Ανοικτή επιστολή προς τον ΠτΔ για τις θέσεις των Κερυνειωτών στο Κυπριακό (ενόψει και των επικείμενων διαπραγματεύσεων στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη).

Η Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερύνειας επιθυμούν να υπενθυμίσουν για άλλη μια φορά στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους στη λύση του Κυπριακού προβλήματος ότι αταλάντευτη παραμένει η θέση των Κερυνειωτών για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία να επιτρέπει στους Κερυνειώτες αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες,  να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους,  στη γη που τους γέννησε και τους μεγάλωσε.

Με αφορμή την επερχόμενη πενταμερή διάσκεψη, εμείς οι Κερυνειώτες, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα

  • Απαιτούμε από το Κράτος και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως, όταν συζητούν για το Κυπριακό να έχουν ως προμετωπίδα των θέσεων τους τις θεμελιώδεις αρχές και ελευθερίες του Διεθνούς Δικαίου, τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
  • Απαιτούμε διασφάλιση σε όλους τους πρόσφυγες ανεξαίρετα και όχι μόνο σε μερικούς, βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των νόμιμων πολιτών αυτού του τόπου.
  • Απαιτούμε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, της ελεύθερης εγκατάστασης, το δικαίωμα της περιουσίας, της ελευθερίας της διακίνησης, της άσκησης του επαγγέλματος καθώς και του εκλέγειν και εκλέγεστε.
  • Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να διαπραγματεύεται τα αναφαίρετα δικαιώματα που μας κατοχυρώνουν οι Διεθνείς Συνθήκες και Συμφωνίες ενάντια στις αρχές και αξίες που αυτές μας κατοχυρώνουν .
  • Απαιτούμε να επιστρέψουμε πίσω στη γη των πατέρων μας, σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς εποίκους.
  • Απαιτούμε να ενημερωνόμαστε κατα τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για θέματα που αφορούν την πόλη μας και τους δημότες μας.

Εμείς οι Κερυνειώτες θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος και ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής. Θέλουμε μια λύση που δε θα θυσιάζεται η Κερύνεια χάριν της λύσης. Θέλουμε λύση που να στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου που θα επιτρέπει σε όλους τους πρόσφυγες, χωρίς διακρίσεις να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια και τις περιουσίες τους, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, δικαιοσύνης, ελευθερίας, ειρήνης και δημοκρατίας.

Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια και μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να περνά μέσα από την Κερύνεια. Λύση του κυπριακού προβλήματος που δε θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των προσφύγων, των Κερυνειωτών συμπεριλαμβανομένων, δεν θα είναι δίκαιη ούτε και αποδεκτή από εμάς τους Κερυνειώτες.

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου,

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Κερύνειας
Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη