17.11.21 Δ.Κ. Καταδίκη της έπαρσης της σημαίας του κατοχικού καθεστώτος στο Λονδίνο

Καταδικάζουμε απερίφραστα την ύψωση της σημαίας του παράνομου κατοχικού καθεστώτος που έλαβε χώρα στο δημαρχείο του Waltham Forest στο βορειοανατολικό Λονδίνο, το πρωί της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, με αφορμή την μαύρη επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του τουρκικού ψευδοκράτους. Η εν λόγω ενέργεια διοργανώθηκε από δημοτικούς συμβούλους και πολίτες με τουρκοκυπριακή καταγωγή, μετά από έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο προκλήθηκαν αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου Waltham Forest Γκρέις Γουίλιαμς να απολογηθεί δημόσια. Μάλιστα σε ανάρτηση της απολογήθηκε για την προσβολή που προκάλεσε η έπαρση της σημαίας της «Βόρειας Κύπρου» όπως αποκάλεσε χωρίς ντροπή τα κατεχόμενα, και τόνισε πως παραμένουν «μία διαφιλονικούμενη περιοχή», αγνοώντας τη νομική και πολιτική πτυχή του Κυπριακού. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν υπόψη «πολιτισμικές και ιστορικές ευαισθησίες», θεωρώντας πως το ζήτημα της Κύπρου είναι μια διένεξη μεταξύ κοινοτήτων ή/και εθνοτήτων.

Χαιρετίζουμε τις αντιδράσεις της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανίδας βουλευτού βορείου Λονδίνου Τερέζας Βίλιερς, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει σχετική διπλωματική δράση, ώστε να καταστήσει σαφές προς όλους, ότι η κατεχόμενη Κύπρος δεν είναι ξεχωριστό κράτος ούτε διαφιλονικούμενη περιοχή και πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί στο μέλλον παρόμοια περιστατικά. Τα κατεχόμενα είναι η πατρίδα μας που ελέγχεται στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά από την Τουρκία, και απαιτούμε την απελευθέρωση τους.

Ως Δήμος Κερύνειας τονίζουμε πως πάγια και διαχρονική πολιτική της Βρετανίας ήταν και παραμένει η αμφισβήτηση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την αντικατάστασή της από ένα νέο πολιτικό μόρφωμα στο οποίο θα διαδραματίζει εσαεί διαμεσολαβητικό ρόλο, εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική θέση του νησιού. Οι τελευταίες δήθεν εποικοδομητικές προτάσεις των Βρετανών για την επίλυση του Κυπριακού, αποτελούν τρανή απόδειξη της πολιτικής αυτής.