28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Ο Δήμος Κερύνειας τιμά ευλαβικά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και της εξέγερσης των Οκτωβριανών του 1931. Αντλώντας δύναμη και υπερηφάνεια από αμφότερα τα ορόσημα της σύγχρονης Ιστορίας μας, ο επί 44 χρόνια προσφυγικός δήμος μας, τιμά τη μνήμη των συμπολιτών και ευρύτερα των συνεπαρχιωτών μας και όλων των Κυπρίων, οι οποίοι με παρρησία και δυναμισμό συμμετείχαν στην αντίσταση κατά του φασιστοναζιστικού άξονα και στον τερματισμό της Αποικιοκρατίας.

Οι Κερυνειώτες από όλη την Επαρχία μας έδωσαν βροντερά το παρών τους στους αγώνες του 1931 και προπάντων του 1940-1945, με αθρόα εθελοντική συμμετοχή στις Στρατιωτικές Δυνάμεις της Ελλάδας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, με ποσοστό εντυπωσιακά υψηλότερο-βάσει της πληθυσμιακής αναλογίας- από άλλες περιοχές του νησιού μας. Κερυνειώτες εθελοντές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πότισαν με το αίμα τους τη γη σε Ελλάδα (Μακεδονία, Ήπειρο, κ.ά.), Βόρειο Αφρική, Μέση Ανατολή, Ιταλία, Τσεχοσλοβακία και Γερμανία, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Επίσης αρκετοί φυλακίστηκαν λόγω της συμμετοχής τους στην εξέγερση του 1931.

Ενώ οι θυσίες των Κερυνειωτών για τη συντριβή του φασισμού και ναζισμού στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο Κόσμο, δικαιώθηκαν το 1945, δυστυχώς, τρεις δεκαετίες αργότερα η ιδιαίτερη πατρίδα τους προδόθηκε και εγκαταλείφθηκε στο έλεος του τουρκικού Αττίλα.

Με αφορμή τις δύο ιστορικές επετείους του Οκτωβρίου, ο Δήμος Κερύνειας, ως κύρια νόμιμη Αρχή της κατεχόμενης πόλης μας, απηχώντας τα συναισθήματα και τον ασίγαστο πόθο των όπου γης (ξεριζωμένων) Κερυνειωτών, διατρανώνει ξανά την αξίωση των αυτονόητων: Επιστροφή όλων των Κερυνειωτών στις πατρογονικές τους εστίες, δίχως την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων ή άλλων ξένων στοιχείων.