15 Ιουλίου 2025 – 51η Επέτειος του Προδοτικού Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974
Σήμερα, 15 Ιουλίου 2025, ο Δήμος Κερύνειας τιμά τη μαύρη επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και των οργάνων της στην Κύπρο, που οδήγησε στην εθνική τραγωδία, τη τουρκική εισβολή και στην κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ολοκληρωτική κατάληψη της αγαπημένης μας Κερύνειας.
Πενήντα ένα χρόνια μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή και ανεξίτηλη. Θυμόμαστε, τιμούμε και δεν ξεχνούμε όσους αντιστάθηκαν στη βία και την προδοσία. Θυμόμαστε τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.
Ο Δήμος Κερύνειας και όλοι οι Κερυνειώτες , ζούμε καθημερινά τις πληγές εκείνης της μαύρης μέρας. Η απώλεια της γης μας, των σπιτιών μας, των ναών και των προγόνων μας είναι ακόμη ανοιχτή πληγή. Και αυτή η πληγή μάς υπενθυμίζει το χρέος μας:
- Να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη.
- Να διεκδικούμε με συνέπεια αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα την επιστροφή και την απελευθέρωση.
- Να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κερύνειώτες δεν ξεχνούν και αγωνίζονται. Η Κερύνεια δεν σιωπά.
Με ενότητα, σύνεση και επιμονή, συνεχίζουμε τον αγώνα για μια ελεύθερη Κύπρο απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις, μέσα στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αιωνία η μνήμη των ηρώων μας.


