ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ, ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ, ΛΑΠΗΘΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΑ
ΕΝΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ  «Η ΛΑΠΗΘΟΣ» ΚΑΙ «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ»
ΟΜΙΛΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Αντικατοχικές εκδηλώσεις επαρχίας Κερύνειας
Ιούλιος 2017

Οι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, τα Προσφυγικά Σωματεία «H Λάπηθος», «Ο Καραβάς» και ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας διοργάνωσαν και φέτος την καθιερωμένη Εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα,  για την 43η επέτειο της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας από τους Τούρκους εισβολείς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 στο Τύμβο της Μακεδονίτισσα και σ’ αυτή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Προσφυγικών Σωματείων και άλλων οργανώσεων και σύνδεσμοι πολεμιστών του 1974. Η παρουσία του προσφυγικού κόσμου της επαρχίας Κερύνειας ήταν αθρόα και συγκινητική, δίνοντας το μήνυμα της συστράτευσης στον κοινό αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή.

Το άναμμα φλόγας στη μνήμη των ηρώων και πεσόντων της εισβολής σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης. Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, Μέλη των Συστημάτων Ναυτοπροσκόπων της Επαρχίας Κερύνειας, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι των Κοινοτήτων και Σωματείων της Επαρχίας, κρατώντας αναμμένες δάδες, πανό και λάβαρα έλαβαν μέρος σε συμβολική πορεία από το Μνημείο Ηρώων του Δήμου Κερύνειας που βρίσκεται 500 μέτρα βόρεια από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας μέχρι τον χώρο του Τύμβου, όπου ακολούθησε το άναμμα φλόγας. Μια συμβολική ενέργεια τιμής και δόξας για όλους όσους έπεσαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο, ομιλία από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ομιλία εκ μέρους των διοργανωτών από τη Δήμαρχο Κερύνειας κ. Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη και χαιρετισμός εκ μέρους των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά από τον Μάριο Μούγη, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκπροσώπους κομμάτων, του Στρατού, της Αστυνομίας, Δήμους, Κοινότητες και Σωματεία, καθώς επίσης ανάγνωση ψηφίσματος από την Πρόεδρο του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας κ. Ελένη Κολιού, το οποίο εγκρίθηκε και επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, η απόδοση τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας αποτελεί οφειλόμενο χρέος το οποίο πρέπει όλοι μας να διαφυλάττουμε με πίστη, επιμονή και εγκαρτέρηση, μέχρι την τελική δικαίωση και την ελευθερία της πατρίδας μας.

Την Κυριακή 23 Ιουλίου διοργανώθηκε μνημόσυνο εις μνήμη των πεσόντων της εισβολής και των αποθανόντων στην προσφυγιά κατοίκων της επαρχίας Κερύνειας. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό  Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη με ομιλητή τον Δήμαρχο Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμο Κότσαπα.

Την περίοδο 25 και 26 Ιουλίου, αντιπροσωπεία των διοργανωτών με επικεφαλείς τους Δημάρχους, επέδωσε ψηφίσματα στις πρεσβείες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Πρέσβη της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Για άλλη μια φορά τονίστηκε σε όλες τις συναντήσεις ότι, στη δύσκολη πορεία του Εθνικού μας θέματος, παραμένει αταλάντευτη η θέση των Κερυνειωτών για απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες κάτω από συνθήκες ασφάλειας, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς εγγυήσεις καθώς επίσης για συνεχή διεκδίκηση των δικαίων και δικαιωμάτων μας στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών που ισχύουν σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Η ευόδωση της προσπάθειας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Εθνικό μας θέμα πρέπει να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου, για να μπορεί η λύση να έχει προοπτικές ειρήνης, ευημερίας, προόδου και να αντέξει στο χρόνο.