Ο Δήμος Κερύνειας και η Σχολική Εφορεία Κερύνειας κρατούν τις μνήμες αξεθώριαστες!!

Ρεπορτάζ: Πέτρος Πετρίδης

Φίλες και φίλοι, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, στην Αίθουσα «Μακεδονία», στο ξενοδοχείο «Cleopatra», στη Λευκωσία, η εκδήλωση για την Ημέρα των Γραμμάτων που συνδιοργάνωσαν, με μεγάλη επιτυχία, ο εκτοπισμένος Δήμος Κερύνειας και η Σχολική Εφορεία Κερύνειας.

Στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη των εκλεκτών τέκνων της Κερύνειας Στέλιου Κατσελλή και Αίμιλης Σταυρίδου- Γερούδη, απηύθυναν χαιρετισμό, η εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, επιθεωρήτρια Χημείας, Στάλω Κουκουμά και εκ μέρους του Μητροπολίτη Κυρηνείας κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Αρχιδιάκονος Χρίστος Σαμαράς.

Η Δήμαρχος Κερύνειας Ρίτα Ελισσαίου–Κωμοδίκη, αναφέρθηκε στην ζωή, τη δράση και προσφορά του αείμνηστου Στέλιου Κατσελλή, ο οποίος τίμησε την Κερύνεια και την κατεχόμενη Πατρίδα του, με αξιοπρέπεια, ήθος και εντιμότητα σε δύσκολα για την μαρτυρική μας πατρίδα χρόνια, από τις θέσεις του Δημάρχου Κερύνειας, του Υφυπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Προεδρίας, του Υπουργού Παιδείας και του Υπουργού Άμυνας όπου υπηρέτησε με μεθοδικότητα και αξιοθαύμαστη εργατικότητα.

Για την αείμνηστη Κερυνειώτισσα Αίμιλη Σταυρίδου-Γερούδη, η οποία υπήρξε Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Κερύνειας και Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Κερύνειας, την αληθινή αγωνίστρια που πρωτοστατούσε σε κάθε εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής και διεκδίκησης της πατρώας γης, μίλησε η Αντιδήμαρχος Κερύνειας Μαρία Μουστάκα -Κουρούγιαννη.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, το πρόγραμμα της οποίας συντόνιζε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Κερύνειας, Θεόδωρος Λαφαζάνης, έγινε παρουσίαση της νέας έκδοσης του Δήμου Κερύνειας με τίτλο «Ιστορίες Κερύνειας», από το μέλος του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας, Αυγή Σοφοκλέους -Πάρπα και η απονομή βραβείων σε Αριστούχους Κερυνειώτες Μαθητές της σχολικής χρονιάς 2018-2019.

Το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών της εκκλησίας μας, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα γράμματα και τον Ελληνικό πολιτισμό, έψαλαν ο Αρχιδιάκονος Χρίστος Σαμαράς και ο Κερυνειώτης, Κωστάκης Λαφαζάνης, ενώ η μέτζο σοπράνο Καίτη Οικονομίδου συνοδευόμενη από την πιανίστρια Αγνή Σακκά, ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, Ζήνα Λυσάνδρου – Παναγίδη και ο Δήμαρχος Κηθρέας, Πέτρος Καρεκλάς.

Τα βραβεία δόθηκαν ως εξής:

Ι) Βραβείο €2.000 ευρώ, με δωροθέτες τους Κώστα και Μαίρη Παντέχη, στη μνήμη των γονέων τους Γιώργου και Φωτεινής Παντέχη, απονεμήθηκε στον άριστο Κερυνειώτη απόφοιτο, Ευάνθη Χατζηγιάννη, ο οποίος εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Μαθηματικών / Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Leeds της Αγγλίας στον κλάδο των μαθηματικών

ΙΙ) Βραβείο €2.000 ευρώ, με δωροθέτες τους Πέτρο και Αναστασία Χατζηπέτρου, στη μνήμη των γονέων τους Κωστάκη και Αγνής Χατζηπέτρου, απονέμεται στον άριστο Κερυνειώτη απόφοιτο, Ιωάννη Χατζηγιάννη ο οποίος κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 διακρίθηκε για το ήθος, την επίδοση, τη σχολική και κοινωνική προσφορά του, Χρυσό μετάλλιο στη Λογιστική GCE, και εξασφάλισε Θέση στο Πανεπιστήμιο του Nottinham στα Οικονομικά.

