ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 05.03.2021

Με βαθιά θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθήσαμε τις εικόνες από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά προέκυψε λόγω κεραυνού που κτύπησε την περιοχή, με συνέπεια να καεί ολοσχερώς καφετέρια που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.

Το Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα το οποίο ανεγέρθηκε τον 11ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό, με σκοπό την άμυνα του νησιού από τις συχνές θαλάσσιες επιδρομές, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής ανταρσίας, οι Τουρκοκύπριοι κατέλαβαν το Κάστρο, ενώ στις 26-29 Απριλίου 1964 έλαβε χώρα στην περιοχή, επιχείρηση της Εθνικής Φρουράς που επέφερε τη σωτηρία ορισμένων χωριών, όχι όμως και την ανακατάληψη του Κάστρου. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, την 20η προς 21 η Ιουλίου 1974, διεξήχθη η μάχη του Κοτζά Καγιά ανάμεσα σε καταδρομείς της Εθνικής Φρουράς και Τούρκους στρατιώτες, ωστόσο η κορυφή του Πενταδακτύλου παρέμεινε στα χέρια των τουρκικών στρατευμάτων.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την πάγια στρατηγική του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος, το οποίο ευθύνεται απόλυτα για την εγκατάλειψη των πολιτιστικών μας μνημείων στο έλεος τόσο της παράνομης χρήσης τους όσο και των φυσικών φθορών και καταστροφών. Σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας, και δη στη νέο-οθωμανική εκδοχή του ισλαμιστή Ερντογάν, είναι η εξάλειψη οποιουδήποτε στοιχείου αποδεικνύει τον ελληνικό και χριστιανικό χαρακτήρα των κατεχομένων εδαφών μας. Η Άγκυρα με μεθοδικό και πάγιο τρόπο προχωρεί στην εμπέδωση των κατοχικών δεδομένων και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και την κοινωνία στο σύνολο της.

Ως Δήμος Κερύνειας απαιτούμε ο ιστορικός αυτός χώρος, όπως και τα υπόλοιπα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρίσκονται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, να τύχουν της άμεσης προστασίας από την UNESCO, τον αρμόδιο πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ. Δεν είναι δυνατόν να αφεθούν στο πέρασμα του χρόνου να καταρρεύσουν, μνημεία αιώνων, συνεπώς καλούμε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιληφθεί του ζητήματος, προχωρώντας σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς επίτευξη αυτού του σκοπού.