Ομιλία της Δημάρχου Κερύνειας στις Αντικατοχικές της Επαρχίας Κερύνειας 22.7.2020

46 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την αποφράδα εκείνη μέρα που η μπότα του Τούρκου εισβολέα πάτησε τα άγια χώματα της μικρής μας πατρίδας.

Όταν κατέλαβε το 37% των εδαφών μας.

Που λεηλάτησε, βίασε, τρομοκράτησε, βασάνισε, δολοφόνησε, εκδίωξε 200000 άμαχο πληθυσμό από τις πατρογονικές του εστίες με τη ισχύς των όπλων. Εποίκισε τις κατεχόμενες περιοχές.

Αλλοιώνει τον ελληνικό και χριστιανικό χαρακτήρα των κατεχόμενων εδαφών μας.

Εγκαταλείπουν και καταστρέφουν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία.

Ολόκληρη η περιοχή που βρίσκεται σήμερα υπό τουρκική κατοχή υπέστη και υφίσταται αλλοίωση. Δημογραφική, τοπωνυμική, φυσιογνωμική, πολιτισμική και θρησκευτική. Με τελικό στόχο βέβαια  να επιβάλει η Τουρκία την αποξένωση των κατεχομένων από τους εκδιωχθέντες νόμιμους κατοίκους της, επιτυγχάνοντας έτσι την ολοκληρωτική τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας.

Δεν πρέπει πλέον να τρέφουμε αυταπάτες.

Ας ξυπνήσουμε επιτέλους.

Λαός και Ηγεσία.

Η Τουρκία επιδιώκει να καταστήσει την Κύπρο τουρκικό προτεκτοράτο.

Να είναι κυρίαρχος στο βορρά και επικυρίαρχος στο νότο με πλήρη έλεγχο του φυσικού μας χώρου και πλούτου.

Οι επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας δεν σταματούν όμως εδώ.

Διεκδικεί τον υποθαλάσσιο μας πλούτο και προχωρεί σε παράνομες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο, απειλεί τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων, που ρυθμίζουν το παγκόσμιο σκηνικό και τις τύχες των λαών, που ευνοούν και στηρίζουν το διχασμό και τη διαίρεση της μικρής μας πατρίδας, ενάντια σε κάθε αρχή δικαίου και νομιμότητας.

Είναι αυτές οι ίδιες δυνάμεις που συνέβαλαν στη σύνταξη και υπέγραψαν τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τους Διεθνείς Νόμους και Κανόνες Ηθικής και τόσους άλλους Διεθνείς Νόμους, Κανόνες, Συμφωνίες και Συμβάσεις για τα ανθρώπινα Δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τις οποίες στη δική μας περίπτωση απλώς αγνοούν.

Ο Ερτογάν  θέλει να καταστήσει ευατόν  ηγέτη του ισλαμικού κόσμου και περιφερειακό χαλίφη. Ενδεικτικό τον προθέσεων του και η πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ας πάψουμε λοιπόν να πιστεύομε ότι με το να κατευνάζουμε την Τουρκία ότι θα επέλθει σωστή και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Αν άντεξε η Ζυρίχη 3 χρόνια, αλήθεια πόσο θα αντέξει μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με τις γνωστές της διαιρετικές πρόνοιες και φιλοσοφία και με μια Τουρκία να καραδοκεί;

Όσο υποχωρούμε στις επιβουλές των Τούρκων τόσο περισσότερο ξεθαρρεύουν. Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση στην Κύπρο αποτελεί προσβολή του Διεθνούς Δικαίου και συνεχή απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Δεν τρέφουμε όμως αυταπάτες ότι μόνο με την επίκληση του Δικαίου ότι θα κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των Κερυνειωτών και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ας μην περιμένουμε όμως από άλλους να μας σώσουν και να μας δικαιώσουν.

Εμείς.

Εμείς πρέπει να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Με τις δικές μας δυνάμεις.

Πρώτα, με το να απεγκλωβιστούμε επιτέλους από συνταγματικά μοντέλα και πλαίσια τα οποία ούτε θα αποκαταστήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών ούτε θα παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Να ενισχύσουμε την Άμυνα μας. Δεν νοείται σε ένα νησί ημικατεχόμενο, σε μια ταραχώδη περιοχή και με ένα τέτοιο κακοποιό γείτονα όπως την Τουρκία να μην έχουμε αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις.

Ας εκμεταλλευτούμε όλα τα εργαλεία που μας παρέχονται. Ας δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες που πρέπει. Η Πολιτεία να εκπονήσει πολιτικές στην διεθνή διπλωματική σκηνή, με την σύναψη συμμαχιών και συνεργασιών, εκμεταλλευόμενη την φυσικό πλούτο μας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης και την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε., για να κάμψουμε την Τουρκική αδιαλλαξία και να εξισορροπήσουμε το ανισοζύγιο δυνάμεων.

Ας είμαστε λοιπόν επιτέλους προμηθείς όχι επιμηθείς.

Εμείς ως Κερυνειώτες παραμένουμε όρθιοι. Πιστοί στον Αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή.