ΙΙΙ) Βραβείο €1.000 ευρώ, με δωροθέτες τους Έλλη Λεπτού και Δήμο και Κρίτωνα Γεωργιάδη, στη μνήμη του πατέρα τους Κλεάνθη Γεωργιάδη, απονεμήθηκε στην άριστη Κερυνειώτισσα απόφοιτο, Mαρία Γιαλλουρή, η οποία στα τρία χρόνια φοίτησής της στο Λύκειο διακρίθηκε στο μάθημα των Νέων Ελληνικών και την Ιστορία (Η Ιστορία ως επιλεγόμενο μάθημα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις). Τρία χρόνια φοίτησης στο Λύκειο Νέα Ελληνικά: 20 , Ιστορία: 20 Παγκύπριες εξετάσεις : 20 Ιστορία. Πήρε θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Κλασσική Φιλολογία

ΙV) Βραβείο €500, με δωροθέτη τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, στη μνήμη των γονέων και διδασκάλων του, απονεμήθηκε στον άριστο Κερυνειώτη απόφοιτο, Αντώνη Κκώστη, ο οποίος εξασφάλισε θέση στη Σχολή Ευελπίδων.

V) Bραβείο 1500 ευρώ, με δωροθέτη τον Ανδρέα Σ. Αγγελίδη, στη μνήμη της συζύγου του Ρίκκας Αγγελίδου, απονέμεται εξίσου σε τρεις άριστους Κερυνειώτες απόφοιτους, οι οποίοι κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 διακρίθηκαν για το ήθος και την επίδοσή τους, και είναι:

  1. Σωτηρούλα Θεοφίλου – Γενικός βαθμός 19 6/9
  2. Κλεάνθης Κυπριανού. – Γενικός βαθμός 19 5/9
  3. Άνθος Μακρής – Γενικός βαθμός 19 5/9

VI) Βραβείο €1500, με δωροθέτες τις Μαρούλλα Αγγελίδου, Τιτίνα Λοἳζίδου και Νάτια Χαραλαμπίδου, στη μνήμη του πατέρα τους Ξάνθου Χαραλαμπίδη και παππού τους Σπύρου Χαραλαμπίδη, απονεμήθηκε στον άριστο Κερυνειώτη απόφοιτο, Νικόλαο Μαρακομιχελάκη – Γενικό βαθμό 19 5/9, ο οποίος έχει εξασφαλίσει θέση στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

VIΙ) Βραβείο €500, με δωροθέτη τον Σπύρο Γερούδη, στη μνήμη της συζύγου του, Αίμιλης Σταυρίδου -Γερούδη απονεμήθηκε στον Παρέσσα Μεσαρίτη – γενικός βαθμός 19 4/9, ο οποίος Εξασφάλισε θέση στην Ιατρική – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

VIΙ) Βραβείο €500, με δωροθέτη τη Σχολική Εφορεία Κερύνειας, απονέμεται στον άριστο Κερυνειώτη απόφοιτο, Mιχάλη Πίστο, Γενικός βαθμός 19 7/9, ο οποίος κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 είχε τη ψηλότερη επίδοση από όλους τους Κερυνειώτες απόφοιτους.

Εξασφάλισε θέση στον κλάδο Μαθηματικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θερμά Συγχαρητήρια σε όλους και εις ανώτερα!!

