25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΚΑΙ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955

25η Μαρτίου 1821 και 1η Απριλίου 1955

Με συγκίνηση, σεβασμό και ευλάβεια, ο Δήμος Κερύνειας τιμά και φέτος τις ιστορικές επετείους της άνοιξης: τον ξεσηκωμό του Γένους, την 25η Μαρτίου του 1821, και την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα στην Κύπρο (1η Απριλίου 1955).

Ο Δήμος Κερύνειας, οι όπου γης εκτοπισθέντες και-επί 45 χρόνια- πρόσφυγες Κερυνειώτες, αισθάνονται περηφάνεια και αντλούν σθένος, υπομονή, κουράγιο και πίστη από τους επαναστάτες του 1821 και τους αγωνιστές του 1955, τους τιμούν και τους ευγνωμονούν. Τα ηθικά διδάγματα από τις δύο ιστορικές και καθοριστικές επετείους, για την πορεία του ελληνικού έθνους και για το νησι μας ειδικά, είναι διαχρονικά.

Η Ελληνική Επανστάση του 1821, ήταν στο είδος της η πλέον ριψοκίνδυνη και θαρραλέα του 19ου αιώνα στην Ευρώπη. Ο ξεσηκωμός των υπόδουλων, στους Τούρκους, Ελλήνων έγινε σε μια μαύρη εποχή για τους ευρωπαϊκούς λαούς, εναντίον όχι μόνον της σκοταδιστικής και βάρβαρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και σε πλήρη αντίθεση με τις άλλες υπερδυνάμεις της εποχής (Ρωσική Αυτοκρατορία, Αυστροουγγαρία, Πρωσία), οι οποίες με την συνομολόγηση της «Ιεράς Συμμαχίας», ήλεγχαν την χριστιανική Ευρώπη.

Με την Επανάσταση του 1821, οι «ξυπόλητοι» φουστανελάδες, όχι μόνο αποτίναξαν σημαντικό μέρος του τουρκικού-οθωμανικού ζυγού, αλλά ουσιαστικώς οδήγησαν σε διάλυση και τη φοβερή Ιερά Συμμαχία, δίνοντας το πράδειγμα για τις επαναστάσεις που ακολούθησαν στη δυτική Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο και αλλού).

Ούτε ο αντιαποικιακός Αγώνας του 1955, υπήρξε λιγότερο παράτολμος, καθώς η Κύπρος, ένα μικρό νησί, με πληθυσμό που έτανε δεν έφτανε τις 500 χιλιάδες ψυχές, τα έβαλε με την Βρετανική Αυτοκρατορία. Ο κύριος στόχος του Αγώνα του 1955-1959, που ήταν η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, δεν ευδοκίμησε, ωστόσο, μέσα από τις θυσίες των παληκαριών και ευρύτερα του κυπριακού λαού, γεννήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σήμερα, 64 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού-Αντιαποικιακού Αγώνα, υπερασπιζόμαστε το κράτος που προέκυψε από τον ξεσηκωμό, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλουμε να τη διαφυλάξουμε και να φροντίσουμε για εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων Κυπρίων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους κατέχουν θέση οι πρόσφυγες δημότες της Κερύνειας.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Κερύνειας, είναι η κύρια νόμιμη (αιρετή) Αρχή της κατεχόμενης πόλης μας και ακολουθεί τη ρητή και αταλάντευτη εντολή του προσφυγικού λαού της Κερύνειας: Επιστροφή όλων των Κερυνειωτών στις πατρογονικές τους εστίες, απόλαυση ειρηνική των περιουσιών τους, δίχως την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων ή άλλων ξένων στοιχείων.