ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΣΝ – ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2017

Ομιλία της Δημάρχου Ρίτας Ελισσαίου Κωμοδίκη στη Συνεστίαση του Πάσχα των Κερυνειωτών στις 23 Απριλίου 2017, στο Δημαρχείο Κερύνειας.

Κατ’ αρχή θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά με Υγεία και Ευτυχία, σε σας και σε όλη την οικογένεια σας.

Είθε να μας αξιώσει ο Θεός, πολύ σύντομα, να γιορτάζουμε το Πάσχα στα σπίτια μας, στην πόλη μας, στην Κερύνεια μας. Σε μια Κερύνεια πραγματικά ελεύθερη, ειρηνική και δημοκρατική, όπου θα μπορούμε να ζούμε με ασφάλεια, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εποίκους, χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές. Να ζούμε στην πόλη μας που μας ανήκει,  που ανήκει σε μας και στα παιδιά μας.

Όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί νόμοι μας κατοχυρώνουν τα δικαιώματα μας αρκεί και μείς, με κάθε ευκαιρία να τα διεκδικούμε, να μη τα απεμπολούμε. Αν εμείς οι ίδιοι  ξεχάσουμε και ξεγράψουμε τον τόπο και τα δικαιώματα μας, τότε το ίδιο  θα πράξουν και όλοι οι άλλοι. Γιατί να ενδιαφερθούν εκείνοι για μας αν ίδιοι δεν ενδιαφερόμαστε; Γι’ αυτό και εμείς, ο καθένας από εμάς, από όποια θέση και αν κατέχει και όπου και αν βρίσκεται,  με όποια ευκαιρία του δίνεται  να δείχνει ότι δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, αλλά αγώνας πολυμέτωπος για δικαίωση και επιστροφή.

Μέχρι την ευλογημένη αυτή ώρα της επιστροφής το Δημαρχείο Κερύνειας θα συνεχίσει να διοργανώνει εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, για να μας κρατά όλους ενωμένους. Για να μας δίνεται η ευκαιρία να συναντιόμαστε. Να τα λέμε, να αναπολούμε τα παλιά, να θυμόμαστε τις όμορφες μέρες που περνούσαμε στην πόλη μας και να κρατούμε, με αυτό τον τρόπο, άσβεστη τη μνήμη της πόλης μας στις δικές μας καρδιές, αλλά και στις καρδιές των παιδιών μας που δεν ευτύχησαν  να ζήσουν,  να μεγαλώσουν, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν, όπως αγαπήσαμε και αγαπούμε εμείς τη θαλασσοφίλητη  και πανέμορφη πόλη μας.

Είναι όμως και μια ευκαιρία για μας, τις Δημοτικές Αρχές για να σας ενημερώνουμε για τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τους στόχους, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του δήμου και των δημοτών του.

Η πρώτη μας προφανώς προτεραιότητα είναι το Εθνικό μας θέμα.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, από την πρώτη του κιόλας συνεδρίαση συμφώνησε ότι η λύση του κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει την επιστροφή όλων των Κερυνειωτών  στα σπίτια και τις περιουσίες τους, σε συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, χωρίς εποίκους, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις.

Για το εθνικό μας θέμα είχαμε συνάντηση με τον διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, στον οποίο εκθέσαμε τις θέσεις μας στο κυπριακό και παράλληλα ενημερωθήκαμε για την πορεία των εξελίξεων των συνομιλιών. Για τις θέσεις μας στο κυπριακό είχαμε επίσης συνάντηση και ενημερώσαμε  τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών και συνάντηση με τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο από τους οποίους ζητήσαμε να υποβοηθηθούμε για τον προγραμματισμό και την οργάνωση σειράς συναντήσεων με ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, αλλά και με αξιωματούχους που κατέχουν θέσεις κλειδιά σε άλλες χώρες. Οι συναντήσεις μας με αξιωματούχους στην Κύπρο και στο εξωτερικό θα είναι συνεχείς.

Για να καταστεί πιο δυνατή η φωνή μας, αλλά και να δείξουμε την ενότητα μεταξύ των Κερυνειωτών οι τρείς Δήμαρχοι και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων καταβάλλουν προσπάθειες για επαναδραστηριοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Κερύνειας στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι, οι Κοινότητες, τα Σωματεία και οι Οργανώσεις της Επαρχίας Κερύνειας, με τους οποίους θα συνεργασθούμε για μια κοινή γραμμή στο εθνικό μας πρόβλημα, αλλά και για την συνδιοργάνωση κοινών εκδηλώσεων.  Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι εν τη ενώσει η ισχύς.

