Ανακοίνωση Δήμου Κερύνειας 10.09.21 – Γυμνάσιο Κερύνειας

Αυτές τις μέρες αναπολούμε τα σχολεία της Κερύνειας και ιδιαίτερα το Γυμνάσιο της πόλης μας, το οποίο ιδρύθηκε το 1918 ως διτάξια Ανωτέρα Σχολή και σταδιακά απέκτησε περισσότερες τάξεις μέχρι το 1942 όταν συμπληρώθηκε ως εξατάξιο κλασικό γυμνάσιο. Το Γυμνάσιο Κερύνειας κατείχε κεντρική θέση στις διάφορες δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα στην πόλη, καθώς συμμετείχε μεταξύ άλλων στις εορτές του Κατακλυσμού και των Ανθεστηρίων ενώ οργάνωνε μαθητικά συσσίτια για τους άπορους μαθητές. Παράλληλα, ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Κερύνειας που ιδρύθηκε το 1943, πραγματοποιούσε διαλέξεις πνευματικού και εθνικού περιεχομένου, αθλητικές εκδηλώσεις και εκδρομές στην κυπριακή ύπαιθρο.

Η προσφορά του Γυμνασίου στην μέση εκπαίδευση της πόλης και επαρχίας μας, καθώς και η έντονη πολιτιστική και κοινωνική του δραστηριότητα είναι αναμφισβήτητα. Παραθέτουμε μόνο ένα απόσπασμα από τον Τύπο, γραμμένο στην εφημερίδα Ελευθερία στις 26 Μαρτίου 1944 από τον δημοσιογράφο Γλαύκο Σ. Χρίστη:

«Με την ευκαιρία της 25η του Μάρτη το Γυμνάσιο Κερύνιας άρχισε πανηγυρικά το περασμένο Σάββατο την διδασκαλία της Αντιγόνης του Σοφοκλέους στην αίθουσα του κ. Κατσελλή. Η πρώτη ευχάριστη εντύπωση από την παράσταση αυτή είναι η διαπίστωση μιας ευσυνείδητης και καρπερής δουλειάς που γίνεται στο σχολείο τούτο πάνω στο ζήτημα της κατανόησης του αρχαίου κόσμου και της σύλληψης του πνεύματος της αρχαίας τραγωδίας. […] Η κατάκτηση τούτη τιμά δασκάλους και μαθητές και στέκεται σαν ένα αξιοπρόσεκτο παράδειγμα […]».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Γυμνάσιο Κερύνειας διέθετε μια ιδιαίτερα σημαντική δανειστική βιβλιοθήκη από την οποία οι μαθητές είχαν την δυνατότητα επιμόρφωσης και διεύρυνσης των οριζόντων τους σε θέματα αρχαιοελληνικής γραμματείας αλλά και νεότερης λογοτεχνίας.

Πέραν από τη δανειστική βιβλιοθήκη το Γυμνάσιο Κερύνειας διέθετε και ένα άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο φυσικής και χημείας, ίσως ένα από τα καλύτερα Παγκυπρίως, η δημιουργία του οποίου οφείλεται αποκλειστικά σε ένα από τους πλέον αξιόλογους καθηγητές που πέρασαν ποτέ από το Γυμνάσιο της πόλης μας, τον αείμνηστο Χρίστο Μουρούζη.

Τόσο η ιστορία των σχολείων μας όσο και τα ίδια τα κτήρια στέκουν εκεί όρθια και καρτερικά μέχρι την ημέρα που θα ξαναλειτουργήσουν σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, χωρίς τουρκικά
στρατεύματα, εποίκους και εγγυήσεις. Περιμένουν μέχρι την επιστροφή, για να διδάξουν στις νέες γενιές Κυπρίων τον ελληνικό και χριστιανικό χαρακτήρα της πόλης μας.