ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΜΝΗΜΕΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ»

Οι Δήμοι Κερύνειας και Έγκωμης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018 αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο «Μνήμες Κερύνειας», σε πνεύμα αγωνιστικό και με στόχο να ακουστεί για ακόμη μια φορά η επιθυμία των Κερυνειωτών να επιστρέψουν πίσω στις πατρογονικές τους εστίες.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε λαμπαδηφορία από τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας των δύο Δήμων, τους προσκόπους και ναυτοπροσκόπους και πλήθος Κερυνειωτών και Εγκωμιτών.

Η λαμπαδηφορία, συνοδεύοντας την φλόγα που μετέφεραν οι Δήμαρχοι Κερύνειας και Εγκωμης με τους δρομείς του σωματείου «Περικλής Δημητρίου», κατέληξε στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Κερυνειωτών, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε με εξαίρετα κείμενα και ύφος, ο Σάββας Κοσιάρης άρχισε με καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Έγκωμης, κ. Ζαχαρία Κυράκου και ακολούθησε ομιλία από τη Δήμαρχο Κερύνειας, κ. Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη.

Στην ομιλία της η Δήμαρχος τόνισε ότι «Ο αγώνας που διεξάγουμε σήμερα για επιβίωση, δικαίωση και επιστροφή, είναι αγώνας κοινός για όλους τους Έλληνες της Κύπρου, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς σε εκτοπισμένους και μη εκτοπισμένους πολίτες, σε κατεχόμενους και σε μη κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες. Γιατί όλων η Πατρίδα είναι μια και κανένας από εμάς δεν θέλει μια Πατρίδα κολοβωμένη, μια Πατρίδα μοιρασμένη, μια Πατρίδα χαμένη».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Κανένας από εμάς δε θέλει μια λύση που θα θυσιάζεται η Κερύνεια ή οποιαδήποτε περιοχή χάριν της λύσης. Θέλουμε λύση που να στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Λύση που να σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των νόμιμων πολιτών αυτού του τόπου. Λύση που να επιτρέπει σε όλους εμάς τους πρόσφυγες, στα παιδιά και στα εγγόνια μας, να επιστρέψουν πίσω και να εγκατασταθούμε στη γη, τη δική μας γη, σε συνθήκες Ασφάλειας, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Ελευθερίας, Ειρήνης και με την οποία θα μπορουμε να απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα, όπως τα απολαμβάνουν και τα εκατομμύρια όλων των άλλων ευρωπαίων πολιτών».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σύντομη ταινία που ετοιμάσθηκε από το ΡΙΚ με πλάνα από την Κερύνεια πριν την τουρκική εισβολή και έκλεισε με μουσικό ταξίδι από τις χορωδίες «Αδούλωτη Κερύνεια» και τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης.

Εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας των συνδιοργανωτών, για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των εδαφών μας, το οποίο διαβάστηκε από τη Χρυσάνθη Σχίζα, Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Κερύνειας.