Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Διαλεξη με θέμα «Οι νέοι της Κερύνειας δεν ξεχνούν και διεκδικούν»

11/05/2014

Οι νέοι της Κερύνειας δεν ξεχνούν και διεκδικούν

Με αθρόα προσέλευση από το κοινό και ειδικότερα τους νέους της Επαρχίας Κερύνειας, στις 11 Μαρτίου 2014, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Κερύνειας, διοργάνωσε διάλεξη με θέμα τα δικαιώματα των προσφύγων νέων, το οποίο φιλοξενήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας των Δήμων Καραβά και Λαπήθου και χορηγός ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.

Στόχος της διάλεξης ήταν να αναδειχθεί ότι οι νέοι της επαρχίας Κερύνειας δεν ξεχνούν τα κατεχόμενα εδάφη από τα οποία κατάγονται οι γονιοί τους και πώς αγωνίζονται συλλογικά για την απελευθέρωση και επιστροφή τους με πλήρως κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα καθώς επίσης να ενημερωθούν για τα δικαιώματα που προκύπτουν από την εν λόγω ιδιότητα τους.

Εκ μέρους των οργανωτών απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Κερύνειας, κα. Χλόη Μαύρου Γεωργιάδου. Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης και η Πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, κα. Μαρκέλλα Ισαΐα-Τσιάκκα.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν η κα. Σκεύη Κουκουμά, Βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Ανδρέας Λοίζου, Διοικητικός Λειτουργός της Υπηρεσίας Μέριμνας του Υπουργείου Εσωτερικών, η κα. Λουκία Ευσταθίου, Αν. Λειτουργός του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και ο κ. Σίμος Αγγελίδης, Νομικός. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Κερύνειας και δικηγόρος, κ. Νικόλας Κωνσταντινίδης.

Οι εισηγητές ανέπτυξαν τις θέσεις τους ο καθένας από πλευράς του γνωστικού τους αντικειμένου, δίνοντας μια σφαιρική και πολυδιάστατη εικόνα για τα δικαιώματα των νέων Κερυνειωτών. Ειδικότερα, η κα. Κουκουμά παρουσίασε τις θέσεις της αρμόδιας επιτροπής του νομοθετικού σώματος και συζητήθηκαν οι ελλείψεις των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών έναντι του προσφυγικού κόσμου και δη των νέων. Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Μέριμνας και του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ανέλυσαν λεπτομερώς τα δικαιώματα των προσφύγων και των απόγονων τους βάση της υφιστάμενης επιδοματικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ενημερώνοντας τους νέους της Επαρχίας Κερύνειας για τις ευκαιρίες που παρέχονται για στήριξη τους. Ο κ. Αγγελίδης ανέπτυξε την νομική διάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσφύγων και των νέων με καταγωγή τις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο απεμπόλησης των περιουσιακών δικαιωμάτων του Κυπριακού Ελληνισμού μέσω της ούτω καλούμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων. Επισήμανε επίσης την ανάγκη διασφάλισης των περιουσιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών μέσω από μια λύση του Κυπριακού προβλήματος, κάτι το οποίο μόνο με τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο μπορεί να επιτευχθεί.

Ακολούθησε ζωηρή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων και των εισηγητών με σκοπό την εξεύρεση των βέλτιστων τρόπων για διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και ιδιαίτερα των νέων με καταγωγή τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, τόσο μέσα από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων όσο και μέσα από μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

 

Νικόλας Κωνσταντινίδης

Μέλος Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Κερύνειας

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
11/05/2014

Διοργανωτής

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
11/05/2014

Διοργανωτής