ΟΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΤΗ ΗΓΕΤΗ

Πριν από την σημερινή συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο νέο-οθωμανός ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε με θρασύτητα σε δηλώσεις του ότι: «Στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της ‘‘Βόρειας Κύπρου’’. Αν χρειαστεί, θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν». Οι απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου ισλαμιστή ηγέτη έρχονται λίγες μόνο μέρες πριν από τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, και όχι μόνο δεν αφήνουν οποιοδήποτε περιθώριο αισιοδοξίας, αντίθετα αποδεικνύουν την τουρκική επεκτατικότητα έναντι της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντοπίζεται στο εσωτερικό μέτωπο προσπάθεια υπονόμευσης της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας από διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες ενόψει της άτυπης πενταμερούς. Καταδικάζουμε την προσπάθεια της πρωτοβουλίας 1ΚΥΠΡΟΣ, η οποία μέσω διαφημίσεων στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στον έντυπο Τύπο αλλά και σε πινακίδες στους δρόμους, προσβάλλει αναίσχυντα το κρατικό σύμβολο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το συλλογικό αίσθημα αδικίας που βιώνουν οι πρόσφυγες. Η εν λόγω καμπάνια παρουσιάζει την Κύπρο μόνο με τα ελεύθερα εδάφη, αφαιρώντας από την κυπριακή σημαία τα κατεχόμενα εδάφη, τη νεκρή ζώνη και τις βρετανικές βάσεις και ανάμεσα σε αρκετές
λεζάντες φέρει και την εξής: «Αυτή είναι η χώρα μας σήμερα». Επιπρόσθετα, η ιδιαίτερα πολυδάπανη εκστρατεία της πρωτοβουλίας 1ΚΥΠΡΟΣ, δεν αναφέρεται στην γενεσιουργό αιτία της σημερινής κατάστασης που βιώνει η πατρίδας μας, δηλαδή την τουρκική εισβολή και κατοχή, την οποία δεν καταδικάζει.

Ως Δήμος Κερύνειας, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας ώστε να αντιληφθεί τις πραγματικές γεωπολιτικές βλέψεις της νέοοθωμανικής Τουρκίας. Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτες τις ενέργειες της πρωτοβουλίας 1ΚΥΠΡΟΣ και ζητούμε τη δημόσια απολογία των εμπνευστών τους.