Ανοικτή επιστολή προς τον ΠτΔ: Ο Δήμος Κερύνειας καλεί κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους

 

Την τελευταία εβδομάδα αναπτύσσεται στον δημόσιο διάλογο μια συζήτηση σχετικά με τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά στο πλαίσιο των πάγιων ψυχολογικών επιχειρήσεων που ασκεί στην ελληνική πλευρά για την αποδοχή των δεδομένων της εισβολής και κατοχής, θέτει θέμα μη διαπραγμάτευσης της Μόρφου και της Αμμοχώστου σε περίπτωση ουσιαστικότερου διαλόγου για λύση του Κυπριακού, οι οποίες δήθεν αποτελούν «έδαφος της ‘‘ΤΔΒΚ’’». Με αγωνία παρατηρούμε ότι τόσο νεοσύστατοι όσο και παραδοσιακοί πολιτικοί σχηματισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτουν εμφαντικά ως πεδίο διαπραγμάτευσης την Μόρφου και την Αμμόχωστο ενώ για την Κερύνεια δεν γίνεται ουδεμία αναφορά.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να επισημαίνουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει η συμμετοχή της ελληνικής κυπριακής πλευράς στην άτυπη πενταμερή, τόσο λόγω της μη συμπερίληψης της Κυπριακής
Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή, όσο και για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας όπως η έναρξη προβολής της προπαγανδιστικής και ανιστόρητης σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» που προβάλλεται από το κρατικό κανάλι της χώρας, οι οποίες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Ως Δήμος Κερύνειας, ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, καλούμε όλα τα κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους ως προς το δικαίωμα επιστροφής των νόμιμων κατοίκων της πόλης και επαρχίας Κερύνειας στις περιουσίες τους και την εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων τους μέσα σε ένα κράτος δικαίου. Τέλος, ζητούμε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους αρμόδιους πολιτικούς αξιωματούχους όπως προετοιμαστούν κατάλληλα για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων στο Κυπριακό, που θα μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων με βαρύτατες συνέπειες για τον τόπο μας.

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου,
Με εκτίμηση,

Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη
Δήμαρχος Κερύνειας