ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 11.03.2021

Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 27 έως 29 Απριλίου 2021, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την πορεία του Κυπριακού, εξαιτίας της συστηματικής προσπάθειας της Τουρκίας για υποβάθμιση της διεθνούς νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της αναβάθμισης του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων και της εκκωφαντικής απουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, η διαχρονική και πάγια επεκτατική πολιτική της κατοχικής Τουρκίας και μάλιστα στη νέο-οθωμανική της εκδοχή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Η αμετροέπεια του
Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στην Κύπρο και στην Ελλάδα αλλά και η συζήτηση για λύση δύο κρατών που προβάλλεται συστηματικά, κυρίως μετά την ανάδειξη του νέου κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, εντάσσονται σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής κυπριακής πλευράς. Αυτή η στρατηγική έχει ως σκοπό να οδηγήσει την πολιτική μας ηγεσία σε αποδοχή συνομοσπονδιακών θέσεων, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί από την κατοχική Τουρκία ως υποχώρηση της ίδιας από τη λύση των δύο κρατών. Παράλληλα, επιχειρείται στο εσωτερικό μέτωπο, από τη μία ο εκφοβισμός του κυπριακού Ελληνισμού μέσω δηλώσεων για «τουρκοποίηση», που θυμίζουν άλλες εποχές, με σκοπό την αποδοχή της λογικής της άτυπης πενταμερούς, και από την άλλη με δέλεαρ το άνοιγμα και την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, στην ελπίδα οικονομικής ανάπτυξης που θα επιφέρει η όποια συμφωνία.

Οι θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν τα νομικά όπλα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση ενός
κράτους απόλυτα δημοκρατικού, πλήρως απαλλαγμένου από στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, χωρίς την παρουσία εποίκων και με αναφαίρετο το δικαίωμα επιστροφής όλων των νόμιμων κατοίκων του στις πατρογονικές τους εστίες. Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθίσταται αναγκαία η συνέχιση των προσπαθειών περιφερειακής συνεργασίας με γειτονικά και άλλα κράτη, στους τομείς της Ενέργειας και η επέκταση της στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Ως Δήμος Κερύνειας, τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το Κυπριακό είναι συνυφασμένο µε τα ανθρώπινα και πολιτικά µας δικαιώματα αλλά και τη δυνατότητα µας να ζήσουμε ελεύθεροι σε συνθήκες ασφάλειας, με ιστορική συνείδηση και ταυτότητα. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία διχοτομική λύση που θα αφήνει την πόλη μας αλλά και ολόκληρη την κατεχόμενη γη μας στα χέρια του τουρκικού ιμπεριαλισμού. Μοναδική λύση για εμάς είναι η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και η χωρίς διακρίσεις επιστροφή και του τελευταίου Κερυνειώτη στα σπίτια και στις περιουσίες του.