ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ “ΜΝΗΜΕΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ”

Οι Δήμοι Κερύνειας και Έγκωμης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018 αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο «Μνήμες Κερύνειας», σε πνεύμα αγωνιστικό και με στόχο να ακουστεί για ακόμη μια φορά η επιθυμία των Κερυνειωτών να επιστρέψουν πίσω στις πατρογονικές τους εστίες.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε λαμπαδηφορία από τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας των δύο Δήμων, τους προσκόπους και ναυτοπροσκόπους και πλήθος Κερυνειωτών και Εγκωμιτών.

Η λαμπαδηφορία, συνοδεύοντας την φλόγα που μετέφεραν οι Δήμαρχοι Κερύνειας και Εγκωμης με τους δρομείς του σωματείου «Περικλής Δημητρίου», κατέληξε στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Κερυνειωτών, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε με εξαίρετα κείμενα και ύφος, ο Σάββας Κοσιάρης άρχισε με καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Έγκωμης, κ. Ζαχαρία Κυράκου και ακολούθησε ομιλία από τη Δήμαρχο Κερύνειας, κ. Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη.

Στην ομιλία της η Δήμαρχος τόνισε ότι «Ο αγώνας που διεξάγουμε σήμερα για επιβίωση, δικαίωση και επιστροφή, είναι αγώνας κοινός για όλους τους Έλληνες της Κύπρου, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς σε εκτοπισμένους και μη εκτοπισμένους πολίτες, σε κατεχόμενους και σε μη κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες. Γιατί όλων η Πατρίδα είναι μια και κανένας από εμάς δεν θέλει μια Πατρίδα κολοβωμένη, μια Πατρίδα μοιρασμένη, μια Πατρίδα χαμένη».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Κανένας από εμάς δε θέλει μια λύση που θα θυσιάζεται η Κερύνεια ή οποιαδήποτε περιοχή χάριν της λύσης. Θέλουμε λύση που να στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Λύση που να σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των νόμιμων πολιτών αυτού του τόπου. Λύση που να επιτρέπει σε όλους εμάς τους πρόσφυγες, στα παιδιά και στα εγγόνια μας, να επιστρέψουν πίσω και να εγκατασταθούμε στη γη, τη δική μας γη, σε συνθήκες Ασφάλειας, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Ελευθερίας, Ειρήνης και με την οποία θα μπορουμε να απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα, όπως τα απολαμβάνουν και τα εκατομμύρια όλων των άλλων ευρωπαίων πολιτών».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σύντομη ταινία που ετοιμάσθηκε από το ΡΙΚ με πλάνα από την Κερύνεια πριν την τουρκική εισβολή και έκλεισε με μουσικό ταξίδι από τις χορωδίες «Αδούλωτη Κερύνεια» και τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης.

Εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας των συνδιοργανωτών, για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των εδαφών μας, το οποίο διαβάστηκε από τη Χρυσάνθη Σχίζα, Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Κερύνειας.

Ομιλία  της Δημάρχου στην κοινή Αντικατοχική Εκδήλωση Δήμου Έγκωμης και Δήμου Κερύνειας στις 9    Ιουλίου 2018  στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Όλοι θέλουμε να ζούμε και να χαιρόμαστε  μια Πατρίδα  ελεύθερη,  χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς έποικους, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, όπου ο κάθε πρόσφυγας, όλοι οι πρόσφυγες, των Κερυνειωτών μη εξαιρουμένων, να μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στη γη που μας ανήκει, στην πατρώα γη, πίσω στα σπίτια και τις περιουσίες μας.

O αγώνας που διεξάγουμε σήμερα για επιβίωση, δικαίωση  και επιστροφή είναι αγώνας κοινός για όλους τους έλληνες της Κύπρου, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς σε εκτοπισμένους και μη εκτοπισμένους πολίτες, σε κατεχόμενους και  σε μη κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες.  Γιατί   όλων η Πατρίδα είναι μία και κανένας από εμάς δεν θέλει μια Πατρίδα κολοβωμένη,  μια Πατρίδα μοιρασμένη, μια Πατρίδα χαμένη.

