ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017, με την κυρία Roanna Tay, Λειτουργό στο γραφείο του Ύπατου Αρμοστή ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη. Η κυρία Tay πραγματοποιεί αυτές τις μέρες σύντομη υπηρεσιακή επίσκεψη στην Κύπρο. Την κυρία Tay υποδέχτηκαν εκ μέρους της Επιτροπής, ο Α’ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Κυθρέας, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, το Μέλος και Δήμαρχος Λευκονοίκου, κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, το Μέλος και Δήμαρχος Ακανθούς, κα Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ, καθώς και η Δημοτική Σύμβουλος Μόρφου, κα Μάρω Κεή. Παρόντες ήταν επίσης ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Ένωσης Δήμων, κ. Χρίστος Χατζηγιάγκου και η Συνεργάτιδα της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, κα Χαρά Γεωργιάδου, ενώ την κα Tay συνόδευε η κα Ελευθερία Αριστοτέλους, Λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το θέμα της συστηματικής και κατάφωρης παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.

Η κα Tay έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της παραβίασης των θρησκευτικών μας δικαιωμάτων, όχι μόνο μέσω της σύλησης των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων στα Κατεχόμενα, αλλά και μέσω των συστηματικών πλέον και αδικαιολόγητων απαγορεύσεων τέλεσης θρησκευτικών λειτουργιών στις κατεχόμενες εκκλησίες μας.

Αναφορά έγινε επίσης στις πρόσφατες ανησυχητικές δηλώσεις των κατοχικών αρχών για δήθεν φορολόγηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη στους εναπομείναντες εγκλωβισμένους μας αλλά και στους διαχρονικούς ελέγχους σε όλα τα αγαθά που μεταφέρονται στις κατεχόμενες περιοχές για τις ανάγκες τους, όπως τη λογοκρισία στην οποία υποβάλλονται τα σχολικά βιβλία.

Η κα Tay παρέλαβε διαφωτιστικό υλικό από την Επιτροπή και τόνισε την χρησιμότητα όλων των στοιχείων που συνέλεξε από τη συνάντηση, τα οποία θα αξιοποιήσει κατά τη σύνταξη της ετήσιας αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο. Σκοπός των αναφορών αυτών είναι, όπως τόνισε, να διατηρούν το Κυπριακό πρόβλημα ψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές του.