη σκουπίζει το ιδρωμένο πρόσωπο του Χριστού. Η Γενική βοήθεια προς τους Πρόσφυγες της Κύπρου απο τις Ομογένειες του εξωτερικού και ξένα Κράτη.

. Η Δεύτερη πτώση του Χριστού κατά Μεσαιωνική παράδοση. Η Ανακήρυξη του ψευδοκράτους 15 Νοεμβρίου 1983 (Ψηφίσματα καταδίκης ΟΗΕ:  541/1983, 550/1984).

8η. Ο Χριστός παρηγορεί τις κοπέλες της Ιερουσαλήμ (Λουκ. 23. 18-27). Οι πρακτικοί Αγώνες των Γυναικών που παρηγορούν τη Κύπρο,  Οι αλλεπάλληλες πολύ επιτυχημένες δράσεις της κίνησης: «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν».

9η. Τρίτη πτώση του Χριστού (Μεσαιωνική παράδοση). Η εσκεμμένη απαράδεκτη κακοδικία του ΕΔΑΔ στις Ξενίδη-Αρέστη και  Δημόπουλος και το ξεπούλημα Περιουσιών στην Τουρκία μέσω της IPC.

1Οη. Ο Χριστός απογυμνώνεται για τη σταύρωση (Ιωαν. 19: 23). To Σχέδιο Ανάν 5 με προτεραιότητα στον κάθε Σφετεριστή, Καταπατητή και Κλεπταποδόχο, της Πατρώας γης για 10 χρόνια!

11η. Ο Χριστός υψώνεται στο Σταυρό. Η φοβερή  και απίστευτη δική μας κοινωνική κρίση και απώλεια αξιών στην Κύπρο.

12η. Ο Χριστός παραδίδει το πνεύμα Του (Ιωαν. 19: 30). Η Προσπάθεια της Εκκλησίας και άλλων οργανισμών για επαναπατρισμό της κλεμμένης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η άρνηση να παραδώσουμε και να αφήσουμε στο έλεος του κατακτητή και του χρόνου  το πνεύμα και τον πολιτισμό μας μαζί με την τιτάνια προσπάθεια εύρεσης των Αγνοουμένων μας.

13η. Αποκαθήλωση και ετοιμασία για ταφή (Ιωαν. 19: 40). Ο Αγώνας και το πρόγραμμα «Κυρηνείας Νόστος» με στόχο το Επαναρίζωμα του Νόμιμου στοιχείου στις πατρογονικές εστίες και γενικά σε ολόκληρη την Επαρχία Κερύνειας.

14η. Ο Ενταφιασμός του Χριστού ( Ιωαν. 19: 41-42). Το Επαναρίζωμα του Ελληνοκυπριακού στοιχείου πίσω στην πατρώα Γή και η έμπρακτη προσπάθεια για διατήρηση τις ελπίδας στις νέες γενιές.

ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ (την Ημέρα) ΦΩΤΕΙΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟ (το βράδυ): Η εξαιρετική δουλειά των δύο αρχιτεκτόνων πλαισιώνεται με ειδικό φωτισμό (LED) το βράδυ για να δίδουν την αίσθηση καντηλιώνυ δύο αρχιτεκτόνων θαχααπο βράδυοποUBLIC OF CYPRUS  DR. HEBA ELMARASSI WITH DEEP APPRECIATION AND GRATITUDE FOR RESPONDING TO TH που ανάβουν με συνεχώς αυξομειούμενη ένταση  παιχνιδίζοντας για να φωτίζουν αενάως τις ψυχές των αγαπημένων μας. Όταν ζούσαν ήσαν όπως όλοι μας, απλοί, (την ημέρα τα ονόματα τους φαίνονται με διακριτικότητα) ΑΝΤΙΘΕΤΑ με τον θάνατο τους όμως  έλαμψαν Φωτεινά παραδείγματα! (το βράδυ φαίνονται πολύ έντονα και λαμπρά)  Ο Φωτισμός ανάβει αυτόματα με φωτοκύτταρο με την Δύση του ηλίου και σβήνει με την Ανατολή του.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΛΩΡΗ – ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ: Ξαφνικά ο παρατηρητής βλέποντας τις σημαίες του μνημείου διαπιστώνει με περιέργεια και  έκπληξη μια δεύτερη πλώρη του συμπλέγματος η οποία είναι χαμηλότερη και έχει συμβολικά τοποθετηθεί σε πορεία 270 μοιρών για να θυμίζει τις ρίζες μας, δηλαδή  Δυτικά, προς την Ρόδο, το Αιγαίο, την Πελοπόννησο και την Αρχαία Κερύνεια της Αχαΐας, στο Διακοφτό και το Αίγιο, δηλαδή την αρχαία πόλη του Ιδρυτή της Κερύνειας Κηφέα πάνω απο τον Κορινθιακό κόλπο .

