ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΤΟ 10o ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, στη Λευκωσία, το 10ο ετήσιο Συμπόσιο του Δήμου Κερύνειας, με συνδιοργανωτή το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Θέμα του συμποσίου ήταν

ΚΕΡΥΝΕΙΑ
«δε ζει χωρίς πατρίδα η ανθρώπινη ψυχή»
(Κωστής Παλαμάς)

Στο συμπόσιο υπήρξε πυκνή συμμετοχή, αριθμητικά και ποιοτικά, εκτοπισμένων Κερυνειωτών, οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών, οι οποίοι ανέπτυξαν τα ακόλουθα θέματα:

  1. Δόκτωρ Ευστάθιος Ράπτου, Αρχαιολογικός Λειτουργός, Τήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου: «Κερύνεια: Αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία μιας πόλης-σύμβολο του Ελληνισμού».
  2. Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος: «Η στρατηγική αναδίπλωση του Ελληνισμού».
  3. Σώτος Βοσκαρίδης: Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Γελοιογράφων «ΓΕΛ.Α.»: «Η ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της πολιτικής γελοιγραφίας».
  4. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Το ομοσπονδιακό σύστημα».
  5. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος Χατζηνικολάου: «Δεν ξεχνώ, οραματίζομαι, προσεύχομαι, ελπίζω».

Βασικά συμπεράσματα από τις εισηγήσεις, είναι τα εξής:

  • Η Κερύνεια με την μακραίωνη ιστορία (3.500 ετών περίπου), από αρχαιολογικής και ιστορικής άποψης, είναι μια από τις πόλεις σύμβολα του Ελληνισμού (Δόκτωρ Ευστάθιος Ράπτου).
  • Η ΑΟΖ διαμορφώνει καινούργια γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα στη Μεσόγειο και είναι η απαρχή του αέρα απελευθέρωσης της Κύπρου (Νίκος Λυγερός).
  • Μέσα από τις ιστορικές γελοιογραφίες καταδείχτηκε η καλοσχεδιασμένη πολιτική Άγγλων και Τούρκων με στόχο την Κύπρο. Επίσης, η διαχρονική σταδιακή υποχώρηση στο Κυπριακό, το οποίο άρχισε με αίτημα Ένωση και φτάσαμε σήμερα, ως πολιτικές ηγεσίες, σχεδόν να έχουμε αναγνωρίσει τετελεσμένα της εισβολής, πρωτίστως, δε, το κατοχικό καθεστώς (Σώτος Βοσκαρίδης).
  • Κανενός τύπου ομόσπονδο σύστημα δεν λειτουργεί εάν δεν υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν υπάρχουν, σε ομόσπονδα κράτη, διαφορετικές εθνότητες και δυσπιστία, προκαλούνται προβλήματα (Σπυρίδων Βλαχόπουλος)
  • Είναι σημαντική η ανάμνηση του παρελθόντος, η διατήρηση της τοπικής ιστορίας, η διαφύλαξη της ταυτότητας (πολιτισμικής και ιστορικής) για να αντλούμε ελπίδες και να αναβαθμίσουμε τα παιδιά μας. Η αγάπη προς την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια δεν είναι οπισθοδρόμηση (Μητροπολίτης Νικόλαος).