16.12.21 Δ.Κ. Ψήφισμα κατά της Τουρκίας από την Βουλή των ΗΠΑ

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar στην ομιλία του στην τουρκική βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022, μεταξύ άλλων προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «τον τελευταίο μισό αιώνα κανένα αποτέλεσμα δεν προέκυψε από τις προτάσεις για λύση, επομένως η μόνη λύση είναι δύο ανεξάρτητα, κυρίαρχα και ισότιμα κράτη». Επιπρόσθετα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι ικανή να προστατεύσει τα – υποτιθέμενα – δικαιώματα της, εννοώντας στην πραγματικότητα τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας (Philenews, 13/12/21).

Με αυτές τις ιμπεριαλιστικές δηλώσεις των ηγετών της νέο-οθωμανικής Τουρκίας, ελπιδοφόρο γεγονός αποτελεί το θετικό ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, που προωθήθηκε από την ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη. Το ψήφισμα εκδόθηκε «καταδικάζοντας την Τουρκία για την επανειλημμένη επιθετικότητα της προς την Κύπρο», και είχε δικομματική υποστήριξη. Η Ν. Μαλλιωτάκη κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση του Joe Biden να θέσει την επίλυση του Κυπριακού ως κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής. Παράλληλα, η Αμερικανίδα πολιτικός προσπάθησε να αναδείξει το πρόβλημα μας, ως θέμα παράνομης εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης, σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και εποικισμού της Τουρκίας στον τόπο μας. Επιπρόσθετα, έθιξε το ζήτημα των αγνοουμένων και της προκλητικής ενέργειας της διάνοιξης των Βαρωσίων από τον Erdogan (ANT1, 10/12/21).

Ως Δήμος Κερύνειας, δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για μια ακόμη φορά, αναφορικά με την πραγματική πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό. Παράλληλα, χαιρετίζουμε οποιαδήποτε ενέργεια που αποσκοπεί στην αποκατάσταση και υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς αποτελεί ένα ισχυρό γεωπολιτικό όπλο, στον αγώνα μας για εθνική και φυσική επιβίωση στην πατρίδα μας.