ΔΑΦΝΕΣ: Το μνημείο πλαισιώνεται συμβολικά απο 61 φυτά δάφνης , όσα και οι αγαπημένοι μας, που φύτεψε ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας. 

Οι 61: 

2ου Παγκοσμίου Πολέμου (5):

Μιλτιάδης Π. Γεωργιάδης, Ροδίων Π.Γεωργιάδης, Πέτρος Γ. Πατσαλίδης, Παράσχος Σ.Σοφοκλέους, Νικόλας Χ . Σφογγαράς.

Πεσόντες 64-65 (3):

Κώστας Βιολάρης, Κώστας Μ. Γαλακτίου, Ανδρέας Κ. Λιβέρδος,

Πεσόντες Στρατιωτικοί 1974 (27):

Ανδρέας Κ. Αλεξάνδρου, Δημήτρης Κ. Γαλακτίου, Αλέξανδρος  Γ.Γερμανός, Ανδρέας  Σ. Γεωργίου,  Ανδρέας Χ.Γεωργίου,  Ανδρέας Χ.Θεοδούλου, Χρίστος Α. Καρεφυλλίδης, Χρίστος Ι.Καρεφυλλίδης, Ανδρεας Κ. Κωνσταντίνου, Χαράλαμπος Ε.Κωνσταντίνου, Αιμίλιος Μ.Μιλτιάδους, Κλεάνθης Χ.Μιχαηλίδης, Γεώργιος Κ.Μουστάκας, Χριστάκης Ν. Νεοκλέους, Γεώργιος Β.Νικόλα, Νίκος Π.Νικολάου,  Γεώργιος Σ.Νικολάου, Σωτήριος Σ.Νικολάου, Μιχαλάκης Ο.Προεστός , Σωτήρης Α.Σπύρου, Γεώργιος Κ.Στρογγυλός, Αγγελος Α. Τελεβάντος, Γεώργιος Ε.Τριγγής, Φοίβος  Μ.Φιερός,  Κυριάκος Φ. Φρίξου, Μιχαλάκης Γ.Χαραλαμπίδης, Ανδρέας Γ.Χαραλάμπους.

Πολίτες. (26):  Ανδρέας Ν.Αλάθκιαστος, Ανδρέας  Γ. Γερμανός, Γιώργος Ε.Ελευθερίου Κυριάκος Ν.Έλληνας, Κώστας Θ.Ιωάννου , Χρίστος Ν.Κάϊζερ, Χριστόφορος Δ.Καϊμακάμης, Παναγιώτης Π.Κάττου, Ηλίας Λ.Λαμπή, Μιχάλης Λ.Λαμπή, Θεοφανώ Π.Μάνιφορτ, Κωστάκης Ι.Μάνιφορτ, Κώστας Γ.Μοιράνθης, Πορφύρης E.Οικονομίδης, Παγώνα Γ.Οικονομίδη, Ξένια Π.Οικονομίδη, Αλέξης Γ.Πατίνιος, Κώστας Ι. Παύλου,  Θάλεια Κ.Προκοπίου, Σίμος Σ.Σχίζας, Ευγένιος Θ.Σωτηρόπουλος, Κωνσταντίνος Δ.Τσαγγαρίδης, Λοΐζος Δ.Τσαγγαρίδης, Θεοφάνης Κ.Χαραλάμπους, Δημήτρης “Στρατής”Χατζηλάρκου, Χριστόδουλος Σ.Χριστοδούλου.

Την Τρίτη 6η Οκτωβρίου 2015  19:30  Τελέσθηκαν τα εγκαίνια απο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη  με το ακόλουθο Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας και 500 Κερυνειώτες και Φίλους της Κερύνειας: 

1.Δήμαρχος: Γλαύκος Καριόλου, 2.Αντιδήμαρχος: Γιώργος Σιδεράς,  3.Μέλος: Θεσσαλία Αμαξάρη Δήμου,  4.Μέλος: Γεώργιος Θεοφίλου,  5.Μέλος: Κώστας Μιτσίδης (+Μακ. Τρύφων Νεοκλέους)  6.Μέλος: Μαρία Μουστάκα Κουρούγιαννη, 7.Μέλος: Ελενα Βράχα Χριστοφορίδη, 8.Μέλος: Μάριος Χαραλαμπίδης, 9.Μέλος: Χλόη Μαύρου Γεωργιάδη.

Βασικοί συντελεστές της παραχώρησης του χώρου  του έργου ήταν ο Δήμαρχος Εγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου και  ο Δημοτικός Σύμβουλος Εγκωμης (πρόεδρος Επιτροπής Περιβαλλοντικών θεμάτων), Δημήτρης Σεϊτανης, η Αντι-Δήμαρχος Λουϊζα Μαυρομάτη Τζιωνή και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Εγκωμης 2012-2016 τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς.