3ο ΑΤΥΠΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – 20 Φεβρουαρίου 2019

Η φωνή της Κερύνειας ακούστηκε στο 3ο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο όπου υποβλήθηκαν εκ μέρους της Νεολαίας της Κερύνειας  μας οι ακόλουθες ερωτήσεις:

Έντιμε Υπουργέ Οικονομικών,
Το brain drain, η μετανάστευση των νέων μυαλών, θεωρείται διεθνώς ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια χώρα. Τι προσανατολισμός δίδεται στην οικονομία και τι ευκαιρίες δημιουργούνται, ώστε να ελκύει η Κύπρος τη νέα γενιά του επιστημονικού μας δυναμικού;

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Αναφορικά με το Κυπριακό, ακούμε να γίνεται λόγος για «δικαιώματα του χρήστη» και «φόρμουλες συναισθηματικής σύνδεσης». Εμείς οι Κερυνειώτες νέοι, που γεννηθήκαμε μετά την εισβολή στις ελεύθερες περιοχές, αγωνιούμε: Με τη λύση που συζητείται, θα έχουμε το δικαίωμα να απολαύσουμε τις κατεχόμενες περιουσίες που νόμιμα κληρονομήσαμε ή αυτές θα πάψουν να μας ανήκουν;

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι «όταν μια οικονομία είναι βυθισμένη σε ύφεση, όταν δεν υπάρχει προοπτική θα υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Είναι για αυτό που η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης και βασικός στόχος της πρώτης θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν να δημιουργήσει θετικούς ρυθμούς στην οικονομία. Σήμερα είναι διαφορετική η προοπτική. Η ανεργία έχει περιοριστεί στο 1/3 του σημείου που είχε φτάσει επί καιρώ οικονομικής κρίσης. Με πολιτικές που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την οικονομική δραστηριότητα, όχι μόνο δεν θα υπάρχει αυτό το φαινόμενο, αλλά η Κύπρος θα προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες που θα προσελκύει προσωπικό και από το εξωτερικό». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να ανοιχθούν νέοι τομείς στην οικονομία, όπως είναι η τεχνολογία και η έρευνα.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στη δεύτερη ερώτηση, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί οδό η αξιοποίηση των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους εκτοπισμένους. Ισχυρίστηκε ότι αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων θέτουν τον σφετεριστή χρήστη σε θέση ισχύος έναντι του νόμιμου ιδιοκτήτη, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί. Καταλήγοντας, επικαλέστηκε τις αποζημιώσεις ως ένα εναλλακτικό τρόπο «αποκατάστασης» των προσφύγων. Ωστόσο, εμείς οι εκπρόσωποι των νέων της Κερύνειας διαμηνύουμε για πολλοστή φορά πως δεν αποδεχόμαστε κανένα χρηματικό αντίτιμο σαν αντάλλαγμα για τη γη των γονιών και των παιδιών μας!

 

Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Δήμου Κερύνειας