Η επόμενη μεγάλη εκδήλωση την οποία ευελπιστούμε να συνδιοργανώσουμε με την Συντονιστική Επιτροπή είναι οι αντικατοχικές  εκδηλώσεις στις οποίες πρέπει να δηλώσουμε όλοι παρόντες για να δώσουμε τα σωστά μηνύματα. Πρέπει να δώσουμε σε όλους το μήνυμα ότι εμείς οι Κερυνειώτες δεν ξεχνούμε, θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να επιστρέψουμε εμείς και τα παιδιά μας στο τόπο που μας γέννησε, στα σπίτια και τις περιουσίες μας.

Παράλληλα θα συνεχίσει να είναι στενή η συνεργασία μας με τη Σχολική Εφορεία, το Λαογραφικό Όμιλο και όλα τα οργανωμένα σύνολα, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δώσουμε στις σχέσεις μας με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας και τους νέους μας, αφού οι νέοι μας θα είναι οι συνεχιστές του έργου και του αγώνα που διεξάγουμε για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, στα σπίτια και τις περιουσίες μας.

 

Κερυνειώτες και Κερυνειώτισσες,
Φίλες και φίλοι

Δεν θα μακρυγορήσω περισσότερο, γιατί σήμερα είναι μέρα χαράς και διασκέδασης και όχι μέρα για μακροσκελείς λόγους. Εξάλλου  προγραμματίζουμε την οργάνωση  πανδημοτικών συναντήσεων σε όλες τις πόλεις τον ερχόμενο φθινόπωρο, όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε με τους δημότες της Κερύνειας εκτενέστερα.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω, θερμά, όλους όσους εργάσθηκαν για την οργάνωση της φετινής εκδήλωσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο και την Πρόεδρο της Επιτροπής Εκδηλώσεων Αντιδήμαρχο Κα Μαρία Κουρούγιαννη, την Πρόεδρο και τα μέλη του  Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας που είναι και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, τη Δημοτική Γραμματέα κα Ειρήνη Κοκότη και τη Δημοτική Γραφέα κα Αλεξία Χρυσοχού που ανέλαβαν τον προγραμματισμό και την οργάνωση της εκδήλωσης και τέλος το παιδικό χορευτικό συγκρότημα η Βράκα.

Πάνω από όλους βέβαια ευχαριστούμε όλους εσάς που συμμετέχετε στην εκδήλωση και μας επιβεβαιώνετε με την παρουσίας σας  ότι για σας έχει αξία το συναπάντημα των Κερυνειωτών και έτσι μας ενθαρρύνετε να συνεχίσουμε αυτό το θεσμό που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα.

Σας ευχαριστώ

 

Καλώ το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να προσέλθει για να παραδώσουμε μαζί  τις τιμητικές πλακέτες, με τη σειρά που θα καλούνται:
Μαρία Μουστάκα Κουρούγιαννη,   Αντιδήμαρχος του Δήμου Κερύνειας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδηλώσεων του Δήμου.
Βιολάρης Άκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαφώτισης
Βράχα Χριστοφορίδου Έλενα, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Ευημερίας
Κουμίδης Απόλλωνας, Πρόεδρος της Επιτροπής Έκδοσης του περιοδικού του Δήμου
Λαφαζάνης Θεόδωρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ιστοσελίδας και Κοινωνικής  Δικτύωσης
Πάρπας Πανίκος, Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του Δήμου
Σταυρίδου Γερούδη Αίμιλη, Πρόεδρος της Επιτροπής Μαθητικού Διαγωνισμού
Σχίζας Άκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Συμπλήρωσης και Επικαιροποίησης του Μητρώου των Δημοτών της Κερύνειας.

Από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές της πόλης μας έγιναν πολλά κράτησαν το Δήμο ζωντανό και τον ανέπτυξαν. Το αναγνωρίζουμε, τους ευχαριστούμε γι’ αυτό και τους τιμούμε σήμερα, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ημερομηνία 4 Απριλίου 2017.  Καλώ το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο να προσέλθει για την παραλαβή της πλακέτας
Γλαύκος Καριόλου, Δήμαρχος
Γιώργος Σιδεράς, Αντιδήμαρχος
Θεσσαλία Αμαξάρη Δήμου
Γιώργος Θεοφίλου
Μαρία Μουστάκα Κουρούγιαννη
Κωστάκης Μιτσίδης
Έλενα Βράχα Χριστοφορίδου
Μάριος Χαραλαμπίδης
Χλόη Μαύρου Γεωργιάδου