ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 2019 – ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ

Ομιλία προέδρου Δ.Σ. Νεολαίας  Κερύνειας κ. Θ. Λαφαζάνη

Με την σημερινή ετήσια αντικατοχική εκδήλωση των κατεχόμενων δήμων, κοινοτήτων και σωματείων της επαρχίας μας, κλείνουν 45 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα μέρα της τουρκικής εισβολής στην μαρτυρική μας πατρίδα.

Μια βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στην νήσο των Αγίων και των μαρτύρων εις βάρος ενός ολιγάριθμου φιλειρηνικού λαού, που ήταν η συνέπεια του εγκληματικού και προδοτικού πραξικοπήματος της χούντας των συνταγματαρχών των Αθηνών, αλλά και της παράνομης οργάνωσης της ΕΟΚΑ B που κατά άφρονα τρόπο επεδίωξε την κατάργηση της κυπριακής δημοκρατίας και την εξόντωση του δημοκρατικά εκλελεγμένου προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Είμαι βέβαιος πως εδώ και 45 χρόνια δεν περνά μέρα που να μην ταξιδέψει το μυαλό κάθε πρόσφυγα έστω και μια στιγμή στα αγαπημένα σπίτια και τους ολάνθιστους κήπους του, τις συνήθειες του, τα απλά και καθημερινά.

Δεν μπορούν οι Κερυνειώτες να μην σκέφτονται τον Πενταδάκτυλο με τα κάστρα και τις εκκλησιές του και τις σμαραγδένιες κερυνειώτικες ακρογιαλιές.

Ο ποιητής Νίκος Δήμου γράφει για το λιμανάκι μας:
Πολλά λιμάνια μοιάζουν αγκαλιές
μα της Κερύνειας πάνω απ’ όλα..
Η πιο κλειστή, η πιο ζεστή, η πιο γλυκιά αγκαλιά.

Ούτε οι Λαπηθιώτες είναι δυνατόν να ξεχάσουν το δικό τους Παράδεισο, που τον σκίαζε ο Πενταδάκτυλος και τον διατηρούσε ζωντανό το κελαριστό κεφαλόβρυσο, η βρυσομάνα όπως
την έλεγαν.

Χαρακτηρισμός του αρχαίου φιλόσοφου Αλέξανδρου Εφέσιου
Λάπηθος, Ιμερόεσσα, Θελκτική, ανάβει πόθους

Και οι Καραβιώτες τον ωραίο Καραβά τους με τον Πενταδάκτυλο, τα κρύα νερά τον δικό τους κεφαλόβρυσο, τις μυρωδιές και τα αρώματα, αλλά και με την Λάμπουσα στα πόδια του, όπου μαρτυρούσε την ελληνική τους καταγωγή και την εκκλησία της Παναγίας της Αχειροποιήτου, την εκκλησία που τέλεσε τους γάμους του ο ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα 55 -59 Γρηγόρης Αυξεντίου.

Εμείς, οι νεολαίες των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, αν και είμαστε μικροί σε ηλικία, αυτό δεν μας εμπόδισε να μάθουμε από τους γονείς, τους παππούδες και τα σχολεία, τα αίσχιστα που διέπραξαν τότε οι δήθεν ειρηνευτές του Αττίλα.

Δολοφονίες άγριες, αιχμαλωσίες αδιάκριτες, κτηνώδεις βιασμοί, ανελέητος ξεσπιτωμός σαν πρώτες ενέργειες των εισβολέων για να ακολουθήσουν αμέσως μετά καταστροφές και βανδαλισμοί εκκλησιών, μοναστηριών, νεκροταφείων και κάθε μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μάθαμε επίσης πολύ καλά ζώντας και συνυπάρχοντας με αυτούς που ακόμη τα βιώνουν, πως δεν είναι καθόλου εύκολο να αντέξεις τον χαμό δικών σου ανθρώπων που σφαγιάστηκαν,  ούτε την αιχμαλωσία των παιδιών σου και τη μεταφορά τους στα τουρκικά μπουντρούμια φυλακές της Τουρκίας. Ούτε τους βιασμούς που οι τούρκοι έκαναν αδιάκριτα και αχαλίνωτα, ούτε τις στρατιές των αγνοουμένων μας, των οποίων ο ενταφιασμός συνεχίζεται μέχρι σήμερα με σπαρακτικές κραυγές και κλάματα από όσους συγγενείς βρίσκονται ακόμη στη ζωή.

Σήμερα 45 χρόνια μετά, είμαστε εδώ και δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε πια για να μάθουμε. Πλέον τα ζούμε. Ζούμε την κάθε επόμενη πρόκληση του Αττίλα, την κάθε επόμενη εισβολή. Φροντίζουν με τις πράξεις τους να μας θυμίζουν και να μας επιβεβαιώνουν το πλάνο τους. Όχι για την ειρήνη και την τάξη στο νησί, όπως θρασύτατα διατυμπανίζουν, αλλά για να ριζώσουν και να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους για εθνοκάθαρση και τουρκοποιηση των περιοχών που παράνομα κατέλαβαν και κρατούν μέχρι σήμερα, ίσως και ολόκληρης της Κύπρου.

Εμείς, η νεότερη γενιά έχουμε καταλάβει πως για να μπορέσουμε να αντισταθούμε πρέπει να είμαστε μονιασμένοι και ενωμένοι, προσηλωμένοι στον δικό μας στόχο που είναι κοινός για όλους μας και είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας απ’ άκρου εις άκρον.

Ενωνόμαστε, δυναμώνουμε και διεκδικούμε την λύση εκείνη που θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές του καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση που να σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών αυτού του τόπου. Αυτά δεν είναι συνθήματα, είναι ψηφίσματα. Μια λύση δηλαδή που να επιτρέπει σε όλους τους εκτοπισμένους και πρόσφυγες, στα παιδιά και στα εγγόνια τους, να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια και τις περιουσίες τους χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, χωρίς εποίκους. Λύση που να επιτρέπει να ζήσουμε στην πατρώα γη, τη γη τη δική μας σε συνθήκες Ασφάλειας, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ειρήνης. Να απολαμβάνουμε δηλαδή τα ίδια δικαιώματα, όπως τα απολαμβάνουν και τα εκατομμύρια όλων των άλλων ευρωπαίων πολιτών.

Και σε αυτό το στόχο θέλουμε σύμμαχο μας την πολιτεία. Θέλουμε όλους όσοι μας εκπροσωπούν να γνωρίζουν ποια λύση ζητούμε. Πρόεδρος, υπουργοί, διπλωμάτες, ευρωβουλευτές, διαπραγματευτές. Τους καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ίδια λύση. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας και δεν δεχόμαστε εκπτώσεις. Οι βασικές ελευθερίες του ανθρώπου δεν μπορούν εν έτη 2019 να επιδέχονται διαπραγμάτευση.

Εμείς, οι νεολαίες Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά πιστεύουμε πως όποιος αγαπά και νοιάζεται τον τόπο αυτό, όποιος έχει πατρίδα του την Κύπρο, όποιος μπορεί να δει το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα ως το νοτιοανατολικότερο σημείο του ελληνισμού, τότε δεν μπορεί να έχει λύση στο μυαλό του φτωχότερη από αυτήν. Δεν μπορεί να υποβαθμίζει τους νόμιμους κληρονόμους αυτού του τόπου δείχνοντας ευαισθησία και συμπόνια στον χρήστη.

Κάθε απόφαση που παίρνεται ή κάποιο σχέδιο που οικοδομείται πρέπει να απαντά καταφατικά σε ένα και μόνο ερώτημα:

Αυτό που ετοιμάζομαι να πράξω τιμά τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων που ονειρευτήκαν μια Κύπρο ελεύθερη;

Με όρθια τη ψυχή και κατακόρυφο το φρόνημα, θα παραμείνουμε ανυποχώρητοι στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, στις επάλξεις του χρέους και της τιμής, διεκδικούντες με σθένος και αυτοπεποίθηση τα όσα μας ανήκουν.

Θα αγωνιστούμε έτσι που οι χρήστες των περιουσιών μας να τις εγκαταλείψουν ως κλαπείσες για να περιέλθουν στα χέρια των μόνιμων και νόμιμων ιδιοκτητών τους.

Υποσχόμαστε σε όλους τους ήρωες του ιερού αυτού χώρου, ότι θα αγωνιστούμε για την επιστροφή μας στη γη των προγόνων μας γιατί είναι δική μας εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια.

Ο θεός ας ευλογεί τους αγώνες όλων μας.