ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 24.08.2021

Ο πολιτικός εγκάθετος της Άγκυρας στην κατεχόμενη Κύπρο Ersin Tatar, επανέλαβε σε πρόσφατη του συνέντευξη, τη νέα τουρκική ρητορική για «κυριαρχική ισότητα» και «διεθνές ισότιμο καθεστώς», υποστηρίζοντας δε ότι το 80% των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών.
Επιπρόσθετα, τόνισε πως «Είμαστε τα εγγόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήρθαμε εδώ το 1571, είμαστε εδώ για 450 χρόνια».

Την απάντηση σε αυτές τις ανιστόρητες και ανόητες θεωρίες, δίνουν οι γραπτές ιστορικές πηγές ήδη από την Αρχαιότητα καθώς και οι εδώ και πολλές δεκαετίες αρχαιολογικές ανασκαφές που μαρτυρούν την άφιξη και εγκατάσταση των Αχαιών στην Κύπρο από το 1400 π.Χ. Η Κερύνεια και ολόκληρη η Κύπρος παρουσιάζει μια αδιάλειπτη ελληνική παρουσία τριών και πλέον χιλιάδων ετών, και παρά τις αλλεπάλληλες κατακτήσεις από τους Πέρσες, τους Ρωμαίους, του Άραβες, τους Φράγκους, τους Βενετούς, τους Οθωμανούς και τους Βρετανούς, οι Έλληνες του νησιού δεν απώλεσαν την εθνική τους ταυτότητα και τις θρησκευτικές τους παραδόσεις.

Ο σημαντικός νεοέλληνας λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης, το 1949 στο ταξιδιωτικό του βιβλίο με τίτλο «Απ’ την Ελλάδα» έγραφε: «H ψυχή της Κύπρου είναι αρσενική. Επική, ζει ακόμα το Έπος του Διγενή Ακρίτα στη γραμμή των βουνών, που απάνω στην κόψη τους σου δείχνουν τα σημάδια από τη χεριά που αποτύπωσε κει ψηλά σαν τ άδραξε ο μυθικός γίγαντας. Ανέβηκα στο Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα. Είναι χτισμένο πάνω στις πετρένιες μασέλες ενός κάθετου βουνού, που ο άγριος βράχος του σηκώνει τα δόντια του μεσούρανα σαν ένα μνημείο γοτθικό. Εκεί πάνου είναι χτισμένη η αητοφωλιά των Φράγκων και των Βυζαντινώναρχόντ ων της μεσαιωνικής Κύπρου».
Σε αυτή την ιστορική διαδρομή, οι Οθωμανοί Τούρκοι εμφανίστηκαν μόλις τον 16o αιώνα μ.Χ. και μάλιστα ως κατακτητές ενός ελληνικού και χριστιανικού νησιού, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας έναν ολόκληρο λαό. Συνεπώς, ο Tatar και οι όμοιοι του, πράγματι αποτελούν εγγόνια των πρώτων κατακτητών.

Η ουσία όμως του θέματος κ. Τατάρ δεν είναι αν είστε απόγονοι των Οθομανών κατακτητών.
Η ουσία του θέματος είναι ότι θέλετε να δημιουργήσετε κράτος πάνω σε κλεμμένη γη. Πάνω στη γη που κατέχετε από το 1974 μετά την εισβολή της «μητέρας» σας πατρίδας με την βία των όπλων. Τη γη από την οποία έχετε εκδιώξει τον γηγενή ελληνικό πληθυσμό. Την παραδώσατε στους εποίκους και τους ξένους και θεωρείτε ότι πάνω σε αυτή τη γη μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας κράτος.
Πλανάσθε πλάνη οικτρά κ. Τατάρ. Ζείτε στην Κυπριακή Δημοκρατία, διεθνώς αναγνωρισμένη και μη προσπαθείτε να παραχαράξετε την ιστορία, δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα.
Τα παράνομα δεν θα μπορέσετε ποτέ να τα νομιμοποιήσετε.