Θερμά Συγχαρητήρια αξίζουν και στους διοργανωτές της εξαιρετικής αυτής εκδήλωσης, τους οποίους ευχαριστούμε ολόψυχα γιατί κρατούν με τον καλύτερο τρόπο τις μνήμες αξεθώριαστες.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και με πόνο ψυχής, θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω την ζωή και το έργο της πολυφίλητης και πολύκλαυστης συνάδελφου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κερύνειας μας, της αξιαγάπητης Αιμιλίας Γερουδη Σταυρίδου, για να σας πω λίγα λόγια για την γνήσια Κερυνειωτισσα που έδειξε την απέραντη αγάπη της τόσο προς τη πόλη που την γέννησε και την ανέθρεψε, την Κερύνεια μας, όσο και στους Κερυνειωτες και τις Κερυνειωτισσες.

Προικισμένη με προσόντα αξιόλογα μια και ήταν απόφοιτος της νομικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου, αλλά και κάτοχος πολλών εμπειριών ρίχτηκε με το όλα της στο αγώνα για τη κατάργησης της Τούρκικης κατοχής στην πόλη και τη επαρχία μας και όχι μόνο. Γνωστοί σε όλους μας οι αγώνες της στα οδοφράγματα, γιατί η ιδιαίτερη αγάπη  που είχε για την πατρίδα και η μεγάλη της επιθυμία να δει την πόλη της ελεύθερη την όπλιζε με θάρρος και  πείσμα,  με ύψιστο σκοπό την ανάκτηση των δικαιωμάτων και των ελευθερίων του κατεχομένου τμήματος της πατρίδας της. Μαζί με την Μητέρα της την πολύ αγαπημένη Έλλη Σταύρου, συμμετείχε σε αντικατοχικες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, και σε εκστρατείες ενημέρωσης των ξένων υπηκόων που επισκέπτονταν την Κύπρο και δεν ήταν λίγες οι φορές που με πάθος και δυνατή και  καθαρή φωνή εκφωνούσε αγωνιστικούς χαιρετισμούς που διαδήλωναν την πόθο της επιστροφής και το δράμα των αγνοουμένων μας.

Η Αιμιλία αγάπησε αυτό τον τόπο όσο κανένας άλλος και διέθετε ευχάριστα και το τελευταίο της λεπτό για την επαναφορά στην Κερύνεια μας της ζωής των ελευθέρων και ανέμελων χρόνων πριν την βάρβαρη τούρκικη εισβολή.

Η Αιμλη όπως και όλοι οι Κερυνειωτες ζούμε με το όνειρο και την ελπίδα και βαθιά μέσα στην καρδιά και στη σκέψη μας  βρίσκετε πάντα η θαλασσοφίλητη μας πόλη και όταν το μεγάλο ταξίδι της ζωής μας φτάνει στο τέλος, φεύγουμε με λύπη και απογοήτευση γιατί αυτό το όνειρο έμεινε ανεκπλήρωτο, με αυτό το παράπονο έφυγε και η αγαπημένη Αιμιλία.

Η Αιμιλία γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1950. Πατέρας της ο Νίκος Σταύρου από την  Κερύνεια,  και μητέρα της η Έλλη Σταύρου με καταγωγή από τον Καραβά.

Είχε άλλα τρία αδέλφια τον Ανδρέα, την Μαίρη και τον Ντίνο. Φοίτησε  στα σχολεία της Κερύνειας. Ακολούθως σπούδασε Νομική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, επάγγελμα με το οποίο ασχολήθηκε για το υπόλοιπο της ζωής της.

Υπηρέτησε ως Νομικός στις υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας της Κυβέρνησης και έφτασε στον Βαθμό της Α’ Λειτουργού.

Γνώρισε τον σύζυγο της Σπυρο Γερουδη, από την Παφο, τον οποίο υπεραγαπούσε,  παντρευτήκαν  τον Μάιο του 1974, αλλά η ευτυχία τους που έμελλε να πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς ( μαζί με πολλές άλλες χιλιάδες συμπολίτες μας και όχι μόνο)  αφού 2 μήνες μετα,  ο βάρβαρος Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο  μας, την οποία κατέχει ακόμη εδώ και 46 χρόνια.  Ευτύχισε να αποκτήσει 2 παιδιά και …         και κατάφερε να τους μεταλαμπάδευση την  αγάπη για την  συνέχιση του αγώνα για μια ελεύθερη Κερύνεια.