Ευχαριστώ θερμά εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Κερύνειας  το Δήμαρχο κ. Ζαχαρία  Κυριάκου και το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης που μέσα σε αυτό το πνεύμα και με αυτές τις σκέψεις μας απηύθυναν  την πρόσκληση για να συνδιοργανώσουμε τη σημερινή, κοινή αντικατοχική εκδήλωση. Εύχομαι αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας μεταξύ μας συνεργασίας που θα συνεχισθεί και θα επεκταθεί και σε  άλλους τομείς και θα έχει θετική και ευεργετική επίδραση στους  Δήμους και στους Δημότες  μας.

Κυρίες και κύριοι,

Έχουν περάσει 44 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που είχε σαν αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή  του 37% του εδάφους της πατρίδας μας,  το βίαιο ξεριζωμό 200000 ελληνοκυπρίων από την πατρώα γη, το σταδιακό εποικισμό της κατεχόμενης γης μας από Τούρκους από την Ανατολία, τη βίαιη ανταλλαγή και τη διαίρεση του πληθυσμού με βάση θρησκευτικά, γλωσσικά και πολιτιστικά κριτήρια. Τη έκτοτε συνεχή δημογραφική, τοπωνυμική, φυσιογνωμική, πολιτισμική και θρησκευτική αλλοίωση, με τελικό στόχο την ολοκληρωτική Τουρκοποίηση των κατεχομένων περιοχών μας.

Και ενώ στην Ευρώπη καταργούνται τα σύνορα μεταξύ των Κρατών  και ενσυνείδητα προωθείται η οικονομική, η κοινωνική και η πολιτιστική συνοχή και συνένωση, στο μικρό σε έκταση νησί μας η Τουρκία, υποψήφια χώρα μέλος της Ευρώπης και οι στενοί και πιστοί σύμμαχοι της προωθούν το διχασμό και τη διαίρεση της μικρής μας χώρας.

Σε πολλές χώρες υπάρχουν σήμερα μειονότητες και στην Ευρώπη και στην Αμερική, σε όλο τον κόσμο και σε αυτή την ίδια την Τουρκία. Όμως, για αυτές τις μειονότητες, οι μεγάλες δυνάμεις, οι ρυθμιστές του παγκόσμιου σκηνικού και της τύχης των λαών, δε ζητούν και δεν αποδίδουν τα υπερπρονόμια και τα δικαιώματα  που ήδη έχουν απαιτήσει   από τη δική μας τη πλευρά και έχουν εξασφαλίσει για τους Τουρκοκύπριους που αποτελούν, το 18% του πληθυσμού της Κύπρου.

Ζητούν από τη δική μας πλευρά να εξασφαλίσει στους  Τουρκοκύπριους ακόμη περισσότερα προνόμια ή καλύτερα να τους κοτσιανιάσουμε το βορρά και να  επιτρέψουμε στην Τουρκία την επικυριαρχία στο Νότο και τη διαχείριση  ολόκληρου του φυσικού μας χώρου και πλούτου. Γιατί μια τέτοια πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και τα  συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.

Το τραγικό είναι ότι όλες αυτές οι μεγάλες δυνάμεις ήταν αυτές οι ίδιες δυνάμεις που συνέβαλαν στη σύνταξη  και υπέγραψαν το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο,  την Ευρωπαϊκή Σύμβαση  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τους Διεθνείς Νόμους και Κανόνες Ηθικής και τόσους άλλους Διεθνείς Νόμους, Κανονισμούς, Συμφωνίες και Συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τις οποίες στη δική μας περίπτωση  έρχονται και κατάφορα καταπατούν. Τιμούν την υπογραφή τους επιλεκτικά με βάση τα δικά τους και μόνο συμφέροντα.

Επιλεκτική είναι και η μνήμη των μεγάλων δυνάμεων. Ξέχασαν,  αγνόησαν και συνεχίζουν να αγνοούν  όλα εκείνα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των άλλων Διεθνών Οργανισμών για τα δίκαια της Κύπρου και τα προσπερνούν. Γιατί και πάλι αυτό απαιτούν  τα δικά τους συμφέροντα.

