Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ 45Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ανακοίνωση για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο

Ο Δήμος Κερύνειας χαιρετίζει την 45η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Η αυθόρμητη και ηρωική εξέγερση της φοιτητικής νεολαίας των Αθηνών και ευρύτερα της ελληνικής νεολαίας (μαθητές και εργαζόμενοι) από τις 14-17 Νοεμβρίου του 1973, υπήρξε η δεύτερη και μαζικότερη αντίδραση προς τη δικτατορία, η οποία είχε βάλει την Ελλάδα στον γύψο από το 1967. Δυστυχώς, η αντίσταση των άοπλων νέων κατεστάλη αιματηρά από τα τανκς, την αστυνομία και τον ελεγχόμενο από τους δικτάτορες στρατό, χωρίς να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος και σκοπός, δηλαδή η πτώση της δικτατορικής συμμορίας. Ωστόσο, έστειλε μηνύματα προς τον ελληνικό λαό, καθώς και προς τη διεθνή κοινή γνώμη, ότι, η χώρα-λίκνο της δημοκρατίας στέναζε υπό την μπότα μιας στρατιωτικής χούντας.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι, από συγκεκριμένους κύκλους (πολιτικούς και άλλους) στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που νοσταλγούν χούντες, καταβάλλεται εσχάτως προσπάθεια αποδόμησης της εξέγερσης του 1973. Εμείς καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα την ελεεινή μεθόδευση των ανιστόρητων, οι οποίοι, πρωτίστως, σκυλεύουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, ανάμεσά τους και τον 18χρονο Κύπριο πρωτομάρτυρα, Διομήδη Κομνηνό.

Σήμερα, αν αναλογιστούμε τις τραγικές καταστάσεις που βιώνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, την κρίση θεσμών και αξιών, την φτωχοποίηση, τα μνημόνια και όλες τις άλλες συνέπειες (ανεργία, αναγκαστική μετανάστευση), αβίαστα μπορούμε να πούμε ότι είναι επίκαιρο το κεντρικό σύνθημα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου: «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»!