Η ζωή της ήταν μια πλούσια προσφορά σε διάφορους τομείς. Όπως
Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Κερύνειας,
Προέδρος και μέλος της σχολικής Εφορίας
Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας
Μέλος του Ομίλου Γυναικών Κερύνειας
Διετέλεσε και πρόεδρος της Λέσχης Λαιονς Κερύνειας.

Με το θάνατο της κλάψαμε και την κατευοδώσαμε με την αιώνια ευγνωμοσύνη  μας για τα όσα πρόσφερε στη μαρτυρική μας πατρίδα και όχι μόνο.  Πιστεύω ότι η Αιμιλία έχει καταστεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους  εμάς που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον αγωνιστικό δρόμο της και τις παρακαταθήκες που μας άφησε.

Πίστευε ότι το ύψιστο αγαθό για τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι η ελευθέρια.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ο περήφανος Πενταδάκτυλος και η γαληνεμη θάλασσα της Κερύνειας μας συνέτειναν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της αγωνιστικής της διάθεσης.

Αγαπημένη Αιμιλη, τι κι’ αν έφυγες από τη ζωή, θα ζεις πάντα στις καρδίες μας, όλοι θα θυμόμαστε την ανοιχτόκαρδη, τη δραστήρια , τη αξιαγάπητη την ευγενική Αιμιλη, που ενδιαφερόταν για όλους και για όλα και είχε πάντα ένα καλό λόγο να προσφέρει και πάντα πρόθυμη να βοηθήσει όσους είχαν αναγκη.

Ευχόμαστε στον αγαπημένο της Σπύρο στα παιδιά στα εγγόνια και στα αδέλφια της να έχουν υγεια και να την θυμούνται.

Ας είναι αιώνια η μνήμη της.

Ευχαριστω

Κατ’ αρχή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αγάπη και τη συμπαράσταση που μου δείξατε καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας που είχα με την υγεία μου τον τελευταίο καιρό και να ευχηθώ το 2020 να είναι χρόνος γεμάτος υγεία κα χαρά για εσάς και τους αγαπημένους σας.

Όπως γνωρίζετε, η σημερινή εκδήλωση οργανώνεται από τον Δήμο Κερύνειας και την Σχολική Εφορεία Κερύνειας για να τιμήσουμε την μνήμη δυο γνήσιων τέκνων της πόλης μας που με την παρουσία και το έργο τους, μας έκαναν περήφανους που είμαστε Κερυνειώτες.

Όπως έχετε δει στο πρόγραμμα, προσωπικά θα παρουσιάσω  τη ζωή και το έργο του Στέλιου Κατσελλή, πρώην Δημάρχου Κερύνειας και Υπουργού. Η Αντιδήμαρχος θα μας παρουσιάσει την προσφορά της μ. Δημοτικής Συμβούλου και τέως Πρόεδρου της Σχολικής Εφορείας, Αίμιλης Σταυρίδου Γερούδη, την οποία χάσαμε πριν ακριβώς ένα χρόνο, τον Φεβράρη του 2019. Όπως μας θύμισε χθες και ο αδελφός της, Γιατρός Ανδρέας Σταυρίδης, είχε πάρει το όνομα της από την γιαγιά της Μιλιά που ήταν αδελφή του Κώστα Καστελλή, πατέρα του Στέλιου.

Τέλος, η Αυγή Σοφοκλέους Πάρπα θα μας παρουσιάσει την νέα έκδοση του Δήμου Κερύνειας « Ιστορία Κερύνειας» η οποία ετοιμάστηκε από ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας και η οποία έκδοση εκτίθεται προς πώληση σήμερα εδώ στην αίθουσα.