Αλλά  και η δική μας η πλευρά  θα έπρεπε συνεχώς να τους υπενθυμίζει και να τους υποδεικνύει ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εργάζονται ενάντια και να καταπατούν τις Συμφωνίες, τις Συνθήκες, τους Διεθνείς Νόμους Ηθικής και Δικαίου που υπέγραψαν επειδή  υπάρχει άλλη χώρα που εξυπηρετεί περισσότερο τα συμφέροντα τους.

Δεν θα έπρεπε να υποκύπτει στις  πιέσεις των μεγάλων Δυνάμεων και να διαγράφει όλες τες θεμελιώδεις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, την εισβολή, την κατοχή, τον εποικισμό, την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας πάνω στις οποίες θα έπρεπε να στηρίξει τον αγώνα μας. Είναι πρόδηλο πως η άλλη πλευρά με την τακτική που ακολουθούμε κερδίζει συνεχώς περισσότερα και εμείς υποχωρούμε και παραχωρούμε όλο και περισσότερα με μεγαλύτερο τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε ένα νέο Κράτος που δε θα λειτουργεί, με πολλές πιθανότητες να μας οδηγήσει σε νέα δεινά και με ορατό τον κίνδυνο του εθνικού μας αφανισμού.

Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Κανένας από εμάς δε θέλει μια λύση που να θυσιάζεται η Κερύνεια ή οποιαδήποτε περιοχή χάριν της λύσης. Θέλουμε λύση που να στηρίζεται στις αρχές του  Διεθνούς Δικαίου. Λύση που να σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των νόμιμων πολιτών αυτού του τόπου. Λύση που να επιτρέπει σε όλους εμάς τους πρόσφυγες, στα παιδιά και στα εγγόνια μας  να επιστρέψουμε πίσω και να εγκατασταθούμε στη γη, τη δική μας γη σε συνθήκες Ασφάλειας, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Ελευθερίας, Ειρήνης και με την οποία θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα, όπως τα απολαμβάνουν και τα εκατομμύρια όλων των άλλων ευρωπαίων πολιτών.

Και η Τουρκία διαλαλεί ότι θέλει λύση. Διαχρονικά όμως επιδιώκει μία λύση με την οποία θα ολοκληρώσει τα άνομα σχέδια της και θα καθιστά την Κύπρο τουρκικό προτεκτοράτο. Να είναι κυρίαρχος στο βορρά, επικυρίαρχος στο νότο, με πλήρη έλεγχο του φυσικού μας χώρου και πλούτου. Λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, λύση με την οποία παραμένει εγγυήτρια και διατηρεί όλα της τα επεμβατικά δικαιώματα, λύση που δίνει  δικαιώματα στους σφετεριστές των περιουσιών μας και αφαιρεί όλα τα δικαιώματα των πραγματικών, των νόμιμων κατοίκων αυτού του τόπου. Αυτή είναι η λύση που επιδιώκει η Τουρκία.

Πολλοί θεωρούν εμάς τους Κερυνειώτες ότι είμαστε ιδεολόγοι και ευσεβοποθιστές και δεν θέλουμε να δεχθούμε τη σημερινή πραγματικότητα, να αντιληφθούμε τη δύναμη του ισχυρού και την αδυναμία του αδυνάτου, να δούμε τα πολιτικά παιγνίδια που παίζονται γύρω μας και τα συμφέροντα των μεγάλων που προέχουν και πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Για μας όμως τους Κερυνειώτες, δεν είναι παραδοξότητα να ζητούμε να επιστρέψουμε πίσω στη γη των πατέρων μας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας και δεν θα παραιτηθούμε από αυτό, ποτέ.

Το παράδοξο για μας τους Κερυνειώτες είναι να μας κατοχυρώνουν τα δικαιώματά μας το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και εμείς οι ίδιοι, διαχρονικά, να εκπίπτουμε από θέσεις Αρχών και να προσαρμοζόμαστε με τις επιβουλές της Τουρκίας και τα συμφέροντα των όποιων ξένων δυνάμεων.

