Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Στον απόηχο της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη και ενόψει του επόμενου ραντεβού στα τέλη Ιουλίου, οι ελπίδες μας για ουσιαστικές εξελίξεις, παραμένουν σε στάση αναμονής. Η άτυπη συνάντηση έδωσε πράγματι μία διέξοδο στη στασιμότητα και πέτυχε την αποφυγή ενός νέου ναυαγίου που θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες. Επί της ουσίας, κρατήθηκε η διαδικασία ζωντανή, με την προσπάθεια να στρέφεται σε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία.

Ως Κερυνειώτες, θύματα της εθνοκάθαρσης που επιβλήθηκε το 1974, αισθανόμαστε επείγουσα την ανάγκη για εξεύρεση λύσης η οποία θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στον τόπο μας. Η σταθερότητα και η ασφάλεια όμως συνδέονται απόλυτα με το περιεχόμενο και τη μορφή αυτής της λύσης. Η επιβίωσή μας στον τόπο μας, δεν νοείται χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, την αποκατάσταση του σφετερισμού των περιουσιών μας, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του λαού μας, όπως ισχύουν για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Αυτό που μας ανησυχεί μετά από τη διάσκεψη στη Γενεύη, είναι ο ρόλος παρατηρητή που αποδίδεται στην Τουρκία, η οποία καλείται να «υποβοηθήσει» στην επίλυση ενός προβλήματος το οποίο η ίδια δημιούργησε με την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου.

Δυστυχώς, φαίνεται να εμπεδώνεται στις συνομιλίες το αφήγημα της Τουρκίας ότι το Κυπριακό είναι μια δικοινοτική διαφορά που οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να επιλύσουν «μεταξύ τους».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερσίν Τατάρ έχει εκλεγεί στα κατεχόμενα από το κόμμα των εποίκων και δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες, αλλά εξυπηρετεί τις αξιώσεις και τα σχέδια της Τουρκίας για το μέλλον του τόπου μας. Τονίζουμε ότι καμία δυσκολία δεν υπάρχει στη συμβίωσή μας με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που αποτελεί ζητούμενο εδώ και 50 χρόνια είναι η απελευθέρωση από τα κατοχικά στρατεύματα, ώστε ο λαός μας, ανεξάρτητα από την εθνοτική κοινότητα στην οποία ανήκει, να ζήσει σε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και ευρωπαϊκό κράτος.

Με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώνουμε ότι οι συνομιλίες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την ουσία και όλη η πρόοδος επιτυγχάνεται σε «περιφερειακά» θέματα, λεγόμενης χαμηλής πολιτικής. Πραγματοποιήθηκε μία πενταμερής διάσκεψη με το Κυπριακό πρόβλημα στο επίκεντρο και δεν ακούστηκε τίποτα -επισήμως τουλάχιστον- για τον κατοχικό στρατό, για τους έποικους, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους που απολαμβάνουν την ασφάλεια και την προστασία των όπλων στα σπίτια μας. Ούτε μία λέξη για τους πρόσφυγες που αργοπεθαίνουν στους συνοικισμούς περιμένοντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αναμένουμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, θα θέσει τα ζητήματα ουσίας. Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας ότι μέχρι και τον Ιούλιο που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση, θα υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία από τη δική μας πλευρά, ώστε το περιεχόμενο της λύσης να τεθεί και να συζητηθεί στην ουσία του.

Πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος συνειδητοποιεί την ευθύνη του απέναντι στον κυπριακό λαό τον οποίο εκπροσωπεί, τους Κερυνειώτες, αλλά και τους μη πρόσφυγες, τη νέα γενιά αλλά και κάθε παιδί που δεν έχει ακόμη γεννηθεί και δικαιούται να ζει ελεύθερο, σε ολόκληρη την πατρίδα του.