ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ

Με βαθύτατη θλίψη ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα ο θάνατος του ιδρυτή και επίτιμου προέδρουτου Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας δόκτορα Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ήδη από τα νεανικά του χρόνια είχε δείξει τις ανησυχίες του για το μέλλον της Κύπρου, αφού κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε διατελέσει πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια συμμετείχε ενεργά στον αγώνα της ΕΟΚΑ την περίοδο 1955-1959, διαφώνησε με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και αντιστάθηκε με δικές τους ομάδες στην τουρκική ανταρσία το 1963-1964. Τέλος, αντιστάθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και δέχθηκε δολοφονική επίθεση από μέλη της ΕΟΚΑ Β’ στις 30 Αυγούστου του ίδιου έτους κατά την οποία σκοτώθηκε ο Δώρος Λοΐζου.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης ως πολιτικός διέθετε δεινή ρητορική ικανότητα και επαναστατικό ζήλο, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα προσιτός στον λαό. Είχε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με αντιαποικιακά κινήματα στο εξωτερικό και η πολιτική του αντίληψη περιλάμβανε την σύζευξη της εθνικής συνείδησης με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ως Δήμος Κερύνειας εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βάσου Λυσσαρίδη και στην ΕΔΕΚ.