«ΑΤΥΠΗ» ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Εμείς οι Κερυνειώτες είμαστε έντονα προβληματισμένοι με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην «άτυπη», αλλά κατά τα άλλα πολύ ουσιαστική, πενταμερή διάσκεψη, όπου οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι παρουσιάζονται με τη θέση για λύση δύο κρατών και η δική μας πλευρά με σημαία τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αλλά με φωνές που μιλούν για «νέο ρεαλισμό», μέσα στον οποίο κύριο μέλημα μας πρέπει να είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου, χωρίς καμιά αναφορά στην Κερύνεια.

Ακούμε ακόμη για χαλαρή ομοσπονδία ή και συνομοσπονδία και τέλος ακούμε για τσουνάμι αν δεν λύσουμε το Κυπριακό μέχρι το καλοκαίρι που αναμένεται ότι θα συγκληθεί η «κανονική» πενταμερής για επίλυση του Κυπριακού.

Δηλώσεις όπως «τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια» ή «η λύση περνά μέσα από την Κερύνεια» έχουν ξεχαστεί και δεν ακούγονται καθόλου.

Θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν είμαστε καθόλου ενάντια στην επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου. Αρνούμαστε όμως την εγκατάλειψη της διεκδίκησης της επιστροφής της
Κερύνειας ως μέρος της λύσης.

Απαιτούμε πλήρη επιστροφή της Κερύνειας και των Κερυνειωτών με όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τους κατοχυρωμένα και δηλώνουμε ότι λύση χωρίς την Κερύνεια θα μας βρει
απέναντι της.

Δηλώνουμε ακόμα πως «τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια» και ότι «η λύση περνά μέσα από την Κερύνεια».