Ανακοίνωση Δήμου Κερύνειας – Μνημόσυνο Πεσόντων και Δέηση Αγνοουμένων Κερυνειωτών

Ο Δήμος Κερύνειας τέλεσε χθες Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021, το Ετήσιο Μνημόσυνο των Πεσόντων Κερυνειωτών και Δέηση για τους Αγνοούμενους, στο μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων του
Δήμου Κερύνειας, στη Μακεδονίτισσα.

Του μνημοσύνου προέστει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος. Παρευρέθησαν οι 3 Βουλευτές Κερύνειας κ. Μάριος Μαυρίδης, η κ. Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, ο κ. Χρίστος Χριστόφιας, εκπρόσωποι Σωματείων και Οργανώσεων του Δήμου Κερύνειας και οι συγγενείς των Πεσόντων και Αγνοουμένων.

Εκφώνησαν ομιλίες η Δήμαρχος Κερύνειας κυρία Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη και η Αντιδήμαρχος Κερύνειας κυρία Μαρία Κουρούγιαννη εκ μέρους των συγγενών.

Η λιτή αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και ψάληκε ο Εθνικός Ύμνος.

 

Επιμνημόσυνη Ομιλία της Δημάρχου Ρίτας Ελισσαίου Κωμοδίκη στο Μνημόσυνο Πεσόντων και τη Δέηση υπέρ των Αγνοουμένων στο Μνημείο Πεσόντων Κερυνειωτών την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή σε αυτούς που τίμησαν και θα τιμούν για πάντα την πόλη τους. Το  όνομα τους έχει περάσει στην αιωνιότητα και θα συνδέεται άρρηκτα με την πόλη τους την Κερύνεια. Αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τους νέους μας και ελπίδα για επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας.

Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τη βαθιά οδύνη μας, αλλά συγχρόνως και την απέραντη ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς που θυσίασαν ότι πολυτιμότερο  είχαν για την πόλη που τους γέννησε και τους μεγάλωσε. Την ίδια τους τη ζωή.

Η μνήμη σήμερα πάει πίσω σε όλους τους κατά καιρούς πεσόντες και αγνοούμενους Κερυνειώτες, ιδιαίτερα όμως στους 55 συμπολίτες μας που έπεσαν ή αγνοούνται στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα της ιστορίας μας. Τους τρείς πεσόντες στις δικοινοτικές διαταραχές του 1964-1965, ένα στο πραξικόπημα, 28 πεσόντες στην τουρκική εισβολή και στους 23 ήρωες μας που ακόμη αγνοούνται.

Άδικος, άνισος και προδομένος ο αγώνας των παλληκαριών μας πουν έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της άνανδρης τουρκικής επέλασης ή και που συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται. Οι ήρωες με το φτωχό και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό τους είχαν να αντιμετωπίσουν τις χιλιάδες των πάνοπλων τούρκων στρατιωτών, την τούρκικη αεροπορία που κτυπούσε ανελέητα και τα πολεμικά πλοία που έβαλλαν με τα πολυβόλα τους κατά παντού, στοχεύοντας καίρια σημεία της πόλης μας και του  στρατού μας που την προστάτευε.

Δεν μπορούμε παρά να υποσχεθούμε στους ήρωες μας ότι θα δικαιώσουμε τη θυσία τους, θα τιμήσουμε τη μνήμη τους, ότι θα συνεχίσουμε για όσα χρόνια και αν χρειασθεί τον αγώνα και τη θυσία τους υπέρ βωμών και εστιών.

Γιατί η Κερύνεια είναι εκεί και μας καρτερεί. Δε μας πτοεί η τουρκική υπεροπλία, δεν μας φοβίζουν τα σχέδια που επεξεργάζεται η Τουρκία μαζί με τους συμμάχους και φίλους της. Μια Τουρκία που με τις ευλογίες των υπερδυνάμεων φίλων της έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και κάθε όριο. Μια Τουρκία και ο εγκάθετος της στην Κύπρο που διεκδικούν την αναγνώριση κράτους πάνω στη γη και στις περιουσίες μας που κατέλαβε και κατέχει εδώ και 47 χρόνια, παράνομα, με τη δύναμη των όπλων.

Που έχει εκδιώξει εμάς τους γηγενείς κατοίκους και χάρισε τη γη και τις περιουσίες μας στους εποίκους που κουβάλησε από τα βάθη της Ανατολίας, αφού πρώτα λεηλάτησε, σκότωσε άμαχο πληθυσμό, βίασε, αιχμαλώτισε και εκτέλεσε αιχμαλώτους, που αρνείται  να συνεργασθεί για τη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων μας, παραβαίνοντας έτσι κάθε διεθνή νόμο  δικαίου και ηθικής, αγνοώντας όλα τα ψηφίσματα από τους διεθνείς οργανισμούς υπέρ της Κύπρου. Ψηφίσματα που οι ίδιοι οι μεγάλοι και τρανοί ανά το παγκόσμιο ψήφισαν και σκόπιμα σήμερα αγνοούν και δεν τα εφαρμόζουν στη δική μας την περίπτωση. Γιατί για να τα εφαρμόσουν χρειάζεται να καταπατήσουν τα δικά τους συμφέροντα και αυτό σίγουρα δεν το επιθυμούν.

Παρά όμως, όλες αυτές τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας γιατί είναι αγώνας δίκαιος και ο Θεός είναι προστάτης μας. Ο καιρός έχει γυρίσματα και η ελπίδα δεν πρέπει να πεθαίνει. Γιατί αν αφήσουμε την ελπίδα να πεθάνει αυτό θα σημάνει το τέλος της πόλης μας. Την οριστική παράδοση της στον τούρκο εισβολέα και κατακτητή.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για επιστροφή με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα μας δικαιώματα. Μέχρι να φθάσει η ευλογημένη αυτή ώρα θα συνεχίσουμε να μνημονεύουμε τους ήρωες μας και να προσευχόμαστε για διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Τα ονόματα τους θα είναι πάντοτε γραμμένα με χρυσά γράμματα στο βάθρο των Αθανάτων.

Τιμή και δόξα στους νεκρούς και τους αγνοούμενους μας