Αναβίωση των εθίμων του Κατακλυσμού της πόλης και της Επαρχίας Κερύνειας στο γραφικό λιμανάκι στο Ζύγι

Αναβίωση των εθίμων του Κατακλυσμού της πόλης και της Επαρχίας Κερύνειας στο  γραφικό λιμανάκι στο Ζύγι.

Με μεγάλη συγκίνηση, ενθουσιασμό και πολλή νοσταλγία και με τη σκέψη και την καρδιά στραμμένη στην άλλη πλευρά του Πενταδακτύλου, στην κατεχόμενη πόλη και Επαρχία μας γιορτάσαμε οι Κερυνειώτες και όχι μόνο, τη Μέρα του Κατακλυσμού, στις 5 Ιουνίου 2023 στο γραφικό λιμανάκι του Ζυγίου. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τη Μητρόπολη Κερύνειας, τους Δήμους Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, την Ένωση Κατεχομένων Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, τον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας και τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων Αγίου Αμβροσίου και Ζυγίου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η αναβίωση των εθίμων και η συντήρηση της μνήμης  της κατεχόμενης γης μας, αλλά ταυτόχρονα και η προσπάθεια για να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά Κερυνειωτών, που θα συνεχίσει τον αγώνα για επιστροφή, όταν εμείς οι παλαιότεροι δεν θα βρισκόμαστε πλέον στη ζωή.

Στην εκδήλωση αναβιώσαμε όλα τα έθιμα του Κατακλυσμού όπως τα γιορτάζαμε στο γραφικό λιμανάκι της Κερύνειας, στο λιμανάκι της Λάμπουσας στον Καραβά, αλλά και σε πολλά άλλα κατεχόμενα χωριά της Επαρχίας μας  που μια τέτοια μέρα με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις γιόρταζαν τη γιορτή του Κατακλυσμού.

Στο πρώτος μέρος της εκδήλωσης αναβιώσαμε τα θαλάσσια αθλήματα, το δύσκολο έθιμο του ολισθηρού ιστού, την καταδίωξη της πάπιας, την εύρεση της μπουκάλας, την εύρεση του σημαδεμένου λεμονιού, καθώς και αγώνες κολύμβησης, επίδειξη ναυτοπροσκοπικής λέμβου και αγώνες καγιάκ.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το καλλιτεχνικό,  περιελάμβανε χορούς, τραγούδι, τσιαττιστά και ποιήματα με τη συνοδεία βιολιού και λαούτο.

Ο ενθουσιασμός όλων πολύ μεγάλος και η ευχή όλων την επόμενη χρονιά να βιώσουμε τη γιορτή του Κατακλυσμού σε μια ελεύθερη πατρίδα, στην Κερύνεια, στον Καραβά στην Λάπηθο και σε όλα τα κατεχόμενα χωριά μας.