ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ – ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ, ΛΑΠΗΘΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΑ , ΕΝΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΟΜΙΛΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ.   «Η ΛΑΠΗΘΟΣ» ΚΑΙ «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ»
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

Εμείς, οι Νόμιμοι Κάτοικοι της Πόλεως και Επαρχίας Κερύνειας:

Καταδικάζουμε για άλλη μια φορά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή, που άφησε στο πέρασμα της την κατάληψη του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, το βίαιο εκτοπισμό μας από τα σπίτια και τις περιουσίες μας,  χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Απαιτούμε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κερυνειωτών, όπως αυτά ξεκάθαρα περιγράφονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και όπως, αδιακρίτως εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες του Κόσμου.

Διεκδικούμε  λύση στο Εθνικό μας θέμα, η οποία θα διασφαλίζει την Ειρήνη και την Ευημερία σε όλους τους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας,  μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, που θα επιτρέπει την επιστροφή όλων των προσφύγων, των Κερυνειωτών  μη εξαιρουμένων, στα σπίτια και την περιουσία που τους κληροδότησαν οι πρόγονοι τους, χωρίς διακρίσεις και περιοριστικά κριτήρια, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα από ξένες χώρες, χωρίς την παραμονή ξένων στρατευμάτων  και χωρίς έποικους.

Ζητούμε τη διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων της εισβολής του 1974 και τον εξαναγκασμό της Τουρκίας να καταθέσει όλες τις πληροφορίες που κατέχει, που θα ανοίξουν το δρόμο για την ανεύρεση τους.

Δηλώνουμε την αταλάντευτη πίστη και την ακλόνητη θέληση μας για συνέχιση του αγώνα μας  ενάντια στην κατοχή, μέχρι την τελική δικαίωση.

Διακηρύσσουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να απελευθερώσουμε την κατεχόμενη πόλη και Επαρχία μας για να μπορέσει να επιστρέψει και ο τελευταίος Κερυνειώτης πρόσφυγας, πίσω στα σπίτια και την περιουσία του, σε συνθήκες ασφάλειας, δημοκρατίας και ειρήνης,

Πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει, σήμερα, ο κυπριακός λαός δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Καλούμε   όλες  τις μεγάλες δυνάμεις να μας στηρίξουν στον αγώνα μας για επιστροφή και δικαίωση και να επέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας για να επιδείξει ειλικρινή βούληση για λύση του κυπριακού προβλήματος,

  • να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα
  • να τερματίσει τις απαιτήσεις της για αναχρονιστικές εγγυήσεις και
  • να κατανοήσει ότι τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά, ούτε από τον κυπριακό λαό, ούτε από τη διεθνή κοινωνία.

Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη-Δήμαρχος Κερύνειας
Νεοπτόλεμος Κότσαπας-Δήμαρχος Λαπήθου
Νίκος Χατζηστεφάνου-Δήμαρχος Καραβά
Δήμος  Γιάγκου-Πρόεδρος Ένωσης  Κοινοτήτων, Επ. Κερύνειας
Δημήτρη Μηνά-Πρόεδρος Προσφυγικού Σωματείου, «Η Λάπηθος»
Χριστόφορος Χριστοδουλίδης -Πρόεδρος Προσφυγικού Σωματείου,«Ο Καραβάς»
Ελένη Κολιού-Πρόεδρος,  Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ – ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Αγαπητοί Φίλοι, Συνεπαρχιώτες και Συνεπαρχιώτισσες,

43 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη μαύρη εκείνη μέρα του Ιούλη του 1974 που το πόδι του τούρκου εισβολέα πάτησε βάναυσα την πόλη και ολόκληρη την επαρχία μας, προχωρώντας στη Μόρφου, στην Αμμόχωστο μέχρι τον Απ. Ανδρέα, αφήνοντας, μέχρι σήμερα, ανεξίτηλα τα ίχνη της βαριάς μπότας του Αττίλα, να βεβηλώνει την μακραίωνα ιστορία μας και την αδιάψευστη ελληνικότητα του νησιού μας.

Έχουμε χρέος στους νεκρούς και τους αγνοούμενους μας, έχουμε χρέος στη γενιά μας, αλλά και στη νέα γενιά, στα παιδιά και στα εγγόνια μας να μην ξεχνάμε και να θυμόμαστε. Να μη ξεχνούμε τις μαύρες εκείνες μέρες και τα τραγικά γεγονότα και συμβάντα, που στιγμάτισαν και άλλαξαν την ειρηνική πορεία της ζωής μας και που μας στέρησαν τον τόπο μας. Να θυμόμαστε το παρελθόν μας, για να κατευθύνει τα βήματα και την πορεία μας και να μας καθοδηγεί να σχεδιάζουμε, σωστά, το παρόν και το μέλλον μας.

Να θυμόμαστε και να θυμίζουμε ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο παράνομα, όχι για να επαναφέρει την ειρήνη και την τάξη στο νησί, όπως θρασύτατα διατυμπανίζει, αλλά ήρθε για να μείνει και να εφαρμόσει την προαποφασισμένη στρατηγική της . Να καταλάβει το νησί μας και να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της για εθνοκάθαρση και τουρκοποίηση των περιοχών που θα καταλάμβανε. Έτσι εξάλλου εξηγούνται τα πρωτοφανή εγκλήματα στα οποία επιδόθηκε το 1974, βομβαρδισμοί χωρίς διάκριση, εν ψυχρώ δολοφονίες άμαχου πληθυσμού, τρομοκρατία, βασανισμοί, βιασμοί, εκφοβισμοί, βίαιη εκκένωση περιοχών.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα 180000 νόμιμοι κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους λόγω εθνικής προέλευσης, γλώσσας, θρησκείας. Από το 1974 η Τουρκία κατακρατεί το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου δεν επιτρέπει στους νόμιμους κατοίκους της να επιστρέψουν ειρηνικά, στα σπίτια και τις περιουσίες τους,

Συνεχίζουν με μια πολιτισμική γενοκτονία με σκοπό την ολοκληρωτική τουρκοποίηση των κατεχομένων. Εποικίζουν τις κατεχόμενες περιοχές, ενθαρρύνουν την καταστροφή της ελληνικής και χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, εξαφανίζουν οτιδήποτε ενθυμίζει κάθε τι ελληνικό ή χριστιανικό, προβαίνουν σε συστηματική αντικατάσταση των ελληνικών τοπωνυμίων, εγκαταλείπουν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, ενθαρρύνουν την αρχαιοκαπηλία, λεηλατούν και βεβηλώνουν τα θρησκευτικά και τα άλλα μνημεία μας.

Ολόκληρη η περιοχή που βρίσκεται σήμερα, υπό κατοχή υφίσταται αλλοίωση δημογραφική, τοπωνυμική, φυσιογνωμική, πολιτισμική και θρησκευτική με σκοπό να επιβάλει η Τουρκία την αποξένωση των κατεχομένων από τους εκδιωχθέντες νόμιμους κατοίκους της.

Η Τουρκία διαλαλεί ότι θέλει λύση. Διαχρονικά όμως επιδιώκει λύση με την οποία θα υλοποιήσει την ολοκλήρωση των άνομων σχεδίων της. Λύση με παραμονή των κατοχικών της στρατευμάτων, λύση στην οποία η Τουρκία παραμένει εγγυήτρια με επεμβατικά δικαιώματα σε όλη την Κύπρο, λύση με δικαιώματα στους σφετεριστές των περιουσιών μας και όχι στους νόμιμους κάτοικους, λύση που να ικανοποιεί πλήρως τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα της και με την οποία καθιστά την Κύπρο προτεκτοράτο της. Και αν δεν δεχθούμε τη δική της λύση, τότε απειλεί ότι θα μας επιβάλει λύση, έξω από τις παραμέτρους του Οργανισμού Ην. Εθνών και θα εφαρμόσει τα δικά της άνομα Σχέδια Β και Γ.

Και εμείς, οι νόμιμοι κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών θέλουμε λύση. 43 χρόνια είναι πολλά μακριά από τα σπίτια, τα σχολεία, τις εκκλησίες μας. Μακριά από την Κερύνεια μας και όλα τα αγαπημένα χωριά της Επαρχίας μας. Θέλουμε όμως λύση που να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ην. Εθνών, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Λύση που να σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών αυτού του τόπου. Λύση που να επιτρέπει σε όλους τους πρόσφυγες, στα παιδιά και στα εγγόνια τους, να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Λύση χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, χωρίς έποικους. Λύση που να επιτρέπει να επιστρέψουμε και να ζήσουμε στην πατρώα γη, τη γη τη δική μας σε συνθήκες Ασφάλειας, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ειρήνης. Να απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα, όπως τα απολαμβάνουν και τα εκατομμύρια όλων των άλλων ευρωπαίων πολιτών.

Πολλοί αποδίδουν σ’ εμάς τους Κερυνειώτες ότι είμαστε ρομαντικοί ή ότι είμαστε εξωπραγματικοί και δεν θέλουμε να δεχθούμε την πραγματικότητα, να αντιληφθούμε τη δύναμη του ισχυρού και την αδυναμία του αδυνάτου. Για μας όμως τους Κερυνειώτες, δεν είναι ουτοπία να ζητούμε να επιστρέψουμε πίσω στη γη των πατέρων μας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας και δεν θα παραιτηθούμε αυτού

Ουτοπία για μας τους Κερυνειώτες είναι να μας κατοχυρώνουν τα δικαιώματά μας το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και εμείς οι ίδιοι, διαχρονικά, να εκπίπτουμε από θέσεις Αρχών και να προσαρμοζόμαστε με τις επιβουλές της Τουρκίας και τα συμφέροντα των όποιων ξένων δυνάμεων.

Ουτοπία για μας τους Κερυνειώτες είναι να είμαστε όλοι πρόσφυγες στον ίδιο μας τον τόπο εδώ και 43 χρόνια και σήμερα να είμαστε διαχωρισμένοι στους πρόσφυγες που δικαίως βέβαια έχουν τον πρώτο λόγο σαν ιδιοκτήτες και τους πρόσφυγες που χάνουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και τον πρώτο λόγω έχουν οι λεγόμενοι χρήστες, δηλαδή οι έποικοι και οι σφετεριστές των περιουσιών μας.

Πρέπει όμως να γίνει από όλους κατανοητό, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, ότι εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, γιατί μόνο εμείς έχουμε τίτλους ιδιοκτησίας και μόνο εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε για το μέλλον των περιουσιών μας. Το δικαίωμα μας είναι απαραβίαστο. Δεν νομιμοποιείται κανείς να παζαρεύει τα σπίτια και τους τόπους μας σε κανένα φόρουμ και σε καμία διαπραγμάτευση.

Για μας τους Κερυνειώτες λύση, χωρίς την επιστροφή όλων των Κερυνειωτών στα σπίτια και τις περιουσίες τους δεν είναι λύση δίκαιη και βιώσιμη. Είναι λύση άδικη που κατάφορα καταπατά τα ανθρώπινα μας δικαιώματα και δεν την αποδεχόμαστε.

Δεν τρέφουμε όμως αυταπάτες ότι μόνο με την επίκληση του Δικαίου ότι θα κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των Κερυνειωτών και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Γι’ αυτό απαιτούμε από την Πολιτεία, έστω και αργά, να εκπονήσει τέτοιες πολιτικές στην διεθνή διπλωματική σκηνή, με την σύναψη συμμαχιών και την αξιοποίηση όλων των εργαλείων που έχουμε στην διάθεση μας, όπως τον φυσικό πλούτο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης και την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε., για να κάμψουμε την Τουρκική αδιαλλαξία και να εξισορροπήσουμε το ανισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ της Κύπρου και του κακοποιού γείτονα μας.

Στρατηγική που να στοχεύει στην πραγματική ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας μας και στην ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής. Όχι στην νομιμοποίηση τους.

Σε με τέτοια προσπάθεια, εμείς οι Κερυνειώτες θα είμαστε μπροστάρηδες και συνοδοιπόροι.

Η συνέχιση όμως της διολίσθησης του Κυπριακού προβλήματος με τις συνεχείς υποχωρήσεις της πλευράς μας άνευ αντικρίσματος θα μας βρει αντίθετους.

Δεν νοείται αντικατοχικός αγώνας με παραγκωνισμό της Κερύνειας.

Εμείς οι Κερυνειώτες δεν πτοούμαστε, ζούμε, αναπνέουμε και περιμένουμε την ευλογημένη εκείνη μέρα που θα μας φέρει πίσω ξανά στη γη που μας γέννησε, στη γη που μας ανήκει, στη γη που μόνο εμείς, οι νόμιμοι κάτοικοι και οι απόγονοι μας έχουμε το δικαίωμα να διαφεντεύουμε και να διαχειριζόμαστε το μέλλον της.

Έχουμε υποχρέωση στους ηρωικούς νεκρούς μας, που θυσιάστηκαν για να υπερασπισθούν την ελευθερία της πατρίδα μας, στους αγνοούμενους μας, στην ιστορικές παρακαταθήκες της πόλης μας, να αγωνιστούμε για να ξανά γυρίσουμε στην Κερύνεια και στα υπόλοιπα κατεχόμενα εδάφη μας ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

Χωρίς διαχωριστικούς και διαιρετικούς περιορισμούς με βάση την εθνική και θρησκευτική προέλευση των πολιτών.

Να γυρίσουμε με τα παιδιά και τα εγγόνια μας στο Λιμανάκι και στην Τρυπιτή, στην Προκυμαία, στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, στον Άγιο Γεώργιο της Πάνω Κερύνειας, στην Χρυσοπολίτισσα, στο Γυμνάσιο μας, στη Μητρόπολη, στο Δημητριάδειο Στάδιο, στην Οδό Ελλάδος και στο Κάστρο μας.

Στην Λάπηθο και στον Καραβά και σε όλα, όλα τα χωριά της Επαρχιας μας.
Στην Κερύνεια μας.
Να δημιουργήσουμε ξανά αναμνήσεις στους τόπους μας. Στην Πόλη του Πράξανδρου και του Κηφέα.
Κερυνειώτες και Κερυνειώτισσες,
Καλή Λευτεριά.