Παραδοξότητα για μας τους Κερυνειώτες είναι να δίνουμε στους χρήστες τον πρώτο λόγο, δηλαδή στους έποικους και τους σφετεριστές των περιουσιών μας και να αφαιρείται από εμάς, τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Εμείς οι εκτοπισμένοι είμαστε οι ιδιοκτήτες,  οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, γιατί μόνο εμείς έχουμε μια ιστορία 3000 χρόνων πάνω σε αυτή τη γη μόνο εμείς έχουμε τίτλους ιδιοκτησίας και μόνο εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε για το μέλλον αυτής της γης και των περιουσιών μας. Το δικαίωμα μας είναι απαραβίαστο. Δεν νομιμοποιείται κανείς να παζαρεύει τα σπίτια και τους τόπους μας, σε κανένα φόρουμ και σε καμία διαπραγμάτευση.

Για μας τους Κερυνειώτες λύση, χωρίς την επιστροφή όλων των Κερυνειωτών στα σπίτια και τις περιουσίες τους δεν είναι λύση δίκαιη και βιώσιμη. Είναι λύση άδικη που κατάφορα καταπατά τα ανθρώπινα μας δικαιώματα και δεν την αποδεχόμαστε.

Δεν τρέφουμε όμως αυταπάτες ότι μόνο με την επίκληση του Δικαίου  θα κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των Κερυνειωτών και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Γι’ αυτό απαιτούμε από την Πολιτεία, έστω και την υστάτη, να εκπονήσει τέτοιες πολιτικές στη διεθνή διπλωματική σκηνή, με την σύναψη συμμαχιών και την αξιοποίηση όλων των εργαλείων που έχουμε στην διάθεση μας, όπως τον φυσικό πλούτο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης και την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε., για να κάμψουμε την Τουρκική αδιαλλαξία και να εξισορροπήσουμε το ανισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ της Κύπρου και του κακοποιού γείτονα μας.

Στρατηγική που να στοχεύει στην πραγματική ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας μας και στην ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής. Όχι στην νομιμοποίηση τους.

Εμείς οι Κερυνειώτες δεν πτοούμαστε, ζούμε, αναπνέουμε και περιμένουμε την ευλογημένη εκείνη μέρα που θα μας φέρει πίσω ξανά στη γη που μας γέννησε, στη γη που μας ανήκει, στη γη που μόνο εμείς, οι νόμιμοι κάτοικοι και οι απόγονοι μας έχουμε το δικαίωμα να διαφαντεύουμε και να διαχειριζόμαστε το μέλλον της. Εμείς  οι Κερυνειώτες δε μιλούμε και δε δεχόμαστε να μιλούμε για χαμένες πατρίδες.

Έχουμε υποχρέωση στους ηρωικούς νεκρούς μας, που θυσιάστηκαν για να υπερασπισθούν την ελευθερία της πατρίδα μας, στους αγνοούμενους μας, στις   ιστορικές παρακαταθήκες της πόλης μας, τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και όλους τους άλλους σφαγιασθέντες  από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου 1821, να αγωνιστούμε για να ξαναγυρίσουμε στην Κερύνεια και στα υπόλοιπα κατεχόμενα εδάφη μας ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

Σας καλώ όλους να μη λιποψυχήσετε, να μη καμφθείτε, να μη ενδώσετε στις κακουχίες, στις δυσκολίες και τις στερήσεις. Τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιβάλλεται να μείνουμε ενωμένοι. Να παραμείνουμε αμετάθετοι στις υποθήκες των προγόνων μας και την ιστορία μας. Επιβάλλεται να παραμείνουμε αγωνιστές στις επάλξεις του χρέους και της τιμής.

Ο δικός μας αγώνας είναι δίκαιος, τίμιος και ιερός. Να είστε βέβαιοι ότι τέτοιοι αγώνες  δεν χάνονται, αλλά κερδίζονται. Εμείς θα είμαστε οι τελικοί νικητές, γιατί όλα τα δίκαια του κόσμου είναι με το μέρος μας. Αρκεί να συνεχίσουμε τον αγώνα της διεκδίκησης απτόητοι και αμετάθετοι από τους στόχους μας.

Σας εύχομαι δύναμη για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση και την επιστροφή στην πόλη μας.

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους εργάσθηκαν για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Ευχαριστώ θερμά το Δήμο Έγκωμης και όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή μας εκδήλωση.