Δελτίο Τύπου Δήμου Κερύνειας – Γιορτή Αγίου Πνεύματος

«Με αρκετήν συρροήν κόσμου διεξήχθη την Κυριακήν και την Δευτέραν η πανήγυρις του
κατακλυσμού. Την εσπέραν της Δευτέρας εδόθησαν υπό του Α.Π. του Μητροπολίτου τα βραβεία εις
τους νικητάς των διαφόρων αγωνισμάτων» (Ελευθερία, 6 Ιουνίου 1931)

 

Η εορτή του Κατακλυσμού έλκει την ιστορία της από την Αρχαιότητα ενώ στη συνέχεια ο Χριστιανισμός της έδωσε νέο περιεχόμενο, συνεχίζοντας παλαιότερα έθιμα που σχετίζονταν με την κάθαρση του ανθρώπου και την ανανέωση της φύσης. Κάθε καλοκαίρι τόσο στην Κερύνεια όσο και σε ολόκληρη την Κύπρο, οι προετοιμασίες για την εορτή του Κατακλυσμού βρίσκονταν στο απόγειο τους. Ειδικότερα, οι Κερυνειώτες τιμούσαν τον «Άην Γιαλόν», ως ένα λαϊκό πανηγύρι που άρχιζε από το Σάββατο των Ψυχών, συνέχιζε την Κυριακή της Πεντηκοστής και κορυφωνόταν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Τόσο από την επαρχία Κερύνειας όσο και από άλλες περιοχές του νησιού, κατέφθαναν στην πόλη του Πράξανδρου πολλοί άνθρωποι, κυρίως αγρότες, για να συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα. Κατά την παλαιότερη περίοδο, οι καπετάνιοι της Κερύνειας γιόρταζαν με αγώνες που οργάνωναν με τα σκάφη τους και νικητής αναδεικνυόταν αυτός που έμπαινε πρώτος στο λιμάνι. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα διάφορα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία της πόλης είχαν αναλάβει τις γιορτές αυτές, ενώ μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου οι διάφορες δραστηριότητες οργανώνονταν κεντρικά από τον Δήμο Κερύνειας. Με την πάροδο του χρόνου, οι εορταστικές εκδηλώσεις εμπλουτίστηκαν με αρκετά αγωνίσματα της θάλασσας, όπως ο ολισθηρός ιστός, «το κατάρτιν» όπως λεγόταν από τους ντόπιους, το κυνήγι της πάπιας, το μάζεμα των μήλων στο νερό, οι λεμβοδρομίες και οι αγώνες κολύμβησης.

Τέλος, τη νύχτα της Δευτέρας γινόταν μεγάλη εκδήλωση η οποία περιλάμβανε διαγωνισμούς λαϊκών χορών και τραγουδιών, αρχικά στην πλατεία κοντά στο λιμάνι, αργότερα στο γήπεδο του Πράξανδρου και τα τελευταία χρόνια στην πλατεία του Κάστρου.