ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Εμείς οι Κερυνειώτες διακατεχόμαστε από έντονη ανησυχία και βαθιά αγωνία για τις εξελίξεις που παρακολουθούμε να συμβαίνουν, καθημερινά, στο Εθνικό μας ζήτημα, ένα θέμα που μας αφορά άμεσα, αφορά  το παρόν και το μέλλον, το δικό μας, των παιδιών μας και των επερχόμενων γενεών.

Ενόψει της επικείμενης νέας συνάντησης που θα έχετε στη Γενεύη, εμείς οι Κερυνειώτες, πρόσφυγες, εδώ και 43 χρόνια, στον ίδιο μας τον τόπο θέλουμε, για ακόμη μία φορά, να σας υπενθυμίσουμε ότι είμαστε εδώ, είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε να διεκδικήσετε και να υποστηρίξετε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των Κερυνειωτών, χωρίς διακρίσεις και χωρίς τη δημιουργία έντονων συναισθημάτων πικρίας και άμετρης απογοήτευσης σε μας τους Κερυνειώτες.

Εμείς οι Κερυνειώτες θέλουμε να επιστρέψουμε ΟΛΟΙ πίσω στα σπίτια και τις περιουσίες μας, χωρίς περιοριστικά κριτήρια, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις. Θέλουμε να επιστρέψουμε  πίσω στη γη που κληρονομήσαμε από τους γονιούς και τους προγόνους μας. Αυτή τη γη θέλουμε και μόνο εμείς έχουμε το δικαίωμα να κληροδοτήσουμε  στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας. Αυτή τη γη δεν τη μεταβιβάζουμε  και δεν τη χαρίζουμε σε ξένους.

Θεωρούμε ότι τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας, ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τόσοι άλλοι Διεθνείς Κανόνες και Κανονισμοί, που προασπίζονται ανεπιφύλακτα και αδιάκριτα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Αρχές της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας, της Ισότητας  δίνουν την ευκαιρία στη δική μας πλευρά να τα διεκδικήσει και να απαιτήσει τον απόλυτο σεβασμό και την εφαρμογή τους και στη δική μας περίπτωση. Πρέπει να πείσουμε τα Κράτη Μέλη των Διεθνών Οργανισμών που τις υπέγραψαν ότι οφείλουν να τιμήσουν την υπογραφή τους και να προασπισθούν τα δικαιώματα μας, όπως θα υπερασπίζονταν τα δικά τους δικαιώματα, αν αυτή η αδικία, η εισβολή και η κατοχή γινόταν σε βάρος της δικής τους χώρας.

Εμείς οι Κερυνειώτες ζούμε, αναπνέουμε και στωικά περιμένουμε να έρθει η πολυπόθητη μέρα της επιστροφής στον τόπο μας και στις πατρογονικές μας εστίες.  Νοιώθουμε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη και την υποχρέωση να σας  μεταφέρουμε αυτές τις σκέψεις και αυτά τα συναισθήματα μας και  να σας παρακαλέσουμε θερμά, να τα έχετε κατά νου στις επικείμενες δύσκολες μέρες και ώρες που έρχονται.

Ευχόμαστε αντοχή και δύναμη  και κάθε επιτυχία στις προσπάθειες που καταβάλλετε για μια δίκαιη λύση του εθνικού μας προβλήματος, δίκαιη για όλους και για όλους τους Κερυνειώτες.

 

Δήμος Κερύνειας

 

Κοιν:
Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων
Προέδρους Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
Ελληνοκύπριο Διαπραγματευτή