Το Ουκρανικό, η Ρωσία και η υποκριτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κύπρου

Τα τραγικά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία από σήμερα το πρωί, υπενθυμίζουν σε όλους μας, τον κυνισμό με τον οποίο λειτουργούν τα έθνη-κράτη στο διεθνές σύστημα ασφάλειας, αγνοώντας πολλές φορές το Διεθνές Δίκαιο και την έννομη τάξη του απαραβίαστου των συνόρων. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε τις δυναμικές και άμεσες αντιδράσεις της Δύσης και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επέβαλε οικονομικές κυρώσεις έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σαφέστατα, δεν γίνεται σύγκριση ανάμεσα στο Κυπριακό και στο Ουκρανικό, διότι οι δύο περιπτώσεις έχουν πολλές πολιτικές, νομικές, ιστορικές και εθνοτικές διαφορές, ωστόσο συμπίπτουν σε ένα μόνο σημείο, στην παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο, η στάση της ΕΕ είναι το λιγότερο υποκριτική, αφού ενώ προχωρεί άμεσα σε κυρώσεις έναντι ενός μη μέλους της, το οποίο επιχειρεί στρατιωτικά έναντι ενός άλλου μη μέλους της, στην περίπτωση της Κύπρου αδιαφορεί με σκοπό την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων ορισμένων μελών της, στην Τουρκία. Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2004 είναι ισότιμο κράτος-μέλος της ΕΕ, και ενώ θα έπρεπε να στηριχθεί αποφασιστικά από την Ένωση έναντι της Τουρκίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης μεγάλου μέρους των εδαφών της, αφήνεται έρμαιο στις ορέξεις της κατοχικής δύναμης.

Παράλληλα, η ΕΕ συνεχίζει να προτείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία την εφαρμογή δήθεν Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την κατοχική δύναμη, σε μια προσπάθεια εξευμενισμού του θηρίου, αδιαφορώντας για τον ίδιο τον πολιτικό, πολιτισμικό και νομικό χαρακτήρα της Ευρώπης. Ο κυνισμός με τον οποίο ενεργεί η Δύση έναντι της Ρωσίας, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου ποιεί την νήσσαν, είναι απαράδεκτος και καταδικαστέος.

Καλούμε τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας να ανακινήσουν με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του ευρωπαϊκού κυπριακού εδάφους και την επιτακτική ανάγκη επιβολής κυρώσεων έναντι της ιμπεριαλιστικής Τουρκίας. Επιτέλους, οι για τόσα χρόνια διακηρυγμένες αρχές και αξίες της ΕΕ και του δυτικού κόσμου, θα πρέπει να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της Κύπρου. Ιδού η Ρόδος.