Σήμερα θυμόμαστε τον Γιάννο Κρανιδιώτη.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1947 στη Λευκωσία, ήταν γιός του Νίκου και της Χρύσως και φοίτησε στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο. Το 1957 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ μετά το τέλος της εξορίας του στις Σεϋχέλλες και την μετάβαση του στην Αθήνα, κάλεσε τον Κερυνειώτη φιλόλογο και συγγραφέα Νίκο Κρανιδιώτη στην ελληνική πρωτεύουσα, ο οποίος μετέβη και εγκαταστάθηκε με όλη την οικογένεια του. Εκεί ο Γιάννος, συνέχισε τις γυμνασιακές σπουδές του και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Harvard και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Sussex. Ακολούθως υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΔΕΚ το 1969 και μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976. Στη συνέχεια, εργάστηκε από το 1973 μέχρι το 1976 στη Διεθνή Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης και από το 1979 ασκούσε το δικηγορικό επάγγελμα στην Αθήνα. Αργότερα αναγορεύθηκε διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατά την περίοδο 1981-1984 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Το 1984 ανέλαβε ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα της ΕΟΚ μέχρι το 1989 όταν υπέβαλε την παραίτηση του. Την περίοδο 1988-1990 διετέλεσε διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και από το 1990 μέχρι το 1993 υπηρέτησε εθελοντικά ως γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Το διάστημα 1991-1992 υπηρέτησε ως σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης για θέματα της ΕΟΚ προετοιμάζοντας την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην Κοινότητα.

Μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993 διορίστηκε γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών ως αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα και από τις 8 Ιουλίου 1994 ανέλαβε Υφυπουργός Εξωτερικών ως αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα. Τον Ιανουάριο του 1995 ανέλαβε ευρωβουλευτής μέχρι τον Ιανουάριο του 1997, συμμετέχοντας σε αρκετές επιτροπές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Τον Φεβρουάριο του 1997 παραιτήθηκε από τη θέση του και διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών. Τέλος, τον Φεβρουάριο του 1999 διορίστηκε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για το Κυπριακό.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 μετέβαινε στο Βουκουρέστι για να συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Διάσκεψη εκπροσωπώντας την Ελλάδα και μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε στο υπηρεσιακό αεροπλάνο Falcon, σκοτώθηκε μαζί με το γιό του Νικόλα και πέντε ακόμη άτομα. Ως εν ενεργεία μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, κηδεύτηκε με τις δέουσες τιμές και αναπαύεται με το γιό του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Στην προσωπική του ζωή, το 1972 νυμφεύθηκε την αρχαιολόγο Λένα Παμπούκη και το 1975 απέκτησαν τον γιο τους Νικόλα, ενώ η κόρη τους Ειρήνη απεβίωσε σε βρεφική ηλικία. Το 1989 νυμφεύθηκε την Κατερίνα Μπούρα η οποία υπηρετούσε ως διπλωμάτης στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης διατηρούσε ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς με την Κύπρο και υπήρξε ο αρχιτέκτονας της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθώντας μεθοδικά και με σχέδιο την αποδοχή της υποψηφιότητας της. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνονται πολλά άρθρα, μελέτες και μονογραφίες, σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική και ευρωπαϊκά θέματα. Ως πολιτικός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και επιφανέστερους σύγχρονους Έλληνες και συνδύαζε την τεχνοκρατική κατάρτιση και την ευρεία πολιτική αντίληψη για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

Όπως αναφέρει ο Σύμβουλος Τύπου του Γιάννου Κρανιδιώτη την περίοδο 1998-1999, Φίλιος Στάγκος, το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, ο νέος Κύπριος φοιτητής στη Βρετανία οδηγούσε το αυτοκίνητο του όταν άκουσε από το ραδιόφωνο την είδηση της τουρκικής απόβασης στην Κερύνεια. Και μεταφέρει τα λόγια του: «Πετάχτηκα από το αυτοκίνητο κι άρχισα να τρέχω. Από τα μάτια μου περνούσαν τα καλοκαίρια στο πατρικό του πατέρα μου, οι φίλοι και οι γείτονες. Όλα αυτά που κάνουν μια εθνική καταστροφή, προσωπική υπόθεση».

Σε επιστολή του στις 16 Νοεμβρίου 1994 προς του Ευρωπαίους ομολόγους του, σχετικά με την αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιάννος Κρανιδιώτης μεταξύ άλλων τόνιζε: «Η Ελλάδα πιστεύει ότι η Κύπρος δεν πρέπει να γίνει όμηρος της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, η οποία συστηματικά προβάλλει προσκόμματα σε οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο των διακοινοτικών συνομιλιών».

Κλείνοντας, θυμόμαστε το ποίημα του πατέρα του Γιάννου, Νίκου Κρανιδιώτη με τίτλο «Το κάστρο της Ρήγαινας» στη συλλογή «Επιστροφή» του 1974:

Πέρα η Κερύνεια
Γαλήνια και φωτολουσμένη,
Ζει ακούραστα
Τους πόθους και τα όνειρα
Εκατόν ελληνικών γενεών…