Εορτασμός 197η Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων – Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Ο Δήμος Κερύνειας συμμετείχε φέτος στους εορτασμούς του Δήμου Μεσολογγίου για την ηρωική έξοδο των Μεσολογγιτών που έγινε στις 10 Απριλίου 1826 , ως προσκεκλημένος από τον αδελφοποιημένο Δήμο Μεσολογγίου.

Τον Δήμο μας εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαφώτισης κύριος  Ιωσήφ Βιολάρης από την Παρασκευή 8 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 10 Απριλίου 2023.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Δήμος Μεσολογγίου τίμησε τον ήρωα φιλέλληνα Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ σε εκδήλωση στην παρουσία του πρέσβη της Ελβετίας ως τιμώμενη χώρα προέλευσης του Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ.

Το Σάββατο 9  Απριλίου στις 10 πμ. ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κύριος Κώστας Λύρος  δέχθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο της Πόλης τις αντιπροσωπίες των φιλοξενούμενων Δήμων. Ακολούθως οι φιλοξενούμενοι μαζί με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου μετέβησαν στον Τύμβο των ηρώων όπου ο κύριος Βιολάρης και οι άλλοι φιλοξενούμενοι Δήμοι κατάθεσαν στεφάνι στο Ηρώο των Κυπρίων Πεσόντων κατά την ηρωική έξοδο καθώς και στο Ηρώο πεσόντων Μεσολογγιτών.

Το βράδυ του Σαββάτου στο Τύμβο των πεσόντων έγινε μεγάλη εκδήλωση προς τιμή των πεσόντων, με παρέλαση και αναπαράσταση της εξόδου.

Την Κυριακή 10 Απριλίου έγινε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου στην παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά ως εκπρόσωπου της  Ελληνικής  Κυβέρνησης ,του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κύριου Νεκτάριου Φαρμάκη, του εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων βουλευτή κυρίου Μάριου Σαλμά, του  κύριου Κωνσταντίνου Φλώρου, Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Βουλευτών, Πρέσβεων ξένων κρατών, εκπροσώπων κομμάτων ,εκπροσώπων  Δήμων κ.α.

Της Δοξολογίας  προέστη ο Μητροπολίτης Δημήτριάδος και Αλμυρού κ.κ Ιγνάτιος.

Ακολούθως σε πομπή μαζί με την εικόνα της  Εξόδου έγινε πορεία στον Τύμβο των Ηρώων  όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, βράβευση των αθλητών του 75ου Δρόμου θυσίας και πανηγυρικό πρόγραμμα με ομιλίες από τον Δήμαρχο της Ιεράς πόλης, την Πρόεδρο της Ελληνικής  Δημοκρατίας, τον υφυπουργό Άμυνας και τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων.  Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην φωτογραφία  ο κύριος Βιολάρης ανταλλάσει αναμνηστικά δώρα με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κύριο Κώστα Λύρο.