Θα μεταλαμπαδεύουμε την Κερύνεια στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Θα διατηρήσουμε την συλλογική μνήμη του λαού μας ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Δεν θα αφήσουμε την Κερύνεια να ξεχαστεί. Ούτε τον Καραβά, ούτε την Λάπηθο. Ούτε τα χωρία της Επαρχίας μας. Το Καράκουμι, τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Επίκτητο, την Θέρμια, το Καζάφανι, την Κλεπίνη, την Καλογραία, το Πέλλαπαϊς, το Κάρμι και το Τριμίθι.

Οι Κερυνειώτες απαιτούν από το Κράτος  όπως όταν συζητούν για το Κυπριακό να έχουν ως προμετωπίδα των θέσεων τους τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Να γίνουν  σεβαστές  και να εφαρμοστούν πλήρως τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αρχές και ελευθερίες των νόμιμων πολιτών αυτού του τόπου

Εμείς οι Κερυνειώτες ζητούμε να επιστρέψουμε πίσω στη γη των πατέρων μας, στη γη που μας ανήκει, στη γη που δεν πουλούμε, δε  ξεπουλούμε, δε χαρίζουμε. Δεν παζαρεύουμε τα σπίτια και τους τόπους μας και ούτε κανείς νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται τα αναφαίρετα δικαιώματα που μας κατοχυρώνουν οι Διεθνείς Συνθήκες και Συμφωνίες.

Δε μιλούμε και δε δεχόμαστε να μιλούμε για χαμένες Πατρίδες. Μιλούμε μόνο για ανένδοτο αγώνα για επιστροφή στα σπίτια και στις περιουσίες μας, για πραγματική απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής. Και όχι την νομιμοποίηση τους.

Έχουμε εξάλλου υποχρέωση στους ηρωικούς νεκρούς μας που θυσιάστηκαν για να υπερασπισθούν την Ελευθερία της Πατρίδας μας και που σήμερα τιμούμε, στους αγνοούμενους μας και στις ιστορικές παρακαταθήκες της πόλης μας, να αγωνισθούμε για να γυρίσουμε ξανά στην κατεχόμενη πόλη και Επαρχία μας

κ. Πρόεδρε

Μέχρι να έρθει η ευλογημένη εκείνη ώρα της επιστροφής, εμείς οι εκτοπισμένοι της Κερύνειας ζητούμε από εσάς να ενσκύψετε στα προβλήματα των προσφύγων, να τα θεωρήσετε προτεραιότητα  και να επιλύσετε τα οικονομικά, ανθρωπιστικά και κοινωνικά  προβλήματα που ταλανίζουν τον προσφυγικό κόσμο της Κύπρου εδώ και 46 χρόνια.

Ζητούμε από εσάς, πολιτικές που εξαγγέλθηκαν για τους πρόσφυγες και δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα, να προχωρήσει  άμεσα η υλοποίηση τους, γεγονός που θα επιτρέψει την αξιοπρεπή διαβίωση εμάς των εκτοπισμένων και δε  θα οδηγεί συνεκτοπισμένους μας να ξεπουλούμν τη γη τους για ένα πινάκιο φακής.

Να μη θεωρούνται τα προσφυγικά προβλήματα από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις ότι είναι ήσσονος σημασίας και να περιθωριοποιούνται και να επισκιάζονται κάθε φορά που το Κράτος έχει να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα και νέες προκλήσεις.

Δημιουργήθηκε ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών χωρίς να έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα του, ακούσθηκαν μέτρα όπως η πώληση του Συντελεστή Δόμησης των περιουσιών στα κατεχόμενα με βάση την αξία της ιδιοκτησίας, η επανεξέταση των περιπτώσεων  κατοχής Τ/Κ περιουσιών ή άλλων περιουσιών από μη πρόσφυγες ή δικαιούχους και η επανακατανομή  τους, η παροχή όλων των δικαιωμάτων στους  εκ Μητρογονίας Πρόσφυγες είναι μόνο μερικά από τα εξαγγελθέντα και μη υλοποιηθέντα, μερικώς ή πλήρως, μέχρι σήμερα μέτρα.

Μέγιστης επίσης σημασίας για μας είναι και η οικονομική ενίσχυση και η ορθολογιστική στελέχωση των Κατεχόμενων Δήμων, Κοινοτήτων και  Σωματείων για να μπορούμε να λειτουργούμε αποτελεσματικά και να παράγουμε έργο, ιδιαίτερα στον τομέα της προβολής και της διαφώτισης, για το  Εθνικό μας πρόβλημα. Οι Κατεχόμενοι Δήμοι θα έπρεπε να αποτελούν το κύριο μέσο ενημέρωσης των Κέντρων λήψης αποφάσεων, τα οποία επί  καθημερινής βάσης θα έπρεπε να υπενθυμίζουμε για  το εθνικό μας θέμα και την υποχρέωση τους να συμβάλουν σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Εμείς οι Κερυνειώτες δεν πτοούμαστε, δε λιποψυχούμε, δεν ενδίδουμε στις κακουχίες και τις δυσκολίες.

Είμαστε λίγοι αλλά είμαστε Κερυνειώτες. Κληρονόμοι μιας πόλης με βαθιά ιστορία και προσφορά στους εθνικούς αγώνες.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν στον ίδιο δρόμο.

.

Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες

Καλό αγώνα και καλή λευτεριά