Έκθεση Κερυνειωτών Καλλιτεχνών

Ομιλία της Αντιδημάρχου Κερύνειας, Μαρία Μουστάκα Κουρουγιαννη από την φετινή Έκθεση Κερυνειωτών Καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 10 Οκτωβρίου 2017.

Αγαπητές Κερυνειώτισσες, Αγαπητοί Κερυνειώτες και φίλοι της Κερύνειας μας.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην Έκθεση Κερυνειωτών Καλλιτεχνών, την Τρίτη κατά σειρά εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Κερύνειας μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς» σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η τέχνη είναι όπλο που δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση των συνειδήσεων, ώστε οι άνθρωποι να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, χωρίς πρόσφυγες, πείνα και εξαθλίωση.

Στη σημερινή μας έκθεση έχουμε την ομάδα του Φωτογραφικού Ομίλου Κερύνειας, που μας παρουσιάζει μέσα από τις φωτογραφίες τους τοπία της Κερύνειας, βγαλμένα με πολλή αγάπη και δυνατό συναίσθημα. Ξεφυλλίζοντας τις φωτογραφίες τους, ξαναγυρίζουμε σε μνήμες παλιές, κοντινές, μακρινές, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε επώδυνες, αλλά σίγουρα δικές μας, συγκλονιστικές και ανεπανάληπτες και ο καθένας νοσταλγεί και θυμάται.

Μέσα από αυτή τους τη δουλειά, ο Σταύρος Μιχαηλίδης, η Μύρια Αθανασιάδου, ο Σταύρος Νικολάου, ο Κώστας Κόκκινος, η Μαίρη Παντέχη, η Έρση Δημητριάδου, η Μαρία Καρεφυλλίδου μας στέλνουν μηνύματα και διατρανώνουν τον πόθο για επιστροφή στη γη που μας γέννησε, στη γη των πατεράδων και των παππούδων μας, στις ρίζες μας.

Έχουμε επίσης μαζί μας πολλούς καταξιωμένους, αυτοδίδακτους, δικούς μας ανθρώπους, που η αγάπη και η επιμονή τους, τους έδωσε φτερά στα χέρια και στη ψυχή και πήραν άλλοι το πινέλο, άλλοι το ξύλο, άλλοι το βελονάκι και μας παρουσιάζουν έργα που θα ζήλευαν πραγματικοί Τεχνίτες.

Στις ζωγραφιές με συννεφιασμένες ημέρες, βουτιές στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, στις ανέμελες στιγμές με καλούς φίλους μάς δείχνουν όλα τα συναισθήματα της ανθρώπινης ψυχής. Μια ζωγραφιά χίλιες λέξεις όπως και χίλιες ζωγραφιές μια λέξη, μια έννοια ένα συναίσθημα μια ιδέα. Πίνακες  ζωγραφικής κοσμούν σήμερα τον χώρο μας, του Κύριου Ανδρέα Κελέσιη, την κυρίας Κλεας Στρογγυλού της Κυρίας Ελευθερίας Χατζηκωστή Μυριάνθους.

Στις αγιογραφίες θα συναντήσουμε την καλλιτεχνική έκφραση αλλά και τη συνάντηση με το Θείο. Ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς τους δεξιοτέχνες της αγάπης και της πίστης. Θαυμάζουμε αγιογραφίες της Κυρίας Κλεις Στρογγυλού και σε ψηφιδωτά του δασκάλου μας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν βέβαια και στους αγγειοπλάστες μας. Θα δούμε έργα της αγαπητής Κλέας Στρογγυλού και έργα του μακαριστού αγγειοπλάστη Κώστα Ηλιάδη, τα οποία κοσμούν το χώρο του Δημαρχείου μας με την ευγενή παραχώρηση τους προς το Δήμο μας, κομψοτεχνήματα τέχνης και γοητείας.

Θα μπορούσαμε να μιλούμε για ώρες και ημέρες για όλα και για όλους με λίγα λόγια προσπαθούμε να καλύψουμε όλα αυτά τα πηγαία ταλέντα μας.

Η ξυλογλυπτική του Σίμου Σιμάκη και του Γιώργου Σπύρου, είναι μια μοναδική τέχνη και όλα τα ξυλόγλυπτα μας διασφαλίζουν τη συνέχιση την πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μια μεγάλη συλλογή card postal, μας παίρνει πολλά χρόνια πίσω και μέσα από μια διαδρομή αναμνήσεων και γλυκών συναισθημάτων μας φέρνει στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα. Ο αγαπητός Κερυνειώτης Ανδρέας Ηλιάδης μας παρουσιάζει μέσα από τη συλλογή του, τοπία της Κερύνειας μας.

Οι κλωστές και το βελόνι στα χέρια δικών μας κεντηστριών γίνονται παιχνίδι και το αποτέλεσμα σωστό ταξίδι στον κόσμο της δαντέλας και του φερβολιτε. Θα δούμε κεντήματα της Καίτης Αναστασιάδου, Καλλισθένης Κοσιάρη Λουκά, της πολυαγαπημένης μας Έλλης Σταύρου και της Νίνας Μαραγκού Βράχα.

O Λαογραφικός Όμιλος Κερύνειας, το καμάρι της πόλης μας, δηλώνει και πάλι παρόν στον κάλεσμα του Δήμου μας. Παρουσιάζει παλιές και νέες εκδόσεις του και μας καλεί να ταξιδέψουμε μαζί του μέσα από τα βιβλία του, πίσω στην Κερύνεια μας, σε γνωστά λημέρια, σε γωνιές και δρομάκια που σημάδεψαν τη ζωή όλων μας, να ταξιδέψουμε νοερά μέσα από τα γραφόμενα των δικών μας ανθρώπων, του Φρίξου Βράχα, του Γ. Καραγιάννη, του Χριστοφορίδη και τόσων άλλων…

Με αυτές τις λίγες λέξεις και σκέψεις, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια της Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου σε όλους, για όλα τα έργα που μας παρουσιάζουν και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά για την προθυμία που έδειξαν και είναι σήμερα μαζί μας παρουσιάζοντας τα εξαίρετα έργα τους ο καθένας στο δικό του τομέα και εύχομαι με τον ίδιο ζήλο να συνεχίσουν τον αγώνα τους, γιατί και αυτός είναι αγώνας, ανεξίτηλος αγώνας μέχρι την επιστροφή στην Κερύνειας μας, μέχρι την τελική δικαίωση και την λευτεριά της πατρίδας μας. Ο Θεός να τους δώσει δύναμη να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν και να  πετυχουν όλους τους στόχους τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της αποψινής μας εκδήλωσης.

Μαρία Μουστάκα Κουρουγιαννη
Αντιδήμαρχος –Πρόεδρος Εκδηλώσεων Δήμου Κερύνειας