ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 02.07.2021

Η παράνομη επίσκεψη του νεοσουλτάνου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο, με σκοπό τη συμμετοχή στα προκλητικά πανηγύρια για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, στην παρουσία του πολιτικού εγκάθετου της Άγκυρας Ersin Tatar, θα συνοδευτεί με εξαγγελίες για την Αμμόχωστο και όχι μόνο. Δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Ελληνισμός στο σύνολο του, βρίσκονται προ ενός νέου κατοχικού δεδομένου, το οποίο η νέο-οθωμανική Τουρκία μεθοδεύει εδώ και χρόνια.

Οι αναφορές σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές» εκ μέρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς και οι προθέσεις για διάνοιξη της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου εκ μέρους της κατοχικής Τουρκίας, συνιστούν κατάφορη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Τουρκία θα προχωρήσει σε σταδιακό εποικισμό της Αμμοχώστου και έχει καταφέρει να διασπείρει την ανησυχία εντός του προσφυγικού κόσμου, ενώ ενδέχεται να δώσει τη δυνατότητα επιστροφής στους κατοίκους της. Το τελευταίο στοιχείο συνιστά εκ των πραγμάτων αναγνώριση του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος, του οποίου οι κάτοικοι θα αποδεχτούν τη διοίκηση. Προειδοποιούμε τους Αμμοχωστιανούς πρόσφυγες πως αν τυχόν επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση, θα έχουν την τύχη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, τους οποίους η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε για κάποια περίοδο και στη συνέχεια τους εκδίωξε βίαια. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αποσιωπάται από την κυπριακή πολιτική ηγεσία, το γεγονός ότι οι υπόλοιπες πόλεις και χωριά μας στην κατεχόμενη Κύπρο, από το 1974 και εντεύθεν έχουν ήδη λεηλατηθεί και εποικιστεί από την Τουρκία.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας την εφαρμογή και τον σεβασμό των ψηφισμάτων που αφορούν την Κύπρο, διεκδικώντας την αποκατάσταση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των νόμιμων πολιτών του κράτους. Παράλληλα, θα πρέπει επιχειρηθεί η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Στην περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό από την Τουρκία, θα την εκθέσει διεθνώς και θα δώσει τα απαραίτητα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά όπλα στην πλευρά μας για να αντιμετωπίσει την τουρκική προπαγάνδα.

Σε κοινωνικό επίπεδο, θα πρέπει να γίνει άμεση οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης Προσφύγων που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ταυτόχρονα με την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των προσφύγων για τις δυνατότητες αξιοποίησής του, με σκοπό την αποφυγή της τουρκικής παγίδας. Επιπρόσθετα, είναι άκρως απαραίτητη η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε συνεργασία με την Ελλάδα, το οποίο θα επιληφθεί όλων των θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας του κράτους και θα αντιμετωπίσει ενιαία την τουρκική επεκτατικότητα.

Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία προσφύγων δύο κατηγοριών και τονίζουμε πως όσο σημαντική είναι η Αμμόχωστος, άλλο τόσο είναι η Κερύνεια, η Μόρφου, η Καρπασία, η Μεσαορία και η ημικατεχόμενη Λευκωσία. Ο αγώνας μας για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες είναι κοινός.