Ανακοίνωση Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων για καταδίκη του ψευδοκράτους

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, δημοκρατικά και συνταγματικά εκλελεγμένη από, και εκπροσωπώντας τον εκτοπισμένο πληθυσμό της Κύπρου, καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή σχεδόν του 37% του κυπριακού εδάφους από περισσότερο από 40,000 τουρκικά στρατεύματα καθώς και τη μεθοδευμένη προσπάθεια αλλοίωσης του τουρκοκυπριακού πληθυσμού μέσω του εποικισμού.

Η Επιτροπή, τονίζοντας τα Ψηφίσματα 541 του 1983 και 550 του 1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τα οποία η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την παράνομη αποσχιστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους, αξιώνει την τάχιστη απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και παράνομων εποίκων από το κυπριακό έδαφος και την αποκατάσταση της εδαφικής και κρατικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη της την επικράτεια και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, σύμφωνα με τους νόμους και το διεθνές δίκαιο.

Το μόρφωμα που παράνομα εγκαθίδρυσε στα κατεχόμενα η Τουρκία καταστρέφει συστηματικά την πολιτιστική μας κληρονομιά, στερεί βασικά αγαθά από τους εγκλωβισμένους μας, παραβιάζει θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα και προσβάλλει την αξιοπρέπεια του κάθε Κύπριου και Ευρωπαίου πολίτη.

Ζητούμε επιτακτικά από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του τόπου την εντατικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού, αφού μόνο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση θα βάλει τέλος στην αδικία και την υποτίμηση που βιώνει ο προσφυγικός κόσμος εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Η ισότιμη κατανομή των βαρών είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει επιτέλους να ληφθεί σοβαρά υπόψη, και να μην γίνεται απλά προεκλογικό σύνθημα. Οι πρόσφυγες θέλουν να δουν επιτέλους έργα και τερματισμό προκλητικών σκανδάλων, όπως συμβαίνει με τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών.

Εκ μέρους της ολότητας του προσφυγικού κόσμου, εκφράζουμε τη στήριξή μας στον αγώνα για μια ειρηνική και ελεύθερη Κύπρο, μια Κύπρο ανάπτυξης και ευημερίας, με σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, που να χαρακτηρίζεται από ομόνοια μεταξύ μας και απαλλαγμένη από σκάνδαλα, προκλήσεις και συμφεροντολογικές προσεγγίσεις. Υπενθυμίζουμε ότι το βάρος της συνέχισης της διεκδίκησης των δικαίων και δικαιωμάτων των εκτοπισμένων πέφτει κατά κύριο λόγο στους ώμους του προσφυγικού κόσμου.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017