ΈΝΑΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Ένατο Ετήσιο Συμπόσιο του Δήμου Κερύνειας που πραγματοποίθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Aρχιεπισκόμου Μακαρίου Γ’, το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα Τελετών Πολιτιστικού Kέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόμου Μακαρίου Γ’.

Το θέμα του Συμποσίου ήταν: «Η Κερύνεια στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού».

Σκοπός του Συμποσίου ήταν να γνωρίσουν οι Κερυνειώτες και το κοινό ευρύτερα, τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για επίλυση του Κυπριακού, από το 1955 με την τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, μέχρι σήμερα, με τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν και Γκραντ Μοντάνα. Ταυτόχρονα μέσα από τις εισηγήσεις, τις συζητήσεις και τα πορίσματα του Συμποσίου, να τονιστεί ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας και των πολιτών για μια δίκαιη λύση που θα εξασφαλίζει την επιστροφή στην αγαπημένη μας γη.

Το πρόγραμμα άρχισε με καλωσόρισμα από τη Δήμαρχο της κατεχόμενης Κερύνειας, κ. Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη και χαιρετισμό από τον Γενικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Δρα Αντρέα Κ. Φυλακτού.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από καταξιωμένες προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου.

Εισηγητές ήταν: ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με θέμα «Προσπάθεια για διευθέτηση του Κυπριακού 1955 – 1967», ο Ιστορικός κ. Γιάννης Λάμπρου με θέμα «Οι ενδοκυπριακές συνομιλίες 1968 – 1974: Η καλύτερη ευκαιρία για δίκαιη και ειρηνική λύση του Κυπριακού πριν από το 1974». Οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Ανδρέας Θεοφάνους με θέμα «Οι διακοινοτικές Συνομιλίες 1974 – 2017, φιλοσοφία, αποτελέσματα και προοπτικές» και κ. Γιώργος Κέντας με θέμα «Η αναδυόμενη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Επιδράσεις για την Κύπρο». Το Συμπόσιο έκλεισε με την εισήγηση του Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη με θέμα «Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα όσον αφορά το Κυπριακό (Συνομιλίες Μοντ Πελεράν και Γκραντ Μοντάνα).

Στο τέλος έγινε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και δόθηκαν απαντήσεις από τους εισηγητές στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.

Το όλο πνεύμα της συζήτησης εξέφραζε την αισιοδοξία και την πίστη των Κερυνειωτών και των φίλων της Κερύνειας, για δικαίωση και επιστροφή.