Μαζευτήκαμε σήμερα όλοι εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη, το έργο και την  προσφορά ενός γνήσιου τέκνου της Κερύνειας, του Στέλιου Κατσελλή,  που μας άφησε πριν από 2 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 2018, με ανεκπλήρωτο τον πόθο της επιστροφής. Όπως βέβαια και όλων των άλλων Κερυνειωτών που έφυγαν με πόνο ψυχής γιατί δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στη θαλασσοφίλητη και αθάνατη πόλη  που τους γέννησε για να ταφούν μαζί με τους αγαπημένους τους γονείς, τους πάππους και τους προπάππους.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι Κερυνειώτες, οι μεγαλύτεροι Κερυνειώτες που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Κερύνεια ζούμε και αναπνέουμε προσμένοντας την ευλογημένη ώρα της επιστροφής. Όπου και αν έχουμε διασκορπισθεί μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, η σκέψη μας είναι πάντα στραμμένη και η καρδιά μας κτυπά μόνο για την Κερύνεια, τον τόπο καταγωγής μας, τη δική μας, αληθινή πατρίδα, που κανένας, ντόπιος ή ξένος δεν έχει το δικαίωμα να μας στερήσει.

Ζούμε γεμάτοι  με αναμνήσεις ατέλειωτες  από τη ζωή μας στη θαλασσοφίλητη πόλη μας, με απέραντη νοσταλγία για το όμορφο χθες. Και όταν το μεγάλο ταξίδι της ζωής φθάσει στο τέλος του, φεύγουμε από τη ζωή με λύπη , πίκρα και απογοήτευση γιατί το όνειρο έμεινε μόνο ένα όνειρο που δεν πρόλαβε να γίνει πραγματικότητα. Έτσι έφυγε από αυτή τη ζωή, πικραμένος και με ανεκπλήρωτο το όνειρο του και ο Στέλιος Κατσελλής.

Ο Στέλιος Κατσελλής γεννήθηκε στην Κερύνεια στις 12 Αυγούστου 1931. Πατέρας του ο Κώστας Κατσελλής και μητέρα του η Ελένη, το γένος Σταυρή Βόττη. Είναι το έκτο από τα οκτώ παιδιά που απόκτησε η οικογένεια. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο Κερύνειας, όπου αποφοίτησε το 1949. Από τα μαθητικά του χρόνια διαφάνηκε η έφεση του για τα κοινά. Συμμετέχει  ενεργά στις περισσότερες σχολικές δραστηριότητες, διακρίνεται  στον κλασσικό αθλητισμό και λαμβάνει μέρος το 1948 και το 1949, στους παγκύπριους   μαθητικούς αγώνες.

Σπουδάζει ηλεκτρολογία/ μηχανολογία στην Αγγλία και το 1956 επιστρέφει στην Κύπρο όπου ανοίγει το δικό του κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Εντάσσεται στον απελευθερωτικό αγώνα του  1955-1959 και το κατάστημα του έμελλε να γίνει κέντρο διακίνησης επιστολών και επαφών των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Στον αντιαποικιοκρατικό αγώνα είναι ενταγμένη και η Ρήνα Χαραλαμπίδου, την οποία γνωρίζει και το Δεκέμβριο του 1959 νυμφεύεται. Αποκτούν  πέντε παιδιά εκ των οποίων βρίσκονται εν ζωή δύο θυγατέρες η Δέσποινα – Μαρία και η Σταυρινή – Χριστίνα.

Με το τέλος του αγώνα κλείνει το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και επανέρχεται στις οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα ξεκινά μία έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

Εκλέγεται Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου της πόλης ΠΑΕΚ το 1960. Το 1961 διορίζεται Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Κερύνειας, θέση την οποία διατηρεί μέχρι το 1980 και κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάζει αξιόλογο έργο. Επί θητείας του το Γυμνάσιο Κερύνειας ανακαινίζεται και επεκτείνεται με μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη και νέα εργαστήρια Φυσικής και Χημείας, τα οποία κτίζονται εξ ολοκλήρου με δωρεά από την οικογένεια Κατσελλή σε μνήμη της μητέρας του Ελένης. Μέριμνα του να βοηθήσει ώστε κανένας μαθητής  μείνει χωρίς μόρφωση, για αυτό φροντίζει όλοι οι άποροι μαθητές να τυγχάνουν των κατάλληλων υποτροφιών για να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους.

Το 1964 διορίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο  Δήμαρχος της πόλης, θέση την οποία διατηρεί μέχρι το 1978. Επί Δημαρχίας του,  προ της εισβολής κτίζεται το νέο Δημοτικό Μέγαρο, με γραφεία, αίθουσες εκδηλώσεων, μουσείο. Θέτει υπό την αιγίδα του και στεγάζει το Λαογραφικό Όμιλο. Εμπλουτίζει τα εισοδήματα του Δημαρχείου με την ανέγερση καταστημάτων και διαμερισμάτων σε παλιά κληροδοτήματα, επιδιορθώνονται δρόμοι, βελτιώνεται η υδροδότηση της πόλης, κτίζεται νηπιαγωγείο και αθλοπαιδιές, οργανώνονται συναυλίες και εκθέσεις ζωγραφικής.

Όλη αυτή την ανάπτυξη και την ήρεμη ζωή της γραφικής, μικρής πόλης της Κερύνειας έρχεται να διακόψει βίαια και βάναυσα η βάρβαρη τουρκική εισβολή. Οι Κερυνειώτες κατατρεγμένοι και εκδιωγμένοι από την αγαπημένη πατρώα γη διασκορπίζονται σε όλα τα μέρη της ελεύθερης Κύπρου. Ο Στέλιος Κατσελλής με την οικογένεια του βρίσκει καταφύγιο στη Λεμεσό. Το εκτοπισμένο Δημαρχείο βρίσκει φιλόξενη στέγαση στο Δημαρχείο Λεμεσού και ο Στέλιος Κατσελλής σαν Δήμαρχος του εκτοπισμένου πλέον Δημαρχείου της Κερύνειας επιδίδεται σε ένα αγώνα επίλυσης των προβλημάτων των προσφύγων και ιδιαίτερα των Κερυνειωτών, προβλημάτων στέγασης και επιβίωσης.

Πρωτοστατεί στην ίδρυση του Οργανισμού Βιοτεχνίας Εκτοπισμένων Γυναικών, στον οποίο απασχολούνται οι εκτοπισμένες γυναίκες, συμβάλλοντας έτσι στην εξασφάλιση της επιβίωσης των οικογενειών τους στην προσφυγιά. Εξακολουθεί να στηρίζει το Λαογραφικό Όμιλο που αναλαμβάνει πλέον το δύσκολο έργο της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της κατεχόμενης πόλης μας. Στηρίζει το Αθλητικό Σωματείο της ΠΑΕΚ και βοηθά στην απόκτηση δικού του σταδίου και αθλητικών εγκαταστάσεων. Εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αιμοδοσίας και μαζί με τους πρωτοστάτες συνεργάτες του οργώνουν κυριολεκτικά τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου για να διαφωτίσουν για τη μεγάλη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Εμπλέκεται στα πολιτικά δρώμενα και είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σωματείου Αδούλωτης Κερύνειας.

Τη θέση του Δημάρχου Κερύνειας εξακολουθεί να κατέχει μέχρι το 1978 οπότε διορίζεται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόεδρος της Τράπεζας Αναπτύξεως, θέση την οποία κατέχει για ένα χρόνο ότε και διορίζεται μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και μετοικεί πλέον στη Λευκωσία. Στη συνέχεια διορίζεται Υφυπουργός Εσωτερικών με ειδικά καθήκοντα το συντονισμό της επίλυσης των προσφυγικών προβλημάτων. Με βάση τη μαρτυρία του στενού του συνεργάτη Κωστάκη Λαφαζάνη < ο διορισμός του αείμνηστου Στέλιου Κατσελλή στη θέση του υφυπουργού εσωτερικών από τον τότε πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού ήταν ευλογία θεού. Γιατί το υφυπουργείο εσωτερικών ήταν ο κατ’ εξοχήν φορέας που χειριζόταν τα προβλήματα των οικογενειών των πεσόντων, των αγνοουμένων και των προσφύγων της θηριωδίας του Αττίλα.

Και ο αείμνηστος Στέλιος Κατσελλής ήταν το κατάλληλο άτομο για την θέση αυτή λόγω των πολλών χαρισμάτων που ήταν προικισμένος, αξιοπρεπής πάντα, καλοσυνάτος, πράος ευγενικός, υπομονετικός, άψογος στη συμπεριφορά του, δίκαιος, γεμάτος αγάπη για τους πάσχοντες συνανθρώπους του, τα θύματα της τραγωδίας που τον επισκέπτονταν για να ζητήσουν την βοήθεια του.

Το 1980 διορίζεται στη θέση του Υπουργού Προεδρίας, θέσεις από τις οποίες συμβάλλει στην επέκταση των συνοικισμών και τη στέγαση των προσφύγων.

Την περίοδο 1982-1985 διορίζεται και υπηρετεί ως Υπουργός Παιδείας και στη συνέχεια του ανατίθεται για λίγους μήνες το Υπουργείο Άμυνας. Την περίοδο 1986-1992 υπηρετεί στο τελευταίο δημόσιο πόστο το οποίο καταλαμβάνει, ως Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε το Στέλιο Κατσελλή. Τον άνθρωπο που συγκαταλέγεται μεταξύ των ολίγων που πρόσφεραν τόσα πολλά, στην Πατρίδα, στην Κοινωνία, στο Συνάνθρωπο, στην Πολιτεία, στα κοινά του τόπου μας. Τον έντιμο, τον ειλικρινή, τον ακέραιο, τον αμερόληπτο, το δίκαιο άνθρωπο που νοιαζόταν με πάθος για το συνάνθρωπό του και ιδιαίτερα για τον εκτοπισμένο Κερυνιώτη συμπολίτη του.

Τον άνθρωπο που βίωνε την πίκρα της προσφυγιάς και ζούσε με την αγωνία για το μέλλον του τόπου του. Που λαχταρούσε την επιστροφή στην αγαπημένη πόλη που τον γέννησε και τον μεγάλωσε και που την άφησε στα χέρια του κατακτητή να τη διαφαντεύει και ασύστολα να την καταπατά μέχρι σήμερα.

Ο λίγος χρόνος που έχουμε σήμερα μπροστά μας δεν χωρεί για να περιγράψουμε την μεγάλη αυτή φυσιογνωμία της πόλης  μας που πρόσφερε τόσα πολλά στους Κερυνειώτες συμπολίτες του και στα κοινά του τόπου.

Η σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Κερύνειας σε συνεργασία με την Σχολική Εφορεία Κερύνειας είναι μια μικρή ένδειξη αναγνώρισης, τιμής και μνήμης του Κερυνειώτη ανδρός που τίμησε την μικρή του πόλη και τον τόπο του γενικότερα.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά την κ. Ρήνα Καστελλή για την πολυποίκιλη συμβολή της στην συγγραφή της παρούσας ομιλίας, τον κ. Κωστάκη Λαφαζάνη για την προσωπική του μαρτυρία, τους δωρητές των βραβείων αλλά και όλους που συνέβαλλαν στην οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και ιδιαίτερα την πρόεδρο και τα Μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας.

Συγχαρητήρια στους βραβευθέντες μαθητές τους οποίους και καλώ να εγγραφούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Κερύνειας για να στηρίξουν και να γνωρίσουν την νεολαία της